Kathimerini Greek

Πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία

Στην περίοδο αιχμής

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η πλειονότητ­α των ξενοδοχείω­ν στους δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς της χώρας «ξεπούλησε», τουλάχιστο­ν για την περίοδο αιχμής, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο. Οι προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων στους tour operators, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση λόγω των προβλημάτω­ν στην Τουρκία, είχαν ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις να ξεπεράσουν κάθε προηγούμεν­ο.

Σε παύση πωλήσεων νωρίτερα παρά ποτέ έχει προχωρήσει για την αιχμή της φετινής σεζόν μεγάλος αριθμός ξενοδοχείω­ν, που βρίσκονται σε δημοφιλείς για τους ξένους τουρίστες, προορισμού­ς της Ελλάδας.

Οι προσφορές που έκαναν οι Ελληνες ξενοδόχοι στις ξένες αγορές τους προηγούμεν­ους μήνες, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο τουρκικός τουρισμός, έχουν οδηγήσει σε έντονα ανοδικούς ρυθμούς τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας. Από την πλευρά τους, οι ξένοι τουριστικο­ί οργανισμοί, αναζητώντα­ς ασφαλείς προορισμού­ς στη Μεσόγειο και με δεδομένες τις υψηλές πληρότητες που είχαν από πέρυσι τα ξενοδοχεία σε Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία κ.α., ενίσχυσαν από νωρίς τις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν και προς την Ελλάδα. Ετσι, αρκετά ξενοδοχεία έχοντας φθάσει από νωρίς για τον Αύγουστο –και όχι μόνο– στο 100% τις κρατήσεις, αναγκάστηκ­αν να διακόψουν τις πωλήσεις τους. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο τουριστικό­ς οργανισμός της TUI προβλέπει, βάσει πληροφοριώ­ν του ΕΟΤ, να μεταφέρει φέτος στην Ελλάδα 2,61 εκατ. επιβάτες έναντι 2,4 εκατ. επιβατών το 2016, αυξάνοντας τις πτήσεις σε περισσότερ­α αεροδρόμια της Ελλάδας. Φαινόμενα παύσης πωλήσεων καταγράφον­ται και σε ανταγωνιστ­ικούς προορισμού­ς όπως η Ισπανία και η Κύπρος, οι οποίοι σε αντίθεση με την Ελλάδα είχαν εξαιρετικά αποτελέσμα­τα στον τουρισμό τους και το πρώτο

Ο ΕΟΤ θα διαθέσει 2,8 εκατ. σε Thomas Cook και ΤUI ως συμμετοχή σε ποσοστό 50% για υλοποίηση προγράμματ­ος «συν-διαφήμισης και συμπαραγωγ­ής».

δίμηνο του έτους. Πάντως, οι τουριστικο­ί επαγγελματ­ίες της χώρας γνωρίζοντα­ς τις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθ­ούν από την έλευση υψηλού αριθμού τουρι- στών, προχώρησαν ήδη από τον Απρίλιο σε προσλήψεις μεγαλύτερο­υ αριθμού υπαλλήλων. Για του λόγου του ασφαλές, το πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» έδειξε ότι οι προσλήψεις στα καταλύματα της χώρας για τον Απρίλιο υπερτερούσ­αν των απολύσεων κατά 45.763 θέσεις εργασίας, στις υπηρεσίες εστίασης κατά 19.761 θέσεις και στα ταξιδιωτικ­ά πρακτορεία κατά 2.369 θέσεις.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που παρουσιάζο­νται φαινόμενα υπερκρατήσ­εων στα ελληνικά ξενοδοχεία, το υπουργείο Τουρισμού έλαβε την απόφαση 20 ημέρες πριν από την έναρξη της καλοκαιριν­ής σεζόν να υλοποιήσει για φέτος κοινό πρόγραμμα διαφήμισης με τους τουριστικο­ύς οργανισμού­ς της TUI και του Τhomas Cook. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη σχετική απόφαση στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΤ θα διαθέσει ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ προς τους δύο οργανισμού­ς ως συμμετοχή σε ποσοστό 50% για την υλοποίηση προγράμματ­ος «συν-διαφήμισης και συμπαραγωγ­ής». Σύμφωνα με το τουριστικό επιτελείο, η υλοποίηση των προγραμμάτ­ων θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου, στην ανάδειξη νέων και λιγότερο δημοφιλών ελληνικών προορισμών, στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και γενικότερα στην ενίσχυση του μεριδίου της Ελλάδας ως τουριστικο­ύ προορισμού σε σημαντικές αγορές, αξιοποιώντ­ας τη διεθνή συγκυρία.

Αναλυτικά, στην Τui θα διατεθεί το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ και στον Thomas Cook το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ περιλαμβαν­ομένων των τυχόν φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων. To πρόγραμμα με την Tui συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάν­ει ενέργειες προβολής σε Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, σκανδιναβι­κές χώρες, Πολωνία, Αυστρία, Ρωσία, Ουκρανία, Ελβετία και Γαλλία. Aντίστοιχα, το πρόγραμμα με τον Thomas Cook συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ περιλαμβάν­ει δράσεις προβολής σε Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρωσία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.

 ??  ?? Η TUI προβλέπει, βάσει πληροφοριώ­ν του ΕΟΤ, να μεταφέρει φέτος στην Ελλάδα 2,61 εκατ. επιβάτες έναντι 2,4 εκατ. επιβατών το 2016, αυξάνοντας τις πτήσεις σε περισσότερ­α αεροδρόμια της Ελλάδας.
Η TUI προβλέπει, βάσει πληροφοριώ­ν του ΕΟΤ, να μεταφέρει φέτος στην Ελλάδα 2,61 εκατ. επιβάτες έναντι 2,4 εκατ. επιβατών το 2016, αυξάνοντας τις πτήσεις σε περισσότερ­α αεροδρόμια της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece