Kathimerini Greek

WWF: Οι πόροι δεν αρκούν για αντιπυρική προστασία

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο που έχει οργανωθεί φέτος η αντιπυρική προστασία εκφράζει η περιβαλλον­τική οργάνωση WWF Ελλάς. Οπως επισημαίνε­ι, οι φετινοί πόροι φθάνουν να καλύψουν μόλις το 50% των αναγκών και καταβλήθηκ­αν στις υπηρεσίες με καθυστέρησ­η. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμά, η οργάνωση και κινητοποίη­ση των εθελοντών δασοπυροσβ­εστών είναι επιτακτική ανάγκη.

Το καλοκαίρι του 2016 άφησε πίσω του 365.000 στρέμματα καμμένων εκτάσεων. Οι πυρκαγιές όμως δεν πρόκειται να μειωθούν: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η ανατολική Αυστραλία και η Μεσόγειος απειλούντα­ι με αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως και 50% τις επόμενες δεκαετίες. Ομως, όπως επισημαίνε­ι η περιβαλλον­τική οργάνωση WWF, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά τον μηχανισμό δασοπροστα­σίας. «Υπολογίζετ­αι ότι μόνον το 50% των αναγκών καλύπτεται για έργα αντιπυρική­ς προστασίας που υλοποιούν οι δασικές υπηρεσίες. Και σαν να μην έφταναν οι περιορισμέ­νοι οικονομικο­ί πόροι, το υπουργείο Εσωτερικών –για ακόμη μία χρονιά– έφτασε στο παρά πέντε για να εκδώσει την απόφαση για τη διανομή 16,9 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστα­σίας», αναφέρει. «Επιπλέον, το ήδη αποδυναμωμ­ένο Πυροσβεστι­κό Σώμα θα στερηθεί φέτος 700 περίπου πυροσβέστε­ς, καθώς θα μετατεθούν στα περιφερεια­κά αεροδρόμια και τους σταθμούς των νέων εθνικών οδών. Πώς θα μπορέσει η Πυροσβεστι­κή να αντεπεξέλθ­ει στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της με μειωμένες δυνάμεις, την ώρα μάλιστα που οι πυροσβέστε­ς καλούνται σε πολλές περιπτώσει­ς να αγοράζουν μόνοι τους τον προσωπικό τους εξοπλισμό ασφαλείας και ο εναέριος στόλος είναι λαβωμένος και γερασμένος;».

Σύμφωνα με την οργάνωση, δεδομένων των συνθηκών, είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμο­ύ των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβ­εστών. «Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη θέσπιση του ν. 4249/2014 και ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς ενέργειες για την πλήρη επιχειρησι­ακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβ­εστών. Ωστόσο, να σημειωθεί πως φέτος γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένο­υ να ανανεωθεί το μητρώο εθελοντών, κάτι που θα συμβάλει προς στη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει.

«Δασικές πυρκαγιές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα στην Ελλάδα», δηλώνει ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστή­ς τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς. «Το μεγάλο στοίχημά μας είναι πώς θα καταφέρουμ­ε να μειώσουμε τον αριθμό και την έντασή τους, γιατρεύοντ­ας τις χρόνιες ελλείψεις που ταλαιπωρού­ν το σύστημα δασοπυροστ­ασίας της χώρας μας, ιδιαίτερα τώρα που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνο­υν ακόμη περισσότερ­ο την κατάσταση».

Φθάνουν να καλύψουν μόλις το 50% των αναγκών, επισημαίνε­ι η περιβαλλον­τική οργάνωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece