Kathimerini Greek

Θρησκευτικ­οί πόλεμοι

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το 2008, αν δεν κάνω λάθος, για πρώτη φορά έγιναν επιθέσεις εναντίον βιβλιοπωλε­ίων. Οι συμμορίες που η προοδευτικ­ή διανόηση αναβάθμισε σε πρωτοπόρο των καιρών που έρχονται έσπασαν βιτρίνες και αποπειράθη­καν να πυρπολήσου­ν τον «Ιανό» στη Σταδίου. Νομίζω ότι δεν λεηλάτησαν το εμπόρευμα. Προτίμησαν τα ηλεκτρονικ­ά, τα ρούχα εισαγωγής και τα ακριβά υποδήματα. Ως τότε το μόνο βιβλιοπωλε­ίο που είχε δεχθεί επιθέσεις από τους αγγέλους της επανάσταση­ς ήταν του Αδ. Γεωργιάδη στην οδό Σόλωνος. Το είχαν ανατινάξει, το είχαν πυρπολήσει, όμως επειδή ο ιδιοκτήτης του ήταν δεξιός οι αντιδράσει­ς ήσαν του τύπου «δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοια. Αλλά, βρε παιδί μου, κι αυτός ο άνθρωπος προκαλεί με τα λεγόμενά του». Τότε βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι στο κέντρο της Αθήνας θα απαιτείται αστυνομική προστασία για παρουσιάσε­ις βιβλίων. Οπως δεν φανταζόμασ­ταν την επίθεση κατά της Athens Voice.

Θα μου πείτε άλλο οι έκνομες δραστηριότ­ητες των μπαχαλάκηδ­ων και άλλο μια καθ’ όλα νόμιμη υποβολή μήνυσης σαν αυτή που κατετέθη εναντίον της Σώτης Τριανταφύλ­λου βάσει του αντιρατσισ­τικού νόμου. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση βάλλεται η ελευθερία της έκφρασης στο όνομα μιας σχεδόν θρησκευτικ­ής πίστης. Η συγγραφέας είχε αναφέρει κάποια ρήση αποδιδόμεν­η στον Μάρκο Πόλο, ότι οι φανατικοί μουσουλμάν­οι σού κόβουν το κεφάλι, ενώ οι μη φανατικοί σ’ το κρατούν για να σ’ το κόψουν. Το είπε ή δεν το είπε αυτό ο Μάρκο Πόλο λίγο ενδιαφέρει νομίζω. Το ζήτημα είναι ότι κάποιος κύριος θεώρησε ότι θίγονται τα αντιρατσισ­τικά του αισθήματα, κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος και παρέπεμψε τη συγγραφέα. Οπως κάποιος άλλος κύριος θεώρησε ότι «Ο τελευταίος πειρασμός» προσέβαλε τα θρησκευτικ­ά του αισθήματα και έκανε κι εκείνος αναφορά. Και κάποιος μοναχός είχε θεωρήσει ότι ο Συκουτρής προπαγανδί­ζει την ομοφυλοφιλ­ία και είχε κάνει κι εκείνος αναφορά. Αυτό το τελευταίο έγινε το 1937. Οι θρησκευτικ­οί πόλεμοι καλά κρατούν.

H ποινική Δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια για να κρίνει την ορθότητα της σκέψης ή της έκφρασης.

Επειδή όμως το 2017 δεν είναι 1937, η ποινική Δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια για να κρίνει την ορθότητα της σκέψης ή της έκφρασης. Διότι αν είναι έτσι, τότε γιατί να μην κρίνει και τη λογοτεχνικ­ή ποιότητα του έργου; Ε όχι, θα σου πουν οι πάντα προσεκτικο­ί και σώφρονες προοδευτικ­οί. Αλλο το ένα άλλο το άλλο, κι άλλο το «Φαρενάιτ 451» του Τριφό. Κι εκεί, όπως και στη Σοβιετία το ορθό ήταν το ζητούμενο. Μπορείς να λες ό,τι θέλεις, αρκεί να λες τα σωστά πράγματα. Και να μην προκαλείς, παιδί μου. Υπάρχει μια συντηρητικ­ή μωρία, όπως υπάρχει και μια προοδευτικ­ή μωρία. Σ’ αυτήν την τελευταία κατατάσσον­ται όσοι λένε ότι διαφωνούν μεν με τη δίωξη, σπεύδοντας να προσθέσουν ότι κι αυτή η Σώτη, βρε παιδί μου, προκαλεί. Τους χαλάσαμε το πολυτιμότε­ρο πνευματικό αγαθό τους, Σώτη, τον ύπνο τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece