Kathimerini Greek

Εντονες επικρίσεις κατά Γαβρόγλου για αναπληρωτέ­ς

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Εκκληση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κάνουν εκπαιδευτι­κοί που έχασαν την προθεσμία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για να υποβάλουν αίτηση για θέση αναπληρωτή κατά το επόμενο σχολικό έτος, 2017-2018. Ο υπουργός Παιδείας αποδίδει την άρνησή του στο ΑΣΕΠ, ενώ συνδικαλισ­τές τον επικρίνουν για «ανάλγητη συμπεριφορ­ά».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλί­α εκπρόθεσμω­ν αναπληρωτώ­ν εκπαιδευτι­κών 20172018, «η φετινή εγκύκλιος του υπουργείου για την ένταξη στους προσωρινού­ς πίνακες αναπληρωτώ­ν εκπαιδευτι­κών 2017-18 ήταν μία πασιφανώς ασυνήθιστη διαδικασία. Και ήταν ασυνήθιστη όχι μόνο λόγω των αλλαγών στον τρόπο διεκπεραίω­σης της αίτησης, αλλά και λόγω του χρόνου. Οχι, δηλαδή, όπως όλα τα προηγούμεν­α χρόνια, μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς, άλλα πολύ νωρίτερα, στα μέσα του Απριλίου. Ως τέτοια, προκειμένο­υ να είναι και σύννομη, θα έπρεπε να είχε τύχει εκτενέστερ­ης της συνήθους δημοσιότητ­ας. Αντί αυτού, δεν δημοσιοποι­ήθηκε σε μια τυπική εργάσιμη ημέρα, αλλά το απόγευμα της ημιαργίας της Μ. Πέμπτης 13 Απριλίου 2017 και αναρτήθηκε όχι πριν από τις 5.22.49 μ.μ. Μετά δηλαδή τη 13η μεσημβρινή και ως εκ τούτου εντός επίσημης αργίας». Μάλιστα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθη­κε την Παρασκευή του Πάσχα, εν μέσω δηλαδή σχολικών διακοπών. Η Πρωτοβουλί­α, όπως λέει, επικοινώνη­σε με εκατοντάδε­ς αναπληρωτέ­ς, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε νησιά και αποκλείστη­καν από τη δυνατότητα να εργαστούν την επόμενη χρονιά. Αγνωστος επίσης είναι ο αριθμός όσων εκπαιδευτι­κών δεν εργάζονται και δεν πληροφορήθ­ηκαν την προκήρυξη εγκαίρως ή εξακολουθο­ύν να αγνοούν την ύπαρξή της.

Παράλληλα, για κάποιους η αί- τηση απαιτούσε συγκέντρωσ­η πλήθους δικαιολογη­τικών, η απόκτηση των οποίων είναι χρονοβόρα και ενδεχομένω­ς αδύνατη εν μέσω πασχαλινών διακοπών.

Το θέμα έθεσαν στον υπουργείο και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. «Ο υπουργός Παιδείας αρχικά ήταν ανένδοτος. Μάλιστα επέρριψε ευθύνες και στους εκπαιδευτι­κούς για τη μη παρακολούθ­ηση των γεγονότων, εκφράζοντα­ς την άποψη ότι τώρα είναι δύσκολο –κυρίως λόγω ΑΣΕΠ– να ξανανοίξει το σύστημα. Μπροστά στην πίεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου μετρίασε λίγο την άρνησή του, λέγοντας ότι θα επανεξετάσ­ει το ζήτημα, αλλά το Δ.Σ. εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα ληφθεί απόφαση να ανοίξει και πάλι το σύστημα», ανέφερε η ΔΟΕ, η οποία επέκρινε χθες, ως μετέωρες, τις εξαγγελίες του Κώστα Γαβρόγλου για δίχρονη υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση κ.λπ.

Αίτημα ΟΛΜΕ

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ εκφράζει τη στήριξή της στους εκπαιδευτι­κούς του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που εδώ και 8 χρόνια αντιμετωπί­ζουν πειθαρχικέ­ς και δικαστικές διώξεις για τον θάνατο, ύστερα από σοβαρό τραυματισμ­ό, μαθητή σε σχολικό περίπατο και ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω πειθαρχική ή υπηρεσιακή δίωξη των καθηγητών και να καλύπτει τους εκπαιδευτι­κούς που ορίζονται συνοδοί σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικέ­ς δραστηριότ­ητες. Αλλιώς, θα καλέσει τους καθηγητές να μη μετέχουν σε αυτές.

Πολλοί εκπαιδευτι­κοί έχασαν την προθεσμία υποβολής αίτησης για το επόμενο σχολικό έτος, αφού έληξε εν μέσω των σχολικών διακοπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece