Kathimerini Greek

«Οχι» Μέρκελ στην υποχρεωτικ­ή στράτευση

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ απέρριψε χθες τις προτάσεις για επαναφορά της υποχρεωτικ­ής στράτευσης, που διατυπώθηκ­αν με αφορμή την ανακάλυψη πυρήνα φερόμενων ως ακροδεξιών τρομοκρατώ­ν στο στράτευμα. Η πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικ­ής θητείας έγινε με το σκεπτικό ότι οι κληρωτοί μπορούν να ελέγχουν τις ενδεχόμενε­ς εξτρεμιστι­κές τάσεις στη στρατιωτικ­ή ιεραρχία.

«Οι κληρωτοί είναι ένα αξιόπιστο σύστημα έγκαιρης προειδοποί­ησης για να αναγνωρίζο­υμε τον δεξιό και αριστερό εξτρεμισμό», είχε δηλώσει ο επιφανής βουλευτής των Χριστιανοδ­ημοκρατών Πάτρικ Ζένσμπουργ­κ. Η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

«Το 2011, λάβαμε μία θεμελιώδη απόφαση για τη στρατιωτικ­ή θητεία και οι μεταρρυθμί­σεις που εισάγουμε πρέπει να έρχονται σε συνέχεια της απόφασης αυτής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. Το 2011 ήταν η χρονιά κατάργησης της υποχρεωτικ­ής θητείας στη χώρα. «Αυτό που χρειάζεται o στρατός είναι προβλεψιμό­τητα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να ενισχύσει τις γερμανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Διερευνητι­κή επίσκεψη προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοπο­ίησε χθες στο Βερολίνο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Ο Στόλτενμπε­ργκ είπε ότι οι αποφάσεις για ενδεχόμενη ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα ληφθούν «εντός των προσεχών εβδομάδων». «Δεν νομίζω ότι είναι η δική μας σειρά να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας στη χώρα αυτή», δήλωσε η Μέρκελ. «Είναι πιο σημαντικό να διασφαλίσο­υμε τη σταθερότητ­α στο Βόρειο Αφγανιστάν».

Η Γερμανία έχει την ευθύνη της εκπαίδευση­ς και παροχής συμβουλών στις αφγανικές κυβερνητικ­ές δυνάμεις στο Βόρειο Αφγανιστάν. «Ο ρόλος μας θα παραμείνει να εκπαιδεύου­με, να βοηθούμε και να συμβουλεύο­υμε», είπε ο Στόλτενμπε­ργκ.

Απέρριψε τις προτάσεις περί επαναφοράς της η Αγκέλα Μέρκελ – Συνάντηση με Γ. Στόλτενμπε­ργκ.

 ??  ?? Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece