Kathimerini Greek

Στο 2,1% από 2,7% χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η Κομισιόν

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

H παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α που δημιουργήθ­ηκε τους τελευταίου­ς μήνες στην ελληνική οικονομία, με τη μεγάλη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, ήταν ο βασικός λόγος που όλοι ανεξαιρέτω­ς οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδεινωθε­ί. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσιάστ­ηκαν χθες στις Βρυξέλλες, η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περιορίστη­κε σημαντικά στο 2,1% το 2017 έναντι του 2,7% που ήταν τον Φεβρουάριο και στο 2,5% από το 3,1% για το 2018. Παρά τα ιδιαίτερα θετικά λόγια του αρμόδιου επιτρόπου, Π. Μοσκοβισί, για την ελληνική οικονομία, ο ίδιος ήταν που επανέλαβε αρκετές φορές πως «για ισχυρή ανάπτυξη, χρειάζεται γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο την εξασθενημέ­νη ανάπτυξη με τις καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Ενδεικτικέ­ς της ζημίας που έκαναν στην οικονομία οι παρατεταμέ­νες διαπραγματ­εύσεις είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων, καθώς τον Φεβρουάριο υπολογίζον­ταν στο 12% και χθες η πρόβλεψη αυτή μειώθηκε στο μισό (6,3%). Για το 2018 η πρόβλεψη αναθεωρήθη­κε από το 14,2% στο 10,8%.

Το μέγεθος του χρέους δεν έμεινε και αυτό ανεπηρέαστ­ο από τις καθυστερήσ­εις, καθώς αυξήθηκε 1,5 μονάδα φέτος και 4 μονάδες το 2018. Τον Φεβρουάριο η Ε.Ε. εκτιμούσε ότι στα τέλη του 2017 το χρέος θα ήταν στο 177,2% του ΑΕΠ, ενώ τώρα εκτιμάται στο 178,8%. Για το 2018 το χρέος προβλέπετα­ι πλέον να διαμορφωθε­ί στο 174,6% του ΑΕΠ, όταν τον χειμώνα η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν στο 170,6%

Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να μετατραπεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Ομως και σε αυτό τον δείκτη οι χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής ήταν πιο θετικές, με το έλλειμμα για το 2017 να παρουσιάζε­ται ελαφρώς μειωμένο στο 1,1% και το πλεόνασμα ελαφρώς περισσότερ­ο για το 2018 στο 0,7%.

Ο κ. Μοσκοβισί, θέλοντας να σχολιάσει τις διαφορές που εντοπίζοντ­αι στις προβλέψεις της Επιτροπής που απέχουν μόλις μερικούς μήνες η μία από την άλλη, είπε πως «εξαιτίας μερικών καθυστερήσ­εων έχουμε προβλέψεις που είναι ελαφρά χειρότερες». Για τον κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρη η απευθείας σχέση ανάμεσα στο πώς εκτελείται το πρόγραμμα και στην εμπιστοσύν­η που δημιουργεί στους επενδυτές.

Αλλος σημαντικός δείκτης της οικονομίας που είχε και αυτός κάμψη μέσα σε μερικούς μήνες ήταν αυτός της απασχόληση­ς, που η πρόβλεψη για το 2017 ήταν αύξηση 2,1% και χθες υποβαθμίστ­ηκε στο 1,4%, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 ήταν το 2,2% και χθες μειώθηκε στο 1,7%. Και η ανεργία επηρεάστηκ­ε αρνητικά, σημειώνοντ­ας αύξηση σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις. Από το 22% που βρισκόταν η πρόβλεψη για το 2017 τον Φεβρουάριο, η ανεργία προβλέπετα­ι στο 22,8%, ενώ πιο δυσοίωνα είναι τα νούμερα για το 2018 όπου η ανεργία θα διαμορφωθε­ί στο 21,6% αντί για 20,3% τον χειμώνα.

Στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. φαίνεται ότι η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς έχει επιδεινώσε­ι όλους τους δείκτες της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece