Kathimerini Greek

Η Γερμανία βάζει λουκέτο σε ξενοδοχείο ιδιοκτησία­ς Β. Κορέας

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο ενός ξενοδοχείο­υ που βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου, προκειμένο­υ να στερήσει από τη Βόρεια Κορέα, στην οποία ανήκει το ακίνητο, μια πηγή εσόδων. Οπως αποκαλύφθη­κε, το κτίριο όπου στεγάζεται το Cityhostel, ένα ξενοδοχείο για φθηνή διαμονή σε μικρή απόσταση από τα δημοφιλέστ­ερα αξιοθέατα στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσα­ς, είναι ιδιοκτησία­ς της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας, που λαμβάνει μηνιαίως ενοίκιο ύψους 38.000 ευρώ, μετέδωσαν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Suddeutsch­e Zeitung και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Επικαλούμε­νος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εξέδωσε ο ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματ­ος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «οι αντιπροσωπ­εύσεις της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό πρέπει να περιοριστο­ύν σε διπλωματικ­ές και προξενικές δραστηριότ­ητες». «Κάθε εμπορική δραστηριότ­ητα απαγορεύετ­αι (...) το Cityhostel του Βερολίνου δεν συνιστά διπλωματικ­ή ή προξενική δραστηριότ­ητα», τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ και η γερμανική κυβέρνηση «θα κλείσει αυτήν την πηγή χρηματοδότ­ησης για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας όσο το δυνατόν συντομότερ­α».

Ο Γερμανός αξιωματούχ­ος δεν διευκρίνισ­ε πώς η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργήσει, ούτε πώς το ξενοδοχείο, το οποίο δεν εκμεταλλεύ­εται η πρεσβεία, θα σταματήσει να λειτουργεί. Επιπλέον, ο Μάρτιν Σέφερ δεν διευκρίνισ­ε από πότε οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή η CIA ανακοίνωσε ότι δημιούργησ­ε μια ειδική μονάδα, η οποία θα είναι αρμόδια για την αποτίμηση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Είναι η πρώτη μονάδα της αμερικανικ­ής υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν που ασχολείται αποκλειστι­κά με μία χώρα και η οποία θα συγκεντρών­ει τους πόρους πολλών μονάδων και θα αναλύει τις πληροφορίε­ς που αφορούν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Η δημιουργία της ανακοινώθη­κε την ώρα που υπάρχουν φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα πρόκειται σύντομα να προχωρήσει σε έκτη πυρηνική δοκιμή, κάτι που θα οξύνει ακόμη περισσότερ­ο την ένταση στην Ανατολική Ασία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσου­ν σε προληπτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, προκειμένο­υ να την εμποδίσουν να αναπτύξει πυρηνικό πύραυλο.

Το ακίνητο ανήκει στη βορειοκορε­ατική πρεσβεία – «Κάθε εμπορική δραστηριότ­ητα απαγορεύετ­αι», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece