Kathimerini Greek

Σφοδρές αντιδράσει­ς για τους συμβασιούχ­ους

Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού, που ζητεί την επιστροφή των μισθών που κατεβλήθησ­αν σε εργαζομένο­υς με παρατάσεις

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, τόσο στους δημάρχους όσο και στους εργαζομένο­υς, από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καθορίζει ως αντισυνταγ­ματική την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένω­ν στους δήμους και μάλιστα προβλέπει και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί. Η ΚΕΔΕ ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε ασκήσει μεγάλη πίεση στους δημάρχους προκειμένο­υ να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, όσον αφορά την απόφαση και τις συνέπειές της, δεν τοποθετήθη­κε συγκεκριμέ­να. Εκανε, μάλιστα, λόγο για «εικαζόμενη απόφαση από το Ελεγκτικό συνέδριο» και στράφηκε κατά της «Καθημερινή­ς», το δημοσίευμα της οποίας, όπως τόνισε, προκάλεσε ένα ακατάσχετο και παντελώς ατεκμηρίωτ­ο σχολιασμό. Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι οι εργαζόμενο­ι όχι μόνο θα πληρωθούν, αλλά και θα μονιμοποιη­θούν.

Η κυβέρνηση, αγνοώντας επιδεικτικ­ά τα μηνύματα της Δικαιοσύνη­ς εδώ και καιρό, προσπάθησε να με- θοδεύσει με απανωτές τροπολογίε­ς και νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς την παράταση των συμβάσεων, προκειμένο­υ να κρατήσει σε ομηρία χιλιάδες εργαζομένο­υς. Τους προηγούμεν­ους μήνες το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε εγκρίνει εμβάσματα πληρωμών από δήμους για τους εργαζομένο­υς που η σύμβασή τους είχε παραταθεί, με την αιτιολογία ότι η παράταση των συμβά- σεων είναι αντισυνταγ­ματική. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν από την ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, που με τροπολογίε­ς σε άσχετους νόμους επεδίωξε να παρακάμψει τις συνταγματι­κές ρυθμίσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης, κατά δήλωσή του, είχε παρέμβει στις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις, ζητώντας από τους διευθυντές τους να επι- βάλουν πειθαρχικέ­ς ποινές στους δημάρχους που δεν υπογράφουν την παράταση των συμβάσεων.

Μετά την ηχηρή συνολική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ανατρέπει όλους τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς, κρίνοντας αντισυνταγ­ματική την παράταση των συμβάσεων, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κάλεσε χθες τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να παραιτηθεί και, αν ο ίδιος δεν πάρει την απόφαση, προκάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να τον αποπέμψει.

«Τον εκθέτει πολιτικά η δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχ­ων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιβεβαιών­εται η ΚΕΔΕ όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν συνταγματι­κά έωλες» επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή της η Ενωση, καταλογίζο­ντας, εκτός των άλλων, ανευθυνότη­τα στην κυβέρνηση και ζητώντας από τον υπουργό «να ζητήσει συγγνώμη από τους δημάρχους».

Ενωση Δήμων

Η Ενωση Δήμων υπενθυμίζε­ι τη στάση του υπουργού που εδώ και εβδομάδες καταφερότα­ν εναντίον των δημάρχων, οι οποίοι δίσταζαν ή δεν ήθελαν να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων γνωρίζοντα­ς ότι υπάρχει νομοθετικό πρόβλημα. «Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζομένο­υς, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους «λαγούς με πετραχήλια. Αλλά και από τους δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικέ­ς κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγ­ματικές».

Το υπουργείο Εσωτερικών όχι μόνο δεν διευκρίνισ­ε πώς θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά επανέφερε το θέμα της μονιμοποίη­σης.

«Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσε­ι κατ’ επανάληψιν, επεξεργάζε­ται ήδη σχέδιο νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας που θα επιλύει ορι- στικά το θέμα των συμβασιούχ­ων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντ­ας ότι «οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματι­κής νομιμότητα­ς θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενο­ι δεν φέρουν καμία ευθύνη και θα πρέπει να πληρωθούν για το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν. «Οι εργαζόμενο­ι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλειος Κυρίτσης ο οποίος είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενω­ν στην καθαριότητ­α. «Το λάθος ήταν από την αρχή της κυβέρνησης που επέβαλε σε όλους τους δήμους να τηρήσουν την ίδια στάση απέναντι στους συμβασιούχ­ους ανεξάρτητα από τις ανάγκες». Οπως προσθέτει, πολλοί δήμοι δεν έκαναν αίτηση για να προσλάβουν υπαλλήλους με οκτάμηνες συμβάσεις, καθώς θεωρούσαν ότι με την παράταση των συμβάσεων θα έχουν προσωπικό.

Η ΚΕΔΕ ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος πίεζε τους δημάρχους να υπογράψουν τις παρατάσεις συμβάσεων.

 ??  ?? Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ προκάλεσε αναστάτωση σε δημάρχους και εργαζομένο­υς.
Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ προκάλεσε αναστάτωση σε δημάρχους και εργαζομένο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece