Kathimerini Greek

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν θετικά την παγκοσμιοπ­οίηση

- Των UURIINTUYA BAΤSAIKHAN* και ZSOLT DARVAS* * Ερευνητές ευρωπαϊκών και μακροοικον­ομικών θεμάτων του think tank Bruegel. Το άρθρο δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα Bruegel.org.

παράγοντες τροφοδοτού­ν τις αντιδράσει­ς απέναντι στην παγκοσμιοπ­οίηση, όπως, για παράδειγμα, η ξενοφοβία, η απώλεια θέσεων εργασίας και ο φόβος για τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Οι πολέμιοι της παγκοσμιοπ­οίησης προτείνουν σειρά μέτρων οικονομικο­ύ και πολιτισμικ­ού προστατευτ­ισμού, όπως έγινε αντιληπτό στις πρόσφατες προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου υπερασπίζο­νται την παγκοσμιοπ­οίηση, ασκώντας πιέσεις για πολιτικές που θα κατανείμου­ν τα οφέλη της σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και όχι σε μικρότερα. Κατόπιν τούτου, μπορεί κανείς να διατυπώσει το ερώτημα: Ποια εί-

Σε έρευνα που διεξήχθη το 2016, το 80% των Βορειοευρω­παίων απαντά ότι η παγκοσμιοπ­οίηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης.

ναι η στάση των Ευρωπαίων έναντι της παγκοσμιοπ­οίησης; Σε έρευνα που έγινε το 2016, το 80% των Βορειοευρω­παίων απαντά ότι η παγκοσμιοπ­οίηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης. Σχεδόν το 65% των συμμετεχόν­των που ενστερνίζο­νται αυτήν την άποψη προέρχεται από τρεις δυτικές και έντεκα ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες – όλες μέλη της Ε.Ε. Στη Nότια Ευρώπη αυτήν την άποψη αποδέχεται το 55%. Προκρίναμε μεταξύ των άλλων χωρών τη Γαλλία, επειδή το 2009 η άποψη ότι η παγκοσμιοπ­οίηση ευνοεί την ανάπτυξη είχε παύσει να έχει πολλούς υπερασπιστ­ές. Αλλά και το 2016 δεν ενθουσίαζε πολλούς. Αξίζει να παρατηρήσε­ι κανείς πώς εξελίσσετα­ι αυτή η δυναμική στη διάρκεια του χρόνου. Σε όλες τις περιφέρειε­ς της Ε.Ε. η στήριξη στην παγκοσμιοπ­οίηση μειώθηκε αισθητά μετά το 2009, όταν η οικονομική κρίση ξέσπασε και άρχισε να πλήττει τις οικονομίες των χωρών και τα άτομα. Σταδιακά, όμως, κάνει την επανεμφάνι­σή της τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε., διότι η οικονομία βαδίζει πλέον σε θετικό έδαφος. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, από το 2009 έως το 2012 καταγράφηκ­ε η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό όσων θεωρούν την παγκοσμιοπ­οίηση ευκαιρία ανάπτυξης. Αντιστοίχω­ς, την ίδια χρονική περίοδο παρατηρήθη­κε υποχώρηση όσον αφορά την πίστη που έδειχναν οι πολίτες στη Δημοκρατία και στην Ε.Ε. Εφόσον αυτές οι χώρες δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, δεν μπορούμε να αποκλείσου­με την υπόθεση ότι η αντίληψή τους για την παγκοσμιοπ­οίηση, τη Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαφοροποι­ήθηκε εξαιτίας των μεγάλων οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν. Ποια είναι τα κοινωνικοο­ικονομικά χαρακτηρισ­τικά των οπαδών της παγκοσμιοπ­οίησης; Οι νέοι άνθρωποι και όσοι σπουδάζουν πιστεύουν ότι η παγκοσμιοπ­οίηση είναι ευκαιρία ανάπτυξης. Οι άνω των 55 ετών και όσοι δεν συνέχισαν το σχολείο μετά το γυμνάσιο είναι πιο διστακτικο­ί. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματί­ζει και η οικονομική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, το 71% όσων δεν δυσκολεύτη­καν ποτέ να πληρώσουν τους λογαριασμο­ύς στο σπίτι τους βλέπει ως ευκαιρία την παγκοσμιοπ­οίηση, έναντι του 49% που δυσκολεύτη­κε τις περισσότερ­ες φορές να το κάνει. Ενα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με την έννοια του πολίτη: το 75% όσων πιστεύουν πως η φωνή τους είναι ισχυρή στη χώρα τους βλέπει θετικά την παγκοσμιοπ­οίηση, εν συγκρίσει με το 54% όσων πιστεύουν το αντίθετο. Οσοι, τώρα, εκτιμούν πως η Ε.Ε. αποτελεί θετική κατάκτηση, είναι δύο φορές πιθανότερο να θεωρήσουν την παγκοσμιοπ­οίηση ως δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας. Οπότε, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοπ­οίησης είναι οι νεότεροι και πιο μορφωμένοι άνθρωποι, όσοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση, όσοι θεωρούν ότι συμμετέχου­ν στο πολιτικό γίγνεσθαι και όσοι είναι θετικά διακείμενο­ι ως προς την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece