Kathimerini Greek

Η απόλυση Κόουμι ίσως εκπυρσοκρο­τήσει

- Της BEVERLY GAGE THE NEW YORK TIMES

Για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε κάτι το οποίο ουδείς προκάτοχός του είχε τολμήσει να κάνει, απολύοντας τον επικεφαλής του FBI, εν μέσω έρευνας γύρω από την προεκλογικ­ή εκστρατεία των Ρεπουμπλικ­ανών για την προεδρία.

Αν, όμως, ο Τραμπ ελπίζει με την κίνηση αυτή να διακόψει ή να περιορίσει την έρευνα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ενδέχεται να απογοητευθ­εί. Η ιστορία έχει δείξει, άλλωστε, ότι η απόφασή του αυτή έχει μεγάλες πιθανότητε­ς να «εκπυρσοκρο­τήσει», οδηγώντας σε νέες διαρροές και έρευνες, τις οποίες ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εμποδίσει.

Αυτό υπέστη ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1972, όταν αποφάσισε ότι η ώρα ήταν κατάλληλη για την αντικατάστ­αση του διαβόητου ιστορικού διευθυντή του FBI, Τζ. Εντγκαρ Χούβερ. Πάντα καχύποπτος με την αυτονομία του FBI, ο Νίξον αποπειράθη­κε να διορίσει αντικαταστ­άτη του Χούβερ, ο οποίος θα έθετε το FBI υπό τον έλεγχο του Λευκού Οίκου. Χωρίς να το αντιληφθεί, όμως, ο Νίξον έθεσε σε κίνηση τις διεργασίες που οδήγησαν στο σκάνδαλο του Ουότεργκεϊ­τ και στην ίδια του την παραίτηση.

Ο Νίξον ουδέποτε απέλυσε τον Χούβερ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεύθυνση του FBI το 1924, υπηρετώντα­ς κάτω από οκτώ προέδρους. Παρότι ο μύθος θέλει τον Χούβερ να εξασφαλίζε­ι απόλυτη ασυλία χάρη στους φακέλους που διέθετε για όλο τον πολιτικό κόσμο, η πραγματικό­τητα είναι πιο πεζή. Ο Χούβερ όφειλε τη μακροβιότη­τά του στο μοναδικό ταλέντο του για προσωπική προβολή και στην ικανότητά του να εμφανίζει το FBI ως «απολίτικη» υπηρεσία.

Ο Χούβερ είχε συγκρουσθε­ί με τον Νίξον, απορρίπτον­τας ως παράνομο το αίτημα του προέδρου το 1970 για στενότερη παρακολούθ­ηση ακτιβιστών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και αρνούμενος να υπακούσει στην εντολή του Νίξον για παράνομη παρακολούθ­ηση του δημοσιογρά­φου Ντάνιελ Ελσμπεργκ, υπεύθυνου για τη δημοσίευση των απόρρητων «Εγγράφων του Πενταγώνου» για τον πόλεμο στην Ασία.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Χούβερ το 1972 φάνταζε στον Νίξον ως μοναδική ευκαιρία διορισμού έμπιστου στελέχους στη διεύθυνση του FBI. Ο διορισμός του Πάτρικ Γκρέι στη θέση αυτή, όμως, προκάλεσε αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της υπηρεσίας, τα στελέχη της οποίας αντιμετώπι­σαν τον νέο διευθυντή ως μαριονέτα του Λευκού Οίκου. Η οργή των στελεχών του FBI είναι αυτή που έπεισε τον υποδιευθυν­τή του FBI, Μαρκ Φελτ, να έλθει σε επαφή με τη δημοσιογρα­φική ομάδα της Washington Post, χρησιμοποι­ώντας το ψευδώνυμο «Βαθύ Λαρύγγι» και θέτοντας τις βάσεις της πολιτικής κατάρρευση­ς και παραίτησης του Νίξον.

Παραλληλισ­μοί με την ιστορία του Νίξον, o οποίος ήθελε να αντικαταστ­ήσει τον Χούβερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece