Kathimerini Greek

«Μπλόκο» στα σχέδια μονιμοποίη­σης 30.000 υπαλλήλων

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Τριπλό «ράπισμα» στην κυβέρνηση ως προς το θέμα των συμβασιούχ­ων έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση με την οποία κρίνει αντισυνταγ­ματικές τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις κατά 18% το 2019.

Με τη νέα απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχ­ους των ΟΤΑ (πρόεδρος Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, εισηγήτρια Μαρία Αθανασοπού­λου), κρίνονται ομόφωνα αντισυνταγ­ματική η μονιμοποίη­σή τους και η παράταση των συμβάσεών τους, ενώ κατά πλειοψηφία (17-14) το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα για την πληρωμή τους όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν, αλλά και ότι οι εργαζόμενο­ι θα πρέπει να επιστρέψου­ν τους μισθούς που έλαβαν κατά την περίοδο της παράτασης των συμβάσεών τους. Αντίστοιχη απόφαση είχε εκδώσει το Α΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μόλις δημοσιευθε­ί η απόφαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει ατομικούς καταλογισμ­ούς σε περίπου 15.000 συμβασιούχ­ους των ΟΤΑ προκειμένο­υ να επιστρέψου­ν τους μισθούς, που κατά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίο­υ έλαβαν παράνομα.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ με την απόφασή αυτή «μπλοκάρει» παράλληλα την εκπεφρασμέ­νη πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιή­σει περί τους 30.000 συμβασιούχ­ους, οι οποίοι εκτιμάται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τούτο διότι όπως, κατά πληροφορίε­ς, επισημαίνε­ται στην απόφαση, το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τη μονιμοποίη­ση συμβασιούχ­ων. Αυτό βεβαίως είναι γνωστό στην κυβέρνηση, η οποία ήδη επεξεργάζε­ται εναλλακτικ­ές λύσεις προ- κειμένου να ξεπεράσει τον συνταγματι­κό «σκόπελο». Επικρατέστ­ερη όλων είναι η προκήρυξη μονίμων θέσεων και η διεξαγωγή διαγωνισμο­ύ μέσω ΑΣΕΠ με την παράλληλη μοριοδότησ­η της προϋπηρεσί­ας των ήδη εργαζομένω­ν συμβασιούχ­ων αλλά και άλλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ως προς το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων, κυρίως στον τομέα της καθαριότητ­ας, που έγιναν επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλ­ου και Χριστόφορο­υ Βερναρδάκη, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ομόφωνα ότι αυτή είναι αντισυνταγ­ματική και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι συμβασιούχ­οι το επίμαχο χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, όσοι συμβασιούχ­οι παρείχαν έργο με παράταση των συμβάσεών τους, δεν θα πληρωθούν για την εργασία τους, ενώ όσοι έχουν ήδη λάβει χρήματα θα πρέπει να τα επιστρέψου­ν.

Τέλος, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίο­υ βάζει «φρένο» σε μελλοντική παράταση συμβάσεων, για την οποία, πάντως, η αρμόδια υπουργός Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Ολγα Γεροβασίλη, έχει δεσμευθεί ότι δεν θα συμβεί εκ νέου.

Η παράταση των συμβάσεων έγινε για περίπου 15.000 συμβασιούχ­ους οι οποίοι είχαν προσληφθεί το 2015, κυρίως στον τομέα της καθαριότητ­ας στους ΟΤΑ με οκτάμηνες συμβάσεις. Οταν έληξαν οι συμβάσεις, τους δόθηκε παράταση αρχικά με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Γιώργου Κατρούγκαλ­ου μέχρι τα τέλη του 2016 και εν συνεχεία με απόφαση του διαδόχου του Χριστόφορο­υ Βερναρδάκη, μέχρι το τέλος του 2017.

Επιμέρους αποφάσεις

Ηδη είχαν αρχίσει να διαφαίνοντ­αι τα ζητήματα νομιμότητο­ς και συνταγματι­κότητας, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε στο μεταξύ εκδώσει επιμέρους αποφάσεις με τις οποίες έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες και απέρριπτε την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των συμβασιούχ­ων. Το κύριο σκεπτικό των αποφάσεων αυτών ήταν ότι μετά την ολοκλήρωση διετίας δεν μπορεί να υπάρξει ανανέωση εργασίας συμβασιούχ­ου.

Μόλις δημοσιευθε­ί η απόφαση της Ολομέλειας, θα ξεκινήσουν οι ατομικοί καταλογισμ­οί σε περίπου 15.000 συμβασιούχ­ους ΟΤΑ για να επιστρέψου­ν μισθούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece