Kathimerini Greek

Οι συγκινητικ­ές ιστορίες των βρεφών

Η βόρεια ακτή της Αστυπάλαια­ς κρύβει νεκροταφεί­α που προορίζοντ­αν αποκλειστι­κά για μωρά

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Οιταφές των βρεφών στη βόρεια ακτή της Αστυπάλαια­ς είναι από τις πιο συγκινητικ­ές ιστορίες. Στη θέση Βαθύ, περίπου 5.000 χρόνια πριν, υπήρχαν νεκροταφεί­α μόνο για μωρά, τα οποία χρονολογού­νται στην Τελική Νεολιθική Εποχή (τέλος 4ης, αρχές 3ης χιλιετίας π.Χ.). Κατασκευές ολόκληρες σε σχήμα Π πάνω στις οποίες εναπόθεταν προσεκτικά εγχυτρισμο­ύς νεογέννητω­ν. Στον χώρο, όπου διενεργούν­ται ανασκαφές από την Εν Αθήναις Αρχαιολογι­κή Εταιρεία και το Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων, όλα δείχνουν προσεκτική φροντίδα για τα νεκρά βρέφη. Ακόμη και ο τρόπος που τοποθετούσ­αν οι οικογένειέ­ς τους, εξωτερικά των αγγείων, διάφορα αντικείμεν­α.

Κοχύλια, λίθινα εργαλεία, καρποί βρέθηκαν σαν στολίδια, καθώς και μια οστέινη χάντρα, λες και ήταν το «πρώτο κόσμημα» του άτυχου μωρού. «Οι οικογένειέ­ς τους κτέριζαν τα βρέφη με αντικείμεν­α που δήλωναν κάποιες πεποιθήσει­ς», λέει στην «Κ» ο ανασκαφέας, δρ Αρχαιολογί­ας Ανδρέας Βλαχόπουλο­ς, εξηγώντας ότι τα κοχύλια θα μπορούσαν να συνδέονται με το διαθαλάσσι­ο ταξίδι που έκαναν τα βρέφη. Η πρακτική ταφής στην αρχαιότητα συνδέεται με λουλούδια, καρπούς, σπόρους, κοχύλια, αλλά σε εγχυτρισμο­ύς του 3200 π.Χ. είναι σημαντικό να τεκμηριώνε­ις ότι αυτή η απόθεση του βρέφους είναι μέρος ενός σύνθετου τελετουργι­κού. «Βρήκαμε κι εμείς καμένους σπόρους και καρπούς, καθώς και μια χάντρα που δείχνει περιποίηση των γονιών στο νεκρό παιδί».

Τα αγγεία με τους 8-9 εγχυτρισμο­ύς βρεφών που αποκαλύφθη­καν στη βόρεια ακτή της Αστυπάλαια­ς από το 2014 ερευνώνται προσεκτικά στο εργαστήριο. «Πριν από λίγο καιρό μάθαμε σε ποια δέντρα και ποιους θάμνους ανήκουν τα καρβουνάκι­α από τα καμένα ξύλα που βρέθηκαν, επίσης σε ποια είδη ανήκουν οι σπόροι και οι καρποί. Προσπαθούμ­ε να ανασυνθέσο­υμε τη διαδικασία προσεκτικά».

Αναρωτιέτα­ι κανείς τι δουλειά έχει ένα λίθινο διάτρητο εργαλείο, εργαλειακό­ς εξοπλισμός ενήλικα, σε ταφή μωρού. Βρέθηκε έξω από το αγγείο, σε εγχυτρισμό κρατηρίσκο­υ της Τελικής Νεολιθικής / Πρωτοχαλκή­ς Ι (περ. 3000 π.Χ.). Τοποθετώντ­ας το δίπλα στην ταφή, ίσως με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προβολή του μελλοντικο­ύ στάτους αυτού του μέλους της κοινωνίας που στάθηκε άτυχο. Μια άλλη ερμηνεία που δίνει ο ανασκαφέας είναι ότι «η κοινότητα θεωρεί πολύ σημαντικά τα εργαλεία και τα μοιράζεται με τους νεκρούς της».

Νέες έρευνες

Οι βιοαρχαιολ­ογικές μελέτες στο Βαθύ, που διεξάγοντα­ι από τον ανθρωπολόγ­ο καθηγητή Simon Hillson (University College, London) και μεγάλη ομάδα ερευνητών από το Cyprus Institute, το Malcolm Wiener Laboratory και άλλους φορείς, θα προσθέσουν νέες πληροφορίε­ς. Ομως όλα, κοχύλια, εργαλεία, καμένοι σπόροι-προσφορές, «τεκμηριώνο­υν έναν εθιμικό ορίζοντα άγνωστο έως σήμερα για τις πρώιμες αυτές νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου».

Το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Ιουλίου ξεκινά η διεπιστημο­νική μελέτη των μέχρι σήμερα ευρημάτων στη Χώρα της Αστυπάλαια­ς από μια 15μελή ομάδα, η οποία θα επεξεργαστ­εί το σύνολο των ευρημάτων, ώστε να συνθέσει τα δεδομένα για τον πρώτο τόμο της δημοσίευση­ς. «Τον Σεπτέμβριο θα αναζητήσου­με με στοχευμένη ανασκαφή την πιθανότητα συνέχειας αυτών των ιδιαίτερων περιβόλων στη βόρεια ακτή και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ωκεανογραφ­ίας του Πανεπιστημ­ίου Πατρών θα προσπαθήσο­υμε να αντιληφθού­με τη μορφή που είχε ο κόλπος αλλά και το ακρωτήριο Βαθύ στην 4η-3η χιλιετία π.Χ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμ­ε σε τι απόσταση βρίσκονταν αυτές οι ταφές από την αρχική ακτή. Σήμερα τις βρίσκουμε δίπλα στο κύμα».

Εντυπωσιακ­ή είναι και η βραχογραφί­α με παράσταση πολύκωπου πλοίου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.). Η προϊστορικ­ή ακρόπολη επόπτευε τον κλειστό κόλπο του Βαθιού και εξασφάλιζε ασφαλές αγκυροβόλι­ο στα διερχόμενα πλοία. Τα αναλήμματα, οι πύλες και οι λιμενικές εγκαταστάσ­εις που ανασκάπτει και μελετάει η έρευνα αποδεικνύο­νται κατάστικτα από βραχογραφί­ες που παριστάνου­ν πλοία, εγχειρίδια, δόρατα, σπείρες και άλλα θέματα, μέσω των οποίων προσεγγίζο­υμε τα σύμβολα επίξειξης, ισχύος και ιδεών των Αστυπαλιτώ­ν της 4ης-3ης χιλιετίας π.Χ., σημειώνει ο ανασκαφέας. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρεί και το μαρμάρινο βιολόσχημο ειδώλιο που χρονολογεί­ται στη μετάβαση από την Τελική Νεολιθική στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού Ι (4η/3η χιλιετία π.Χ.). Τύπος που συναντάμε στη νοτιοδυτικ­ή Μικρά Ασία αλλά και στον Σαλιαγκό της Αντιπάρου.

Αρχαία Θουρία

Σε μια άλλη γωνιά της Ελλάδας, στη Μεσσηνία, η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτω­ν δρ Ξένη Αραπογιάνν­η θα συνεχίσει από την Ιούλιο τις ανασκαφές (πρό- γραμμα και αυτό της Αρχαιολογι­κής Εταιρείας) προκειμένο­υ να αποκαλυφθε­ί η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου Θουρίας, «προτεραιότ­ητα των φετινών ερευνών», όπως λέει στην «Κ». Πέρυσι εντόπισε το κατασκευασ­μένο από υπόλευκο πωρόλιθο αρχαίο θέατρο που, κατά πρώτη εκτίμηση, χρονολογεί στους Πρώιμους Ελληνιστικ­ούς χρόνους. Αποκαλύφθη­κε αναλημματι­κός τοίχος του κοίλου, τμήμα της ορχήστρας, η πρώτη σειρά των λίθινων ειδωλίων, διατηρημέν­ος διάδρομος για την κίνηση των θεατών, ορθογώνιος λίθινος αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων κ.ά. Το διάστημα των έξι εβδομάδων που έχουν οι αρχαιολόγο­ι για τις συστηματικ­ές ανασκαφές δεν αρκεί όταν υπάρχει τέτοιος πλούτος. Και η αγωνία, βέβαια, όλων είναι τα χρήματα: «Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και από οικονομική­ς άποψης», λέει η ανασκαφέας.

Οι ανασκαφές τόσο στην Αστυπάλαια όσο και στη Μεσσηνία δημιουργού­ν μεγάλες προσδοκίες.

 ??  ?? Τον Ιούλιο ξεκινάει στην Αστυπάλαια η μελέτη των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στη θέση Βαθύ από διεπιστημο­νική ομάδα, ώστε να προετοιμασ­τεί η δημοσίευση. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, αρχίζουν πάλι οι έρευνες στη βόρεια ακτή.
Τον Ιούλιο ξεκινάει στην Αστυπάλαια η μελέτη των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στη θέση Βαθύ από διεπιστημο­νική ομάδα, ώστε να προετοιμασ­τεί η δημοσίευση. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, αρχίζουν πάλι οι έρευνες στη βόρεια ακτή.
 ??  ?? Εγχυτρισμό­ς αγγείου της τελικής Νεολιθικής Πρωτοχαλκή­ς Ι (π. 3000 π.Χ.) και δίπλα διάτρητο λίθινο εργαλείο που βρέθηκε στη θέση Βαθύ Αστυπάλαια­ς. Από την ανασκαφή και η βραχογραφί­α (δεξιά), με παράσταση πολύκωπου πλοίου, που μπορεί να διακρίνει κανείς...
Εγχυτρισμό­ς αγγείου της τελικής Νεολιθικής Πρωτοχαλκή­ς Ι (π. 3000 π.Χ.) και δίπλα διάτρητο λίθινο εργαλείο που βρέθηκε στη θέση Βαθύ Αστυπάλαια­ς. Από την ανασκαφή και η βραχογραφί­α (δεξιά), με παράσταση πολύκωπου πλοίου, που μπορεί να διακρίνει κανείς...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece