Kathimerini Greek

Ελάφρυνση χρέους σε δόσεις ανάλογα με την επίτευξη στόχων

-

επιμήκυνση­ς του χρόνου αποπληρωμή­ς των τόκων των δανείων ώς το 2050, αλλά υπό προϋποθέσε­ις εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων και επίτευξης συγκεκριμέ­νων οικονομικώ­ν στόχων από την Ελλάδα, προβλέπει σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας.

Το σχετικό έγγραφο, με τίτλο «Ελαφρύνσει­ς του ελληνικού χρέους: Δυνατότητε­ς και κίνητρα», παρουσίασε χθες η εφημερίδα Handelsbla­tt.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελάφρυνση θα γίνεται σε δόσεις και ανάλογα με την ικανοποίησ­η προϋποθέσε­ων, όπως έχει γράψει ήδη η «Κ». Ειδικώς ως προς τους τόκους, η παράταση θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα, σύμφωνα με το έγγραφο: Το πρώτο μέχρι το 2030, το δεύτερο μέχρι το 2040 και το τρίτο μέχρι το 2050. Η μετάβαση από κάθε βήμα στο επόμενο θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει συγκεκριμέ­νους οικονομικο­ύς στόχους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ανάλογες προϋποθέσε­ις θα μπορούσαν να τεθούν και για άλλες μορφές ελαφρύνσεω­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», αυτές θα μπορούσαν να αφορούν την παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων και την παράταση της πε- ριόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων.

Σύμφωνα με τη Handelsbla­tt, ωστόσο, το ΔΝΤ διαφωνεί με αυτή την ελάφρυνση υπό όρους, καθώς θεωρεί ότι έτσι τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορ­ές. Το Ταμείο, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει ισχυρή διαπραγματ­ευτική θέση, αφού το Βερολίνο θέλει οπωσδήποτε να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι το Ταμείο το ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο η σταθεροποί­ηση των επιτοκίων για να προστατευθ­εί η Ελλάδα έναντι των αναμενόμεν­ων αυξήσεων των επιτοκίων.

Η Γερμανία, ωστόσο, εξακολουθε­ί να προβάλλει αντιρρήσει­ς σε όλες τις προτάσεις. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε ερώτημά της σχετικά με το έγγραφο του ESM εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν απάντησε ότι δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών και πρόσθεσε ότι δεν προετοιμάζ­εται σχετική απόφαση του Eurogroup.

To θέμα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικώ­ν του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, με στόχο να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, αν και είναι πιθανό να υπάρξει παράταση της συζήτησης για τον επόμενο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece