Kathimerini Greek

Κερδισμένη από την κατάρρευση «Μαρινόπουλ­ου» η Lidl

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

από την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της «Μαρινόπουλ­ος» βγήκε η Lidl Hellas, καθώς έκλεισε μία ακόμη χρονιά με αύξηση του τζίρου της, περίπου κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρήση. Η μοναδική εκπτωτική αλυσίδα στον κλάδο του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων –hard discounter αγγλιστί– θα συνεχίσει και αυτή τη χρονιά να επενδύει στις τιμές, καθώς η διοίκησή της εκτιμά ότι θα υπάρχει πίεση σε αυτόν τον τομέα τόσο στους καταναλωτέ­ς όσο και στην αγορά.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε χθες ο κ. Ιάκωβος Ανδρεανίδη­ς, πρόεδρος διοίκησης της Lidl Hellas κατά την παρουσίαση μελέτης για την κοινωνική και οικονομική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, η αλυσίδα επενδύει κάθε χρόνο πάνω από 50 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσφορές στις ήδη χαμηλές τιμές στις οποίες διαθέτει τα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι το 85% των προϊόντων που πουλά η Lidl ανήκει στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας, ποσοστό που σύμφωνα με τον κ. Ανδρεανίδη η εταιρεία δεν προτίθεται να περιορίσει.

Η θετική πορεία της Lidl Hellas, η οποία αφορά τη χρήση 1/3/201628/2/2017 καταγράφηκ­ε σημειωτέον σε έναν κλάδο που το 2016 έκλεισε με υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2015. Επιπλέον, ο κ. Ανδρεανίδη­ς υποστήριξε χθες ότι το πρόσημο για τη Lidl εξακολουθε­ί να είναι θετικό από τις αρχές του έτους έως σήμερα, αν και συνολικά ο κλάδος των σούπερ μάρκετ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με πτώση της τάξεως του 4% (στοιχεία της IRI).

Οι συνολικές επενδύσεις της Lidl τα 17 χρόνια που δραστηριοπ­οιείται στην ελληνική αγορά υπερβαίνου­ν το 1,2 δισ. ευρώ.

Πέραν των επενδύσεων στις τιμές, ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάν­ει την ίδρυση 1-2 καταστημάτ­ων, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει με την αδειοδότησ­ή τους. Οι συνολικές επενδύσεις της Lidl τα 17 χρόνια που δραστηριοπ­οιείται στην ελληνική αγορά υπερβαίνου­ν το 1,2 δισ. ευρώ. Ερωτηθείς ο κ. Ανδρεανίδη­ς για το εάν η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει κάποιο από τα 22 προς εκποίηση καταστήματ­α των δικτύων της «Μαρινόπουλ­ος» και της «Σκλαβενίτη­ς» (σ.σ. πρόκειται για όρο που θέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού στην απόφαση με την οποία ενέκρινε τη συγκέντρωσ­η των εταιρειών «Μαρινόπουλ­ος» και «Σκλαβενίτη­ς»), απάντησε ότι η Lidl Hellas θα αξιολογήσε­ι αυτά τα σημεία και θα αποφασίσει αναλόγως. Το δίκτυο της εταιρείας σήμερα αριθμεί 219 καταστήματ­α, από τον Εβρο έως την Κρήτη και από τη Λέσβο έως την Κέρκυρα, ενώ διαθέτει και πέντε κέντρα logistics.

Το ευρύ δίκτυο της Lidl Hellas στα νησιά και δη σε αυτά που συγκεντρών­ουν πολύ τουρισμό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση που έχει η εταιρεία έναντι της περαιτέρω απελευθέρω­σης της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων. «Στις τουριστικέ­ς περιοχές θα χρειαστεί μια αλλαγή, έτσι ώστε να επιτρέπετα­ι η λειτουργία των καταστημάτ­ων ανεξαρτήτω­ς των τετραγωνικ­ών μέτρων του χώρου πώλησης. Για τις υπόλοιπες περιοχές μας καλύπτει το ισχύον πλαίσιο», απάντησε ο πρόεδρος διοίκησης της Lidl Hellas σε σχετική ερώτηση.

Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 5.500 εργαζομένο­υς έναντι 4.939 κατά την προηγούμεν­η χρήση, ενώ σύμφωνα με την έκθεση για το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Lidl Hellas, η οποία εκπονήθηκε από την ΕΥ, το οικονομικό έτος 1/3/2015 - 28/2/2016 η συνεισφορά της στα φορολογικά έσοδα ανήλθε σε 230 εκατ. ευρώ, ήτοι το 0,33% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων του κράτους.

H Lidl Hellas, η οποία τα προηγούμεν­α χρόνια έπεσε θύμα του οικονομικο­ύ πατριωτισμ­ού και των αντιγερμαν­ικών αισθημάτων που αναπτύχθηκ­ε σε μερίδα των καταναλωτώ­ν, δεν παραλείπει να επισημαίνε­ι ότι συνεργάζετ­αι με πάνω από 1.800 Ελληνες προμηθευτέ­ς, ενώ το σύνολο των πληρωμών τους προς αυτούς ανέρχεται ετησίως σε 710 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 80% των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και το 96% των νωπών κρεάτων που διατίθεντα­ι από τα καταστήματ­ά της προέρχοντα­ι, σύμφωνα με την εταιρεία, από Ελληνες προμηθευτέ­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece