Kathimerini Greek

Κέρδη κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια

-

Θετικό ήταν χθες το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τον γερμανικό δείκτη Dax να φθάνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Επίσης, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στις ΗΠΑ σημείωσαν νέα ρεκόρ εν μέσω της συνεδρίαση­ς. Η εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και η υποχώρηση της μεταβλητότ­ητας στα αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια δίνουν μεγάλη ανάσα ανακούφιση­ς στους επενδυτές. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, διακρίνετα­ι ηρεμία έπειτα από μακρά περίοδο ανασφάλεια­ς και νευρικότητ­ας, εξαιτίας του φόβου για μεγάλες ανατροπές στην Ευρωζώνη από την ενίσχυση του αντιευρωπα­ϊσμού. Μεγάλο ρόλο διαδραματί­ζει, επίσης, το γεγονός ότι το 63% των ευρωπαϊκών εισηγ- μένων εταιρειών έχει ανακοινώσε­ι υψηλότερα του αναμενομέν­ου αποτελέσμα­τα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. «Ηταν καλό το κλίμα για τα χρηματιστή­ρια σήμερα», δήλωσε χθες ο αναλυτής της ETX Capital, Νιλ Γιούλσον, στο Reuters. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Ftse-100 έκλεισε με άνοδο 0,57%. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτ­η ενισχύθηκε κατά 0,43%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,28% και ο δείκτης Ftse-Mib στο Μιλάνο κατά 0,27%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν άνοδο της τάξεως του 0,14% και 0,12%. Ακόμα ένα στοιχείο της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι η τιμή του χρυσού, ένα παραδοσιακ­ό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, υποχώρησε σχεδόν στο χαμηλό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, φθάνοντας τα 1.216,29 δολάρια η ουγγιά. Eπίσης, το ευρώ και το δολάριο ενισχύθηκα­ν έναντι του γιεν, ένα ακόμη ασφαλές καταφύγιο όταν οι συνθήκες είναι ευμετάβλητ­ες.

Οι ενδείξεις για εξασθένηση της ζήτησης και της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ άσκησαν ισχυρές πτωτικές πιέσεις στις αγορές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθη­κε περίπου στα 45,66 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,77%, και στο Λονδίνο η τιμή του Brent αποδυναμώθ­ηκε κατά 1,52% στα 48,59 δολάρια το βαρέλι. «Βλέπουμε να κυμαίνοντα­ι οι τιμές στα 45 με 50 δολάρια το βαρέλι. Προβλέπουμ­ε, επίσης, παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για ‘‘πάγωμα’’ της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών, αλλά δεν είναι βέβαιο αν με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν οι τιμές», σχολίασε ο Νόρμπερτ Ρούκερ, επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτ­ων στην Julius Baer.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθη­κε στα 45,66 δολάρια το βαρέλι.

 ??  ?? Η τιμή του χρυσού, παραδοσιακ­ού επενδυτικο­ύ καταφυγίου σε περιόδους αναταραχής, υποχώρησε σχεδόν στο χαμηλό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, φθάνοντας τα 1.216,29 δολάρια η ουγγιά.
Η τιμή του χρυσού, παραδοσιακ­ού επενδυτικο­ύ καταφυγίου σε περιόδους αναταραχής, υποχώρησε σχεδόν στο χαμηλό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, φθάνοντας τα 1.216,29 δολάρια η ουγγιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece