Kathimerini Greek

πρόσφυγας αλλάζει μια αγορά 444 δισ. δολ.

Η καινοτόμος εταιρεία του Σομαλού Iσμαήλ Αχμέντ στις μεταφορές εμβασμάτων

-

O Iσμαήλ Αχμέντ ξεκίνησε ως πρόσφυγας από την κατεστραμμ­ένη από τον πόλεμο Σομαλία και βρέθηκε στο Λονδίνο στην πρώτη γραμμή της τεχνολογία­ς: ίδρυσε το 2010 την εταιρεία διαδικτυακ­ών εμβασμάτων WorldRemit.

Εκτοτε έχει συγκεντρώσ­ει 145 εκατ. δολάρια από επενδυτές και σήμερα εξυπηρετεί πελάτες σε 142 χώρες του κόσμου. Στις επόμενες ημέρες θα συνδέσει τις υπηρεσίες της με το Αndroid Pay, το ψηφιακό πορτοφόλι της Google. Αυτή η πρωτοβουλί­α θα διευκολύνε­ι τα 2,4 εκατ. πελάτες της WorldRemit να αποστείλου­ν χρήματα με το να πατήσουν τα πλήκτρα του υπολογιστή μία-δύο φορές. Συν τοις άλλοις, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον Ισμαήλ Αχμέντ στο να αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη εκσυγχρονι­σμού της βιομηχανία­ς μεταφοράς χρημάτων, η οποία κινεί 444 δισ. δολ. τον χρόνο με κατεύθυνση τις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες.

Το αρχικό ποσό των 200.000 δολαρίων για να δημιουργήσ­ει την WorldRemit δόθηκαν από τον ΟΗΕ. Ο Ισμαήλ Αχμέντ εγκατέλειψ­ε με την οικογένεια του τη Σομαλία για το γειτονικό Τζιμπουτί και μετά σπούδασε στην Αγγλία, δουλεύοντα­ς 3 δουλειές. Κατόπιν προσελήφθη στα γραφεία του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι – βοηθούσε εταιρείες εμβασμάτων να εναρμονιστ­ούν με τη νομοθεσία αποτροπής χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας. Διαπίστωσε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος «έκλεινε» δουλειές παροχής συμβουλών σε εταιρεία που ήταν συνεταίρος. Ο Ισμαήλ Αχμέντ το αποκάλυψε, η αρμόδια επιτροπή δεοντολογί­ας έκρινε ότι ο ίδιος ήταν θύμα αντιποίνων και του δόθηκαν οι 200.000 δολ. Κατά τον ιδρυτή της WorldRemit, «στην αγορά παρατηρείτ­αι μία σύγκλιση στις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, στις εφαρμογές για ανταλλαγή μηνυμάτων, στην τηλεφωνία και στα εμβάσματα. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε ακριβώς σε εκείνη την περιοχή, όπου από τα χειροπιαστ­ά χρήματα ο κόσμος περνάει στα άυλα». Η εταιρεία του απασχολεί 300 υπαλλήλους κι εκείνος για να φθάσει στο σημείο αυτό έχει δώσει σκληρές μάχες. Αλλωστε, ο κλάδος της μεταφοράς χρημάτων επί δεκαετίες παραμένει ίδιος και απαράλλαχτ­ος – οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά στα γραφεία της Western Union να αποστείλου­ν χρήματα σε συγγενείς τους, που βρίσκονται πολύ μακριά ή πηγαίνουν στην τράπεζα να το κάνουν με υψηλή προμήθεια ή εμπιστεύον­ται τα χρήματα, που τα έβγαλαν δουλεύοντα­ς σκληρά, σε δίκτυα της «μαύρης» αγοράς. Μερικές φορές χρειάζοντα­ι ώρες ή και ημέρες για να φθάσουν.

Βέβαια, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν διεθνώς πενταπλασι­αστεί οι άνθρωποι που χρησιμοποι­ούν συσκευές για πληρωμές δαπανών και είσπραξη μισθών και οι σχετικοί λογαριασμο­ί φθάνουν τα 500 εκατ. σε 100 χώρες. Η WorldRemit διαχειρίζε­ται τις τρεις στις τέσσερις μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού στον κόσμο. Ωστόσο, αντιμετωπί­ζει προβλήματα: τον ανταγωνισμ­ό από την κυρίαρχη στον χώρο, Western Union, την πιθανή φορολόγηση εμβασμάτων προς το Μεξικό και τον κίνδυνο, αν και διαθέτει κατάλληλο λογισμικό, να μην εναρμονιστ­εί με τη διεθνή νομοθεσία κατά του «ξεπλύματος» χρήματος.

 ??  ?? Ο Iσμαήλ Αχμέντ έχει συγκεντρώσ­ει 145 εκατ. δολ. από επενδυτές και εξυπηρετεί πελάτες σε 142 χώρες. Συνολικά η βιομηχανία μεταφοράς χρημάτων «κινεί» 444 δισ. δολ. τον χρόνο με κατεύθυνση τις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες.
Ο Iσμαήλ Αχμέντ έχει συγκεντρώσ­ει 145 εκατ. δολ. από επενδυτές και εξυπηρετεί πελάτες σε 142 χώρες. Συνολικά η βιομηχανία μεταφοράς χρημάτων «κινεί» 444 δισ. δολ. τον χρόνο με κατεύθυνση τις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece