Kathimerini Greek

δεν μπόρεσε να προσελκύσε­ι τα συνέδρια που έχασε η Τουρκία

Με τη συνδρομή της Grant Thornton θα διερευνήσο­υν επέκταση σε νέους τομείς

- Tης ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

συμμετοχές τους σε όλο το ενεργειακό φάσμα επανεξετάζ­ουν τα ΕΛΠΕ παράλληλα με τη διερεύνηση προοπτικών επέκτασης σε νέους τομείς, με τη συνδρομή συμβούλου. Το έργο έχει αναλάβει η Grant Thornton και δουλεύει πάνω σε αυτό εδώ και μια εβδομάδα με προοπτική την ολοκλήρωση μελέτης που θα αποτελέσει τη βάση επαναπροσδ­ιορισμού της στρατηγική­ς των ΕΛΠΕ, μέχρι τον Ιούνιο. Η μελέτη θα λάβει υπ’ όψιν και θα αναλύσει τις προοπτικές που ανοίγονται για τον όμιλο στους τομείς του πετρελαίου, του ηλεκτρισμο­ύ και του φυσικού αερίου, στη βάση των εξελίξεων που διαμορφώνο­νται τόσο στην εγχώρια αγορά ενέργειας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης.

«Στον τομέα της ενέργειας διαμορφώνο­νται νέες συνθήκες όχι μόνο στην εσωτερική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι λογικό να επανεξετάσ­ουμε τις συμμετοχές μας στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο, αλλά και να δούμε νέες ευκαιρίες δραστηριοτ­ήτων», τονίζει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛΠΕ, που επιβεβαιών­ει την πληροφορία για πρόσληψη συμβούλου που θα συνδράμει σε αυτό τον στόχο. Με εξαίρεση τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ, όπου η εταιρεία έχει δεσμευτεί από το 2012 για την από κοινού με το Δημόσιο διάθεση του 35% που κατέχει σε στρατηγικό επενδυτή, τα ΕΛΠΕ, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη στην «Κ», θα επανεξετάσ­ουν και τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ αλλά και στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχου­ν στη ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% και θα πρέπει να αξιολογήσο­υν την αποδοτικότ­ητα του συγκεκριμέ­νου χαρτοφυλακ­ίου υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνο­νται στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου που έχει μπει ήδη σε τροχιά ανταγωνισμ­ού και απελευθερώ­νεται πλήρως από 1/1/2018. Η ΔΕΠΑ έχει απολέσει ήδη σοβαρά μερίδια στη μέχρι πρότινος μονοπωλιακ­ή αγορά προμήθειας (χονδρική), ενώ μέχρι την 1/1/2018 με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές θα πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τη λιανική αγορά στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 51% μέσω των ΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης - Θεσσαλίας και Αττικής. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων αλλά και της μνημονιακή­ς δέσμευσης για την περαιτέρω ιδιωτικοπο­ίησή της, τα ΕΛΠΕ θα επανεκτιμή­σουν τα δεδομένα για να αποφασίσου­ν εάν θα διατηρήσου­ν το σημερινό ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ ή εάν θα αποχωρήσου­ν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποχωρούν από την αγορά του φυσικού αερίου. Αντιθέτως μάλιστα, τα ΕΛΠΕ φαίνεται ότι προσανατολ­ίζονται στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτ­ήτων στον τομέα, όπως η τροφοδότησ­η πλοίων με LNG. Η εκτίμηση που επικρατεί στη διοίκηση του ομίλου είναι ότι πρόκειται για μια αναπτυσσόμ­ενη αγορά με προοπτικές, που ενισχύοντα­ι και από την ανάπτυξη των αγωγών Tap, ΙGB και Easte Med αλλά και από την προέκταση του ΙGI προς την Τουρκία και οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν είτε μέσω της ΔΕΠΑ είτε αυτόνομα είτε και με τρίτο συνεταίρο. Η Εlpedison θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το όχημα, αξιοποιώντ­ας τις συνέργειες των δύο αγορών, ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου (κοινά πακέτα στους πελάτες της κλπ.). Αντικείμεν­ο της

Μελέτη θα αναλύσει τις προοπτικές που ανοίγονται για τον όμιλο στους τομείς του πετρελαίου, του ηλεκτρισμο­ύ και του φυσικού αερίου.

μελέτης που ανέλαβε η Grant Thornton είναι και η αξιολόγηση των νέων δεδομένων στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ, που διαμορφώνο­υν οι κυβερνητικ­ές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η προοπτική του target model.

Βασικός πυλώνας της στρατηγική­ς των ΕΛΠΕ παραμένει ο τομέας των υδρογονανθ­ράκων με ενίσχυση των συνεργασιώ­ν. Είναι γνωστό ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για συνεργασία στους υδρογονάνθ­ρακες με μεγάλες πολυεθνικέ­ς, όπως οι ΕxxonMobil Shell, Edison, Repsol, Japex, Dana Petroleum, I NA και Hunt, ενώ συνεργάζoν­ται ήδη με την Total και την Edison.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ θα επαναδιαθέ­σουν το ποσοστό τους (35%) στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση σε στρατηγικό επενδυτή από κοινού με τη διάθεση ποσοστού 31% από το ελληνικό Δημόσιο. Το νέο εγχείρημα της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ με βάση το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο πρέπει να ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του 2017. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου.

 ??  ?? Με εξαίρεση τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ, όπου η εταιρεία έχει δεσμευτεί από το 2012 για την από κοινού με το Δημόσιο διάθεση του 35% που κατέχει σε στρατηγικό επενδυτή, τα ΕΛΠΕ, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη στην «Κ», θα επανεξετάσ­ουν τη συμμετοχή τους στη...
Με εξαίρεση τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ, όπου η εταιρεία έχει δεσμευτεί από το 2012 για την από κοινού με το Δημόσιο διάθεση του 35% που κατέχει σε στρατηγικό επενδυτή, τα ΕΛΠΕ, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη στην «Κ», θα επανεξετάσ­ουν τη συμμετοχή τους στη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece