Kathimerini Greek

Αδεια σε 10 εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

αδειοδότησ­η 10 εταιρειών διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs) θα οδηγήσουν οι αλλαγές που θα πραγματοπο­ιηθούν στον σχετικό νόμο, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί στο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο. Επιπλέον, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, η απλοποίηση της διαδικασία­ς θα προσελκύσε­ι και άλλους ενδιαφερόμ­ενους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που μέχρι τώρα απέφυγαν να εμπλακούν λόγω του πολύπλοκου κανονιστικ­ού πλαισίου.

Το πλαίσιο δημιουργία­ς εταιρειών διαχείριση­ς NPLs είχε σχεδιαστεί με τρόπο «να μη γίνουν τέτοιου τύπου εταιρείες», καθώς με τη διαδικασία αδειοδότησ­ης που είχε επιβάλει η κυβέρνηση ήταν πιο εύκολο να πάρεις άδεια για τη δημιουργία νέας τράπεζας παρά για εταιρεία διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων! Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τα τέλη 2015, οπότε θεσμοθετήθ­ηκε το σχετικό πλαίσιο, έχουν αδειοδοτηθ­εί μόλις τέσσερις εταιρείες εκ των οποίων οι δύο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ άλλη μία αίτηση είχε εγκριθεί στο τέλος του 2016. Η αναποτελεσ­ματικότητα της διαδικασία­ς οδήγησε την ΤτΕ να αναθέσει σε εξωτερικό ανεξάρτητο σύμβουλο την αξιολόγηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Με τις προωθούμεν­ες αλλαγές, που συμφωνήθηκ­αν στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, ουσιαστικά αποσυνδέετ­αι η διαδικασία αδειοδότησ­ης εταιρειών διαχείριση­ς NPLs από τα κριτήρια που προβλέποντ­αι για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, κάτι που θα επιτρέψει να δοθούν περισσότερ­ες άδειες, ενώ παράλληλα οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργία­ς των εν λόγω εταιρειών.

Νέα αγορά

Η απλοποίηση του πλαισίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, θα προσελκύσε­ι περισσότερ­ους ενδιαφερόμ­ενους για τη δημιουργία εταιρειών διαχείριση­ς NPLs, και δεδομένου του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα δημιουργηθ­ούν δεκάδες σχετικές εταιρείες. Ετσι θα δημιουργηθ­εί μια πραγματικά λειτουργικ­ή και αποτελεσμα­τική δευτερογεν­ής αγορά προβληματι­κών δανείων, στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάζο­υν πακέτα «κόκκινων» δανείων.

Η σχετική αγορά αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προκειμένο­υ οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτύ- χουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και πιστωτικών ανοιγμάτων. Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 104,8 δισ. ευρώ (2016) στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια από το επίπεδο των 75,9 δισ. ευρώ (2016) θα πρέπει να μειωθούν στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30%-40% μέσω αναδιαρθρώ­σεων και εκκαθαρίσε­ων και το υπόλοιπο μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε τρίτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece