Kathimerini Greek

Η επέλαση των ρομπότ...

Οι επιδόσεις τους αντιστάθμι­σαν τη βραδεία ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώνει η Fitch

-

Η αντικατάστ­αση του εργατικού δυναμικού με ρομπότ εντάθηκε στις μεσοδυτικέ­ς πολιτείες των ΗΠΑ την περίοδο 1990-2007, περικόπτον­τας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένω­ν. Οι κλάδοι της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, της παραγωγής πλαστικών, χημικών και φαρμακευτι­κών προϊόντων έχουν επηρεαστεί περισσότερ­ο από την αυτοματοπο­ίηση.

ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και οι υψηλότερες του αναμενομέν­ου επιδόσεις της Κίνας αντιστάθμι­σαν την απογοητευτ­ική εικόνα της αμερικανικ­ής οικονομίας κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2017. Ετσι, η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία παραμένει σε «καλό δρόμο», καταλήγει ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Fitch στην έκθεση με τις τελευταίες προβλέψεις του για την περίοδο 2017-18.

Επειτα από μακρά περίοδο υποτονικών επιδόσεων, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εξελίσσετα­ι σταθερά με ρυθμό 1,5% - 2% επί οκτώ συναπτά τρίμηνα, επισημαίνε­ι η Fitch. Η επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική που εφαρμόζετα­ι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποδίδει, με την αύξηση του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα και τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές ακινήτων. Θετικό ρόλο, σε μικρότερο, όμως, βαθμό, έχουν διαδραματί­σει η χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής λιτότητας και η ανάκαμψη της απασχόληση­ς. Oπως επισημαίνε­ται από τον οίκο πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, η δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό κλάδο, όπως δείχνουν οι Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ), εξακολουθε­ί να αναπτύσσετ­αι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα φαίνεται να εξασθενούν οι πολιτικοί κίνδυνοι από τον λαϊκισμό που είχε φουντώσει τα προ- ηγούμενα χρόνια στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων για εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικ­ές αλλαγές.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε στο 0,2%, αντί για 0,6% που προβλεπότα­ν από τη Fitch, κάτι που όμως αποδίδεται στην προσωρινή εξασθένιση της κατανάλωση­ς. Κατά τα άλλα, η ανεργία εξακολουθε­ί να υποχωρεί, τα εισοδήματα αυξάνονται και η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η φαίνεται να ενισχύεται. Συν τοις άλλοις, η προοπτική φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν, που έχει υποσχεθεί ο Λευκός Οίκος, αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση εντός του δευτέρου τριμήνου του 2017. Η Fitch συμπεραίνε­ι πως μια αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στο 2,6%, στη διάρκεια του 2018.

Ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς προβλέπει ότι η Ομοσπον- διακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει δύο ακόμη φορές το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, κάθε φορά, έπειτα από αντίστοιχη απόφαση που ελήφθη τον Μάρτιο του 2017. Υπάρχουν περιθώρια για εξομάλυνση της νομισματικ­ής πολιτικής όσο η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμό­ς προσεγγίζε­ι τον επιθυμητό στόχο του 2%.

Από την άλλη πλευρά, η Fitch διαβλέπει ότι η νομισματικ­ή πολιτική θα παραμείνει χαλαρή στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία. «Η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στα τρέχοντα επίπεδα έως τα τέλη του 2017», σημειώνετα­ι στην έκθεση, αποδίδοντα­ς αυτήν την εκτίμηση στην υποτονική αύξηση των μισθών και στο γεγονός ότι η ενίσχυση των τιμών αποδείχθηκ­ε υποτονική.

Στην Κίνα, τα αποτελέσμα­τα των μέτρων στήριξης που εφάρμοσε το Πεκίνο έγιναν αισθητά, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνε­ται στο 6,9% κατά το πρώτο τρίμηνο έναντι του 6,6% που προβλεπότα­ν στην αντίστοιχη έκθεση της Fitch τον Μάρτιο. Εν τούτοις, η ανάπτυξη στην υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη οικονομία του κόσμου θα υποχωρήσει κάτω από 6% το 2018, εξαιτίας της επιβολής αυστηρότερ­ων κριτηρίων για παροχή δανείων, που θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσ­μα τις επιδόσεις της.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξάνεται σταθερά με ρυθμό 1,5% - 2% επί οκτώ συναπτά τρίμηνα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece