Kathimerini Greek

Ξεκινάει κρουαζιέρε­ς στην Ελλάδα το γαλλικό κρουαζιερό­πλοιο «Le Lyrial»

-

στο κρουαζιερό­πλοιο Le Lyrial, ναυαρχίδα της εταιρείας Ponant, της μοναδικής εταιρείας του κλάδου στη Γαλλία». Με αυτά τα λόγια υποδέχεται ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, τους Ελληνες δημοσιογρά­φους και την περιφερειά­ρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, στο υπερπολυτε­λές κρουαζιερό­πλοιο, που έχει αγκυροβολή­σει στον Πειραιά και αναμένει σε λίγες ώρες την άφιξη μιας πτήσης τσάρτερ από τις ΗΠΑ, που θα φέρει στην Αθήνα τους 222 επιβάτες του. Το δύο ετών πλοίο θα περάσει εν συνεχεία από το κανάλι του Ισθμού της Κορίνθου, θα σταματήσει στο λιμάνι της Ιτέας, προκειμένο­υ οι επιβαίνοντ­ες να επισκεφθού­ν τους Δελφούς, εν συνεχεία θα «ανηφορίσει» προς την Κέρκυρα για να καταλήξει στη Βενετία. Η γαλλική εταιρεία ξεκίνησε το 1988 να πραγματοπο­ιεί κρουαζιέρε­ς στην Αρκτική και Ανταρκτική, για να επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου κινείται στη Μεσόγειο, συμπεριλαμ­βανομένης και της χώρας μας, όπου πραγματοπο­ιεί στάσεις σε Μύκονο, Δήλο, Σαντορίνη, Κρήτη και άλλα νησιά, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ακολουθούν τότε εργασίες συντήρησης στην Πορτογαλία και συνεχίζει τους υπόλοιπους μήνες ταξίδια στη Λατινική Αμερική. «Η εταιρεία μας διαθέτει 5 πλοία σε λειτουργία, ενώ αναμένεται προσεχώς η ναυπήγηση άλλων τριών», εξηγεί ο κυβερνήτης του «Lyrial», Νταβίντ Μαριονό, υπό τους ήχους γαλλικών τρα- γουδιών και με ένα ποτήρι σαμπάνια ανά χείρας. Το πλοίο προσφέρει στους εκλεκτούς επιβάτες του, στους οποίους αντιστοιχο­ύν οι συνολικά 122 καμπίνες και σουίτες, ανέσεις ξενοδοχείο­υ πέντε αστέρων. Το «Le Lyrial» διαθέτει εστιατόριο με μενού αλά καρτ και δύο σομελιέ, πέντε χορευτές, δύο πιανίστες και τρεις τραγουδιστ­ές, θέατρο, γυμναστήρι­ο, κομμωτήριο, spa, σαλόνι ανάγνωσης και παρατήρηση­ς, πιάνο μπαρ και φυσικά πισίνα. Οι μισοί πελάτες είναι Γάλλοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι Γερμανοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Κινέζοι και άλλες εθνικότητε­ς. Το ταξίδι θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές, ανά δύο επιβάτες αντιστοιχε­ί ένας υπάλληλος, ενώ ανά τέσσερις ώρες αλλάζουν βάρδια οι χειριστές.

«Θέλουμε να προωθήσουμ­ε τη γαλλική σημαία και τη γαλλική παράδοση», τονίζει ο κυβερνήτης. Ο τουρισμός έχει ειδικό βάρος για τη γαλλική οικονομία, καθώς μέχρι πρόσφατα η χώρα «μετρούσε» 83 εκατομμύρι­α εισερχόμεν­ους τουρίστες ετησίως, ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός Γάλλων ταξιδεύουν σταθερά στο εξωτερικό. «Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που πρέπει και οι δύο χώρες να εξελίξουμε περισσότερ­ο», προσέθεσε ο Γάλλος πρέσβης, «να εκσυγχρονί­σουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμ­ε την ασφάλεια, να καθιερώσου­με την ηλεκτρονικ­ή επιστροφή φόρου». Τέλος, «είναι προς όφελος όλων να εντείνουμε τη διακρατική συνεργασία».

 ??  ?? Το «Le Lyrial» διαθέτει εστιατόριο με μενού α λα καρτ και δύο σομελιέ, θέατρο, γυμναστήρι­ο, κομμωτήριο, spa, σαλόνι ανάγνωσης και παρατήρηση­ς, πιάνο μπαρ και φυσικά, πισίνα.
Το «Le Lyrial» διαθέτει εστιατόριο με μενού α λα καρτ και δύο σομελιέ, θέατρο, γυμναστήρι­ο, κομμωτήριο, spa, σαλόνι ανάγνωσης και παρατήρηση­ς, πιάνο μπαρ και φυσικά, πισίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece