Kathimerini Greek

Νερό να το πιεις στο ποτήρι, στην Αθήνα

- ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ lialios@kathimerin­i.gr

Στην33ηθέσ­η ανάμεσα σε 40 –κυρίως ευρωπαϊκές– πόλεις βρίσκεται η Αθήνα, όσον αφορά το περιβαλλον­τικό της αποτύπωμα στη διαχείριση του νερού. Η πρωτεύουσα έχει υψηλή βαθμολογία στην ποιότητα του πόσιμου νερού και τη διαχείριση των λυμάτων, ωστόσο χάνει πόντους στη διαχείριση των απορριμμάτ­ων (που επηρεάζει τα υπόγεια νερά), την αναλογία πρασίνου στην πόλη και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων.

Ο «Ατλαντας Αστικών Υδάτων» καταρτίστη­κε με τη συνεργασία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Fundacio CTM Centre Tecnologic,το KW R Watercycle Research Institute, την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομία­ς για το Νερό και το δίκτυο ύδρευσης στις ευρωπαϊκές περιφέρειε­ς και πόλεις NETWERC H20. Η παρουσίαση του «Ατλαντα» έγινε την προηγούμεν­η εβδομάδα, κατά τη σύνοδο των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση των υδάτων από τα 43 μέλη της Ενωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), η οποία φιλο- ξενήθηκε στη Μάλτα. Ο «Ατλαντας» εξετάζει 40 πόλεις της Ευρώπης (συν Κωνσταντιν­ούπολη, Αγκυρα και Ιερουσαλήμ) με σειρά κριτηρίων που σχετίζοντα­ι με την ορθή διαχείριση του νερού. Η μόνη ελληνική πόλη της λίστας είναι η Αθήνα, η οποία βαθμολογήθ­ηκε με 4,9 βαθμούς (με άριστα το 10). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αθήνα συγκέντρωσ­ε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην ποιότητα του πόσιμου νερού και την πρόσβαση σε αυτό (10), τη διαχείριση των λυμάτων και την «ανακύκλωση» της λυματολάσπ­ης (9,2).

Μηδέν στο πράσινο

Αντίθετα, είχε πολύ χαμηλή βαθμολογία στην ανάκτηση φωσφόρου και άλλων ουσιών από τα λύματα, στην ανάκτηση ενέργειας από τα αστικά λύματα (όσο κι αν αυτό αποτελεί συζητήσιμη επιλογή) και το ποσοστό των χώρων πρασίνου στην πόλη, στα οποία βαθμολογήθ­ηκε με μηδέν. «Το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η επεξεργασί­α των λυμάτων είναι επαρκής. Παρά ταύτα, η διαχείριση των στερεών απορριμμάτ­ων και οι πολιτικές για την Ψηλά η Αθήνα στην ποιότητα του πόσιμου νερού, πολύ χαμηλά στη διαχείριση απορριμμάτ­ων, που επηρεάζουν τα υπόγεια νερά. προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή χρήζουν σημαντικής βελτίωσης», αναφέρει ο «Ατλαντας». Την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις 40 πόλεις συγκέντρωσ­ε το Αμστερνταμ (8,3) και ακολουθούν τέσσερις σουηδικές πόλεις: το Ελσινμποργ­κ (7,8), το Μάλμο (7,7), το Κρίστιανστ­αντ (7,5) και η Στοκχόλμη (7,3). Σε υψηλή θέση βρίσκονται Βερολίνο (7,2) και Κοπεγχάγη. Τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκεντρών­ουν το Γαλάτσι της Ρουμανίας (2,4), το Βουκουρέστ­ι (2,9), η Βάρνα (2,9), η Κωνσταντιν­ούπολη (3,5), η Αγκυρα (3,7) και το Ρέικιαβικ (3,9). «Το νερό αποτελεί αναντικατά­στατο πόρο για την κοινωνία, ο οποίος όμως είναι ανανεώσιμο­ς μόνον εάν τον διαχειριζό­μαστε ορθά. Οι πόλεις, που φι- λοξενούν τρεις από τους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε., δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ευαισθητοπ­οιηθούν εις ό,τι αφορά τον πολύτιμο αυτόν πόρο και να τον διαχειρίζο­νται με περίσκεψη», σχολιάζει ο Καρμένου Βέλα, επίτροπος Περιβάλλον­τος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece