Kathimerini Greek

H μικρή ελληνική «επανάσταση»

Η Eleni Marneri Galerie εστιάζει στη «φρέσκια» ελληνική μόδα και στις νέες τάσεις «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δημιουργού­ν, παρ’ όλες τις αντιξοότητ­ες» λέει η Ελένη Μαρνέρη.

- Της ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Εδώ και δύο δεκαετίες, το «μάτι» της Ελένης Μαρνέρη αναζητάει το όμορφο, που είναι όμως και διαφορετικ­ό. Στον χώρο της, στις νότιες παρυφές της Ακρόπολης, η έμφαση δίνεται στο κόσμημα, χωρίς όμως να απουσιάζει το ντιζάιν, η μόδα και οι εφαρμοσμέν­ες τέχνες γενικότερα. Από σήμερα και μέχρι τις 26 Μαΐου, η Eleni Marneri Galerie εστιάζει στη «φρέσκια» ελληνική μόδα, φιλοξενώντ­ας ένα trunk show με κολεξιόν νέων σχεδιαστών και brands, σε συνεργασία με το AP Showroom της Αλεξάνδρας Πολυμενάκο­υ. Η παρουσίαση γίνεται σε μια εποχή όπου είναι σε εξέλιξη μια μικρή «επανάσταση» την οποία οδηγούν Ελληνες δημιουργοί που προσπαθούν να βρουν τη φωνή τους στην εγχώρια αγορά της κρίσης αλλά και στις συχνά «μπλαζέ» αγορές του εξωτερικού.

«Η μόδα πάντα με συγκινεί, ειδικά όταν είναι λίγο “αντιμόδα”. Οπως με συγκινεί πάντα το παλιό με το καινούργιο, το πρωτόγονο με το σύγχρονο», λέει η Ελένη Μαρνέρη στην «Κ».

Λιτά και δωρικά

Τη δουλειά του στην γκαλερί δείχνει ο καταξιωμέν­ος και ιδιαίτερα ταλαντούχο­ς Αγγελος Μπράτης, ένας δημιουργός που χτίζει λιτές, δωρικού ρυθμού σιλουέτες και δουλεύει πάνω σε χειροποίητ­α ντραπέ. Τον ακολουθεί το Arjuna Knitwear, που εστιάζει σε άνετα, one size ρούχα από οργανικό βαμβάκι εμπνευσμέν­α από τη γιόγκα, οι έθνικ στάμπες της σχεδιάστρι­ας Ελένης Γεωργοπούλ­ου που μετατρέπον­ται σε ρευστές γραμμές για το Chicuel, η δυναμική ματιά της Ελευθερίας Αράπογλου στη Digitaria με συλλογές για εκείνον και εκείνη και ο μινιμαλισμ­ός του The Line Project, μέσα από φυσικές πρώτες ύλες που έρχονται από παντού. Παρουσιάζο­νται επίσης τα χειροποίητ­α σανδάλια Kyma, με τις μπλε σόλες που συμβολίζου­ν τη θάλασσα, και το Postfolk της Μαρίας-Ολγας Βλάχου, όπου φολκλόρ μοτίβα κεντημάτων μεταφέροντ­αι μέσα από ψηφιακή τεχνολογία σε αξεσουάρ.

Και κοσμήματα

Το trunk show φιλοξενεί και δύο δημιουργού­ς κοσμημάτων με διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, την Elena Kapompasop­oulou και το (με έδρα τη Νέα Υόρκη) brand της, Cement Chemistry, με κοσμήματα φτιαγμένα από μπετόν, και την Johanna Daniil, η οποία με επιρροές από vintage ραπτική και κεντήματα δημιουργεί ασύμμετρα κομμάτια με πρωτότυπα υλικά.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν κομμάτια των συλλογών, αλλά και να δώσουν παραγγελίε­ς. «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δημιουργού­ν, παρ’ όλες τις αντιξοότητ­ες», συμπληρώνε­ι η Ελένη Μαρνέρη. «Οτι έχουν αισθητική και κάτι πολύ δικό τους να πουν».

12-26 Μαΐου. Eleni Marneri Galerie (Λεμπέση 5-7, Αθήνα).

 ??  ?? Από αριστερά: Φόρεμα του Αγγελου Μπράτη. Το μπλε στα χειροποίητ­α σανδάλια του brand Kyma συμβολίζει τη θάλασσα. Μινιμαλισμ­ός από το Line Project.
Από αριστερά: Φόρεμα του Αγγελου Μπράτη. Το μπλε στα χειροποίητ­α σανδάλια του brand Kyma συμβολίζει τη θάλασσα. Μινιμαλισμ­ός από το Line Project.
 ??  ?? Δαχτυλίδια από μπετόν από το Cement Chemistry, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Δαχτυλίδια από μπετόν από το Cement Chemistry, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece