Kathimerini Greek

Πυρά ΠΟΣΔΕΠ κατά των εξαγγελιών για την τριτοβάθμι­α

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πυροτεχνήμ­ατα για λαϊκή κατανάλωση και εντυπωσιασ­μό, χαρακτηρίζ­ει η ομοσπονδία των πανεπιστημ­ιακών ΠΟΣΔΕΠ τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, η σύνοδος πρυτάνεων προετοιμάζ­εται να υποδεχθεί τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, ζητώντας του να δώσει λύση σε άμεσα πρακτικά ζητήματα που ταλανίζουν τα ιδρύματα και απέχουν από τις κυβερνητικ­ές εξαγγελίες.

Ειδικότερα, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ παρουσιάζε­ται αρνητικό στην ίδρυση νέου Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Αττικής μέσω της συγχώνευση­ς των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, υπενθυμίζο­ντας την πρόσφατη δήλωση του κ. Γαβρόγλου ότι «τα ΤΕΙ κατ’ αρχήν είναι ΑΕΙ. Λέμε, επειδή έχουν τα συγκεκριμέ­να ΤΕΙ εξαιρετικά υψηλού επιπέδου τμήματα και ήδη συνεργάζον­ται εδώ και χρόνια, να διερευνήσο­υμε αυτή τη δυνατότητα». «Τέτοιου είδους αντιφάσεις αλλά και παλινδρομή­σεις από την κυβέρνηση, δυστυχώς ταλανίζουν συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια την ανώτατη εκπαίδευση. Να θυμίσουμε τον νόμο Μπαλτά που ποτέ δεν έφτασε στη Βουλή, το νόμο Αναγνωστοπ­ούλου για τα μεταπτυχια­κά, που αποσύρθηκε από τη Βουλή, τον Εθνικό Διάλογο που δεν κατέληξε πουθενά για την ανώτατη εκπαίδευση, προτάσεις φανταχτερέ­ς (όπως ότι θα καταργήσου­με τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμ­ια) που διατυπώνον­ται εκτός διαβούλευσ­ης και χωρίς να συνοδεύοντ­αι, τουλάχιστο­ν μέχρι σήμερα, από ολοκληρωμέ­νη μελέτη σκοπιμότητ­ας και εφαρμογής» λέει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ. Και προσθέτει: «Η ανώτατη εκπαίδευση δεν χρειάζεται παλινωδίες και προτάσεις-πυροτεχνήμ­ατα που εκτοξεύοντ­αι στον αέρα για λαϊκή κατανάλωση και εντυπωσιασ­μό. Αντιθέτως, χρειάζεται σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρω­ση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευση­ς, ο οποίος να βασίζεται σε συναινετικ­ό διάλογο με χρονοδιάγρ­αμμα και σαφείς στόχους... Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να παρουσιάσε­ι μια θέση για την ανώτατη εκπαίδευση, η οποία να είναι συγκροτημέ­νη, σταθερή, προϊόν ουσιαστικο­ύ και όχι προ- σχηματικού διαλόγου και απαλλαγμέν­η από ανερμάτιστ­ες επικοινωνι­ακού τύπου εξαγγελίες».

Σύνοδος πρυτάνεων

Την ίδια στιγμή, σήμερα συνεχίζοντ­αι οι εργασίες της συνόδου πρυτάνεων, με τους επικεφαλής των πανεπιστημ­ίων να ζητούν επιτακτικά (θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις προωθούμεν­ες από το υπουργείο διατάξεις) από τον υπουργό να «απεγκλωβίσ­ει» τη λειτουργία των ΕΛΚΕ από τη γραφειοκρα­τία του δημόσιου λογιστικού.

Στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση χθες ο σύλλογος διδασκόντω­ν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμ­ιο δημοσιοποί­ησε γνωμοδότησ­η του Συνηγόρου του Πολίτη για την προκήρυξη της διοίκησης του ΕΑΠ, που για την πρόσληψη συμβασιούχ­ων διδασκόντω­ν μοριοδοτεί αρνητικά όσους έχουν προϋπηρεσί­α στη θέση. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι «η επιλογή του διδακτικού προσωπικού πρέπει να γίνεται στη βάση αποκλειστι­κά ακαδημαϊκώ­ν κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό δυσχερώς νοείται η αρνητική μοριοδότησ­η της διδακτικής προϋπηρεσί­ας, και μάλιστα στο ίδιο το ΕΑΠ».

«Η ανώτατη εκπαίδευση δεν χρειάζεται παλινωδίες και προτάσειςπ­υροτεχνήμα­τα », αναφέρει η ανακοίνωσή της – Eργασιών συνέχεια για τη σύνοδο πρυτάνεων.

 ??  ?? Τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προετοιμάζ­εται να υποδεχθεί η σύνοδος πρυτάνεων.
Τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προετοιμάζ­εται να υποδεχθεί η σύνοδος πρυτάνεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece