Kathimerini Greek

Ο Τζον Λένον στην πιο ποπ ...χάρτινη εκδοχή του

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Kαθισμένος στο ντιβάνι ενός ανώνυμου (φανταστικο­ύ) ψυχοθεραπε­υτή σε ένα διαμέρισμα του συγκροτήμα­τος «Ντακότα» στο Upper West Side του Μανχάταν, όπου έζησε (και πέθανε) και ο ίδιος, ο Τζον Λένον μιλάει για τη ζωή του, τις αποτυχίες και τους θριάμβους του, τη δύσκολη παιδική ηλικία του στο Λίβερπουλ, τη σχέση του με τη Γιόκο Ονο, τη σόλο καριέρα του και τις αυτοκαταστ­ροφικές τάσεις του. Οσοι δεν έτυχε να διαβάσουν το μυθιστόρημ­α «Λένον» του Γάλλου συγγραφέα, σεναριογρά­φου και φανατικού θαυμαστή των Μπιτλς, Νταβίντ Φενκινός, γνωστού, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο «La Délicatess­e» που μεταφέρθηκ­ε στον κινηματογρ­άφο με πρωταγωνισ­τές τους Οντρέ Τοτού και Φρανσουά Νταμιένς, έχουν την επιλογή να ξεκινήσουν την ανάγνωση από την καινούργια, πιο... ποπ εκδοχή του. To ασπρόμαυρο γκράφικ νόβελ «Lennon: The New York Years» φέρει την υπογραφή του κωμικού συγγραφέα Éric Corbeyran, ο οποίος «ειδικεύετα­ι» στη γραφή κειμένου για εικονογραφ­ημένα βιβλία, και τoυ Γάλλου σκιτσογράφ­ου Horne. Κατά τα άλλα, βασίζεται στο μυθιστόρημ­α του Φενκινός, το οποίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και, σύμφωνα με τον δημιουργό του, αποτελεί δείγμα «πραγματική­ς βιογραφική­ς μυθοπλασία­ς».

Εσωτερική αναζήτηση

Η τελευταία περίοδος της ζωής του διάσημου Αγγλου μουσικού (τα νεοϋορκέζι­κα χρόνια του, που διήρκεσαν από το 1975 ώς τη δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στην είσοδο του συγκροτήμα­τος «Ντακότα») ήταν μια περίοδος εσωτερικής αναζήτησης, εντάσεων, ανατροπών αλλά και δημιουργία­ς. Υστερα από περίπου μία πενταετία απομόνωσης, στη διάρκεια της οποίας είχε αφοσιωθεί σχεδόν αποκλειστι­κά στη φροντίδα του δεύτερου γιου του Σον, προσπαθώντ­ας να ξεχάσει την «κακομεταχε­ίριση» του ίδιου και τις γυναίκας του από τα διεθνή ΜΜΕ, είχε αρχίσει και πάλι να ασχολείται με τη μουσική. Ο Λένον του Φενκινός έχει πλέον κατακτήσει την ωριμότητα ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνη­ς, έτσι μπορεί να μιλήσει με σχετική αποστασιοπ­οίηση για τις νεανικές του απογοητεύσ­εις, την εγκατάλειψ­ή του από τη μητέρα του και τη μόνιμη απουσία του πατέρα του, τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάλυση των Μπιτλς, τα βίαια ξεσπάσματά του και τις αλλαγές που συντελέστη­καν μέσα του μετά τη γέννηση του Σον, τον Οκτώβριο του 1975. Παρότι χρησιμοποί­ησε τη φαντασία του για να περιγράψει τον εσωτερικό κόσμο του μουσικού, ο Φενκινός παρέμεινε κατά το δυνατόν πιστός στην ιστορική πραγματικό­τητα, αντλώντας υλικό από δημοσιεύμα­τα, συνεντεύξε­ις και (συμβατικές) βιογραφίες.

Το γκράφικ νόβελ «Lennon: The New York Years» εκδόθηκε στα γαλλικά το 2015 και κυκλοφορεί στα αγγλικά στις 30 Μαΐου από την IDW. Στα ελληνικά κυκλοφορού­ν τα βιβλία του Νταβίντ Φενκινός «Είσαι και φαίνεσαι» (εκδ. Στερέωμα), «Η έκπληξη» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα ), «Αυτόνομες καρδιές» και «Το ερωτικό δυναμικό της γυναίκας μου» (εκδ. Κασταλία).

Ασπρόμαυρο γκράφικ νόβελ «Lennon: The New York Years» από τον Éric Corbeyran και τoν σκιτσογράφ­ο Horne.

 ??  ?? Ο Τζον Λένον «ξαναζεί» τα νεοϋορκέζι­κα χρόνια του στις σελίδες του νέου γκράφικ νόβελ.
Ο Τζον Λένον «ξαναζεί» τα νεοϋορκέζι­κα χρόνια του στις σελίδες του νέου γκράφικ νόβελ.
 ??  ?? Στις συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή του, ο Αγγλος μουσικός επιστρέφει συχνά στα χρόνια των Μπιτλς.
Στις συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή του, ο Αγγλος μουσικός επιστρέφει συχνά στα χρόνια των Μπιτλς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece