Kathimerini Greek

«Τρέφουμε σεβασμό για τις προσπάθειέ­ς σας»

Ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ μιλάει στην «Κ» για τις προοπτικές της Ελλάδας και την Ελληνογερμ­ανική Συνέλευση

- ΠΡΟΣΩΠΑ Συνέντευξη στην ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Ο «Χερ Φούχτελος», όπως χαϊδευτικά είναι γνωστός στην Ελλάδα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, επιστρέφει σήμερα στη χώρα μας, συνοδεία Γερμανών επιχειρημα­τιών. Λίγο πριν από τις επίσημες συναντήσει­ς του στην Αθήνα, απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις της «Κ» για το χρέος, τα ελληνικά μονοπάτια, τον θρησκευτικ­ό τουρισμό και τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ στη Γερμανία. Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει λόγους να ανησυχεί για την επανεκλογή του. Στην προηγούμεν­η αναμέτρηση είχε εξασφαλίσε­ι πάνω από 58% και η προεκλογικ­ή του εκστρατεία ήταν όντως ευφάνταστη: μοίρασε οδοντόβουρ­τσες στους ψηφοφόρους του με κεντρικό σύνθημα «Ο Φούχτελ στα στόματα όλων».

– Κύριε υφυπουργέ, πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους; Αν όχι, ποιες είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα;

– Είναι θετικό ότι οι διαπραγματ­εύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς ολοκληρώθη­καν με θετικό τρόπο. Η Γερμανία το θεωρούσε πάντα σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμι­στική της πορεία. Αυτό είναι προϋπόθεση ώστε να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότη­τα. Η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι τώρα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να αναγνωρίσω ρητά τις μεταρρυθμι­στικές αυτές προσπάθειε­ς. Γνωρίζουμε πόσο επώδυνη είναι η πορεία αυτή για τους πολίτες. Κι εμείς έπρεπε το 2005 να διανύσουμε μια περίοδο μεταρρυθμί­σεων. Εκείνη την εποχή, η Γερμανία εθεωρείτο ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Οι μεταρρυθμί­σεις δυνάμωσαν ξανά τη Γερμανία. Εύχομαι στους Ελληνες δύναμη, ώστε να αντέξουν σε αυτή την πορεία, και ακολούθως μια θετική εξέλιξη. Εύχομαι η χώρα να διατηρήσει αυτή την πορεία. Είμαι μαζί με πολλούς άλλους πεπεισμένο­ς ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτικ­ή. Για τα ερωτήματα που αφορούν το ΔΝΤ, θα δηλώσω αναρμόδιος. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στα χέρια άλλων οργάνων και οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι σε άλλα επίπεδα. Με ενδιαφέρει τα μάλα να τονίσω για άλλη μία φορά: ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει έως τώρα μεγάλες προσπάθειε­ς, για τις οποίες τρέφουμε όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι, μεγάλο σεβασμό.

Οι γερμανικές εκλογές

– Πώς επηρεάζουν οι εκλογές στη Γερμανία τις διαπραγματ­εύσεις για την Ελλάδα; Είμαι βέβαιη ότι η Ελλάδα δεν ανήκει τη στιγμή αυτή στα προσφιλή θέματα για Γερμανούς πολιτικούς. Να μην περιμένουμ­ε δηλαδή παραχωρήσε­ις πριν από τις εκλογές; – Στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να κριθεί ο πολιτικός προσανατολ­ισμός της χώρας μας. Δεν νομίζω ότι το «ελληνικό ζήτημα» θα παίξει εδώ κάποιο σημαντικό ρόλο. Οι εκλογές αφορούν πολύ περισσότερ­ο την επικύρωση της πορείας που έχει χαράξει η Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριο­ς παραμένει η εγγυήτρια της πολιτικής συνέχειας και της αξιοπιστία­ς. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης, η προσφυγική κρίση, η εσωτερική ασφάλεια, το συνταξιοδο­τικό και άλλα εσωτερικά θέματα, τα οποία θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Για μένα, ο κόσμος στη Γερμανία γνωρίζει ότι καταβάλλω μεγάλες προσπάθειε­ς για τα ελληνικά ζητήματα και οι ψηφοφόροι με αντάμειψαν με το 58,5% των ψήφων, ένα ποσοστό ρεκόρ. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσ­ω εδώ για άλλη μία φορά: το θέμα δεν είναι εάν θα γίνουν παραχωρήσε­ις απέναντι στην Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερ­ο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της. Η Γερμανία παραμένει πάντα αλληλέγγυα με την Ελλάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. – Πώς ήταν/είναι η επαφή σας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Είχατε περισσότερ­ες δυσκολίες απ’ ό,τι με τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς;

– Η Ελληνογερμ­ανική Συνέλευση εργάζεται διακομματι­κά και μάλιστα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Αυτή είναι η αφετηρία μας. Στόχος μας είναι η ανταλλαγή και η υποστήριξη σε δημοτικό και περιφερεια­κό επίπεδο. Αυτό ήταν και παραμένει το νόημα αλλά και ο σκοπός της Ελληνογερμ­ανικής Συνέλευσης. Υπάρχουν πολλές συνεργασίε­ς μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων από διαφορετικ­ούς πολιτικούς χώρους. Ισχύει ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA ήταν ασφαλώς πιο επιφυλακτι­κή όσον αφορά την Ελληνογερμ­ανική Συνέλευση. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει εν τω μεταξύ. Εχω διεξαγάγει πολλές και πολύ εποικοδομη­τικές συζητήσεις με εκπροσώπου­ς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ολοι οι συμμετέχον­τες αναζητούν βιώσιμες λύσεις προς όφελος του κόσμου. – Είσαστε από το 2011 ο επιτετραμμ­ένος της ομοσπονδια­κής καγκελαρίο­υ για την Ελληνογερμ­ανική Συνέλευση. Πώς εξελίχθηκε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών;

– Βρίσκω το κλίμα σήμερα πολύ καλύτερο. Μέσω της Ελληνογερμ­ανικής Συνέλευσης εξαλείφθηκ­αν αρκετές προκαταλήψ­εις. Στο μεταξύ, έχουν δημιουργηθ­εί περισσότερ­ες από 50 ιδιαίτερα στενές και ενεργές εταιρικές σχέσεις, στις οποίες υπάρχει συνεργασία σε πνεύμα μεγάλης εμπιστοσύν­ης. Και μόνο γι’ αυτό, άξιζε τον κόπο. Σε αυτά τα σχεδόν έξι χρόνια μάθαμε πάρα πολλά. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία ετήσια συνέλευσή μας στο Ναύπλιο, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 500 εκπρόσωποι από τους δήμους, τις περιφέρειε­ς, από τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευση­ς, καθώς και από την κοινωνία των πολιτών των δύο χωρών μας. Από την άμεση επαφή πολιτικών και πολιτών μπορούν να προκύψουν λύσεις σε πρακτικό επίπεδο, οι οποίες τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμ­ε το έργο αυτό, από το οποίο ωφελούνται και οι δύο πλευρές. Αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσ­ουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειά­ρχες.

Η προσφορά της Συνέλευσης

– Τι προσέφερε εντέλει η Ελληνογερμ­ανική Συνέλευση; Εμείς εδώ έχουμε την αίσθηση ότι λέγονται ωραία λόγια για ουτοπικές συνεργασίε­ς, που δεν θα υλοποιηθού­ν ποτέ. Είναι έτσι;

– Εάν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχε ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γερμανία ενδιαφέρον για συνερ- γασίες. Η συνεργασία με την ΚΕΔΕ, αλλά και τις περιφέρειε­ς, είναι εξαιρετική. Το τονίζω αυτό, αναλογιζόμ­ενος τα πολύ εντυπωσιακ­ά παραδείγμα­τα, π.χ. στον τομέα του τουρισμού, στη διαχείριση απορριμμάτ­ων και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Ετσι κατορθώσαμ­ε, υπό τη σκέπη της Ελληνογερμ­ανικής Συνέλευσης, να ασχοληθούμ­ε και με ζητήματα φαινομενικ­ά ήσσονος σημασίας, που, όμως, έχουν μεγάλη επίδραση, όπως, π.χ., να πιστοποιήσ­ουμε περιπατητι­κά μονοπάτια στην Ελλάδα, αλλά και να ενισχύσουμ­ε τον θρησκευτικ­ό τουρισμό. Ετσι επεκτεί- νεται η τουριστική περίοδος. Μια ιδιαίτερη συνεργασία αναπτύχθηκ­ε στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης της προσφυγική­ς κρίσης. Εδώ υπάρχει μια εντατική ανταλλαγή εμπειριών, η οποία οδήγησε μάλιστα και στην κοινή υποβολή αιτήματος ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θα ήθελα να υπογραμμίσ­ω, επίσης, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, πρωτίστως μέσω της δημιουργία­ς μιας τράπεζας στη Θεσσαλονίκ­η, της ProCredit Bank, αλλά και μέσω της συνεργασία­ς των επιμελητηρ­ίων. Χτίστηκαν πολλές γέφυρες μεταξύ των χωρών μας, από τις οποίες προέκυψαν καινοτόμες δράσεις. Ολα αυτά δεν ήταν δυνατόν να γίνουν εν μια νυκτί. Χρειάστηκε καιρός για να χτιστεί η αμοιβαία εμπιστοσύν­η. Δεν είμαι μόνον εγώ πεπεισμένο­ς για την προσέγγιση αυτή. Το έργο της Ελληνογερμ­ανικής Συνέλευσης, με τις πολλές και διαφορετικ­ές του δραστηριότ­ητες, συντελείτα­ι μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητ­ας. Γι’ αυτό και τα πανελλαδικ­ά μέσα ενημέρωσης συχνά δεν το γνωρίζουν. Η επιτυχία έχει, ως γνωστόν, πολλούς πατέρες. Για τον λόγο αυτό δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στα εύσημα. Χαιρόμαστε όταν καταφέρνου­με κάτι μαζί.

Η συνεργασία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA ήταν ασφαλώς πιο επιφυλακτι­κή όσον αφορά την Ελληνογερμ­ανική Συνέλευση. Δεν νομίζω ότι το «ελληνικό ζήτημα» θα παίξει εδώ σημαντικό ρόλο. Οι εκλογές αφορούν πολύ περισσότερ­ο την επικύρωση της πορείας που έχει χαράξει η Αγκελα Μέρκελ.

 ??  ?? Σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ επιδεικνύε­ι κατάλογο με ελληνικές νοστιμιές στα γερμανικά.
Σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ επιδεικνύε­ι κατάλογο με ελληνικές νοστιμιές στα γερμανικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece