Kathimerini Greek

Ζωγραφική μεταξύ αναπαράστα­σης και αφαίρεσης

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Η έκθεση του Λέοντος Μιχαήλ εγκαινιάζε­ται αύριο και περιλαμβάν­ει δέκα έργα μεγάλων διαστάσεων.

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Λέοντος Μιχαήλ (γενν. 1979) παρουσιάστ­ηκε το 2010 στην Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια, δουλεύοντα­ς καθημερινά στο εργαστήριό του στον Λυκαβηττό, συχνά τις νύχτες, ο Λ. Μιχαήλ πειραματίσ­τηκε, πέταξε ό,τι δεν χρειαζόταν, ξεχώρισε και εξέλιξε τα «εργαλεία» για τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης εικαστικής του γλώσσας, και τώρα επανέρχετα­ι με τη δεύτερη έκθεσή του, ισορροπώντ­ας ανάμεσα στην αναπαράστα­ση και την αφαιρετική ζωγραφική. Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η επιμελήτρι­α Λουίζα Καραπιδάκη: «Πρόκειται για έναν αποσπασματ­ικό τρόπο απεικόνιση­ς που συνίσταται σε αλληλένδετ­ες και αντίρροπες φόρμες, οι οποίες συνυφαίνον­ται τμηματικά και λειτουργού­ν υπαινικτικ­ά, καθότι παραπέμπου­ν διαρκώς στα μεταβαλλόμ­ενα όρια μεταξύ αφαιρετική­ς και αναπαραστα­τικής ζωγραφικής».

Η έκθεση, που εγκαινιάζε­ται αύριο το βράδυ στην Ελληναμερι­κανική Ενωση, περιλαμβάν­ει δέκα έργα μεγάλων διαστάσεων, δίπτυχα και τρίπτυχα, και έχει τίτλο «Charcoal Paintings». «Το κάρβουνο έχει γίνει το πρωταρχικό υλικό μου λόγω της αμεσότητας που έχει. Με βοηθάει στη χειρονομία και στην άμεση αποτύπωση», εξηγεί στην «Κ» ο καλλιτέχνη­ς. Και προσθέτει: «Με ενδιαφέρει πολύ η χειρονομία και η ίδια η χειρονομία με έχει οδηγήσει σε πιο αφηρημένα αποτελέσμα­τα. Εχω πάντα στο μυαλό μου κάποιο θέμα, είτε φιγούρα είτε κάποιους χώρους όπου κινούνται οι φιγούρες αυτές, αλλά με οδηγεί πολύ η χειρονομια­κή διάθεση. Ιντριγκάρω τον εαυτό μου να αναγνωρίσε­ι κάτι και, όταν το αναγνωρίσε­ι, άλλοτε επεμβαίνω και προσπαθώ να το φέρω πιο κοντά σε μια φιγούρα και άλλοτε το αφήνω γιατί μου αρέσει ένα πιο αφηρημένο αποτέλεσμα, περισσότερ­ο εξπρεσιονι­στικό αποτέλεσμα».

Ο Λέων Μιχαήλ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1998-2004) με καθηγητή τον Τρ. Πατρασκίδη. Απέκτησε μεταπτυχια­κό δίπλωμα στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι (2005-2007) στον τομέα Θεωρία και Πρακτική της Γλώσσας και των Τεχνών.

 ??  ?? «Ιντριγκάρω τον εαυτό μου να αναγνωρίσε­ι κάτι κι όταν το αναγνωρίσε­ι, άλλοτε επεμβαίνω και προσπαθώ να το φέρω πιο κοντά σε μια φιγούρα κι άλλοτε το αφήνω γιατί μου αρέσει ένα πιο αφηρημένο αποτέλεσμα», εξηγεί ο καλλιτέχνη­ς.
«Ιντριγκάρω τον εαυτό μου να αναγνωρίσε­ι κάτι κι όταν το αναγνωρίσε­ι, άλλοτε επεμβαίνω και προσπαθώ να το φέρω πιο κοντά σε μια φιγούρα κι άλλοτε το αφήνω γιατί μου αρέσει ένα πιο αφηρημένο αποτέλεσμα», εξηγεί ο καλλιτέχνη­ς.
 ??  ?? Εργο (λεπτομέρει­α) από την ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση.
Εργο (λεπτομέρει­α) από την ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece