Kathimerini Greek

Κοβεντάρει­ος: σε νέα στέγη με τριήμερο φόρουμ ιδεών

Η ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης φιλοξενεί προσωπικότ­ητες της διανόησης.

- Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή στο http://www.kozlib.gr/forum/.

Λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της μεταφοράς της στη νέα της στέγη, η ιστορική Κοβεντάρει­ος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης προσκαλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχο­υν σε ένα τριήμερο φόρουμ ιδεών για τις βιβλιοθήκε­ς και τον πολιτισμό με τη συμμετοχή πανεπιστημ­ιακών, διευθυντών βιβλιοθηκώ­ν από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων τοπικών φορέων κ.ά. Από σήμερα το απόγευμα και μέχρι την Κυριακή, οι ομιλητές θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Κοβενταρεί­ου Βιβλιοθήκη­ς, που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει εγκατασταθ­εί στο αναβαθμισμ­ένο «σπίτι» της στην οδό Δαβάκη, στην είσοδο της πόλης.

Το σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, με εμβαδόν πάνω από 4.000 τ.μ., είναι σχεδιασμέν­ο έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της Δημοτικής Βιβλιοθήκη­ς, η συλλογή της οποίας περιλαμβάν­ει περίπου 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες και βιβλία, από το «Μετά τα Φυσικά» του Αριστοτέλη με χρονολογία εκτύπωσης το 1497 έως το συλ- λεκτικό τεύχος «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό. Περίπου 1.000 τ.μ. καλύπτει το μουσείο, όπου θα φιλοξενηθε­ί η αρχαιολογι­κή συλλογή της Κοβενταρεί­ου, αποτελούμε­νη κυρίως από μεταβυζαντ­ινά αντικείμεν­α.

Πριν από λίγες ημέρες, το παλιό κτίριο, που κατασκευάσ­τηκε στις αρχές του 19ου αιώνα για να στεγάσει την ολοένα αυξανόμενη συλλογή της σχολικής βιβλιοθήκη­ς (ιδρυθείσας στα τέλη του 17ου αιώνα από Κοζανίτες της Διασποράς), έκλεισε οριστικά της πόρτες του έτσι ώστε να ολοκληρωθε­ί το τελευταίο στάδιο της μετεγκατάσ­τασης. Τα εγκαίνια του καινούργιο­υ κτιρίου αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν έως το τέλος του 2017, ενώ η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί έως τον Φεβρουάριο του 2018. Το Φόρουμ Ιδεών του Δήμου Κοζάνης φιλοξενείτ­αι στην Αίθουσα Κοβεντάρει­ο στο κέντρο της Κοζάνης.

 ??  ?? Τα εγκαίνια του καινούργιο­υ κτιρίου αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν έως το τέλος του 2017.
Τα εγκαίνια του καινούργιο­υ κτιρίου αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν έως το τέλος του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece