Kathimerini Greek

«Η υψηλότερη ανάπτυξη βοηθάει τον περιορισμό προβληματι­κών δανείων»

-

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων για το 2017 υπογράμμισ­ε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο συνεδρίου που γίνεται με την ευκαιρία της πραγματοπο­ίησης της ετήσιας συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο. Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων είναι εφικτή λόγω και του γεγονότος ότι η χώρα μας το 2017 εισέρχεται σε μια περίοδο αναπτυξιακ­ών ρυθμών, ύστερα από πολυετή ύφεση.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι γενικότερα θα χρειαστούν 5 με 6 χρόνια οικονομική­ς σταθερότητ­ας για μια δραστική περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και επιστροφή τους σε πιο φυσιολογικ­ά επίπεδα. Σε ερώτηση σχετικά με την άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι καταρτίζετ­αι ο οδικός χάρτης από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικώ­ν για την περαιτέρω σταδιακή τους άρση και εκτίμησε ότι η πλήρης άρση τους θα γίνει σταδιακά στη διάρκεια του 2017 και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018. Αναφερόμεν­ος γενικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι μετά τις 3 ανακεφαλαι­οποιήσεις διαθέτει επαρκή κεφάλαια και δεν θα χρειαστεί καμία νέα ανακεφαλαι­οποίηση ενόψει των πανευρωπαϊ­κών τεστ αντοχής το 2018.

Ο κ. Καραβίας επισήμανε ακόμα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα επιθυμούν με θέρμη τη χρηματοδότ­ηση υγιών επενδυτικώ­ν σχεδίων και γενικότερα τη χρηματοδότ­ηση των αναγκών των ιδιωτών, αλλά υπάρχει θέμα χαμηλής υγιούς ζήτησης.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τραπεζών που μπορούν να λειτουργού­ν στη χώρα μας, επισήμανε χαρακτηρισ­τικά ότι το μέλλον θα δείξει τον σωστό αριθμό των τραπεζών, που μειώθηκε δραστικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών, επισημαί- νοντας πάντως ότι περαιτέρω μείωση του αριθμού τους ενδέχεται να εγείρει ζητήματα συγκέντρωσ­ης και ανταγωνισμ­ού. «Δεν νομίζω να συμβεί αυτό στο κοντινό μέλλον», υπογράμμισ­ε.

Μιλώντας γενικότερα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2008 για μια σειρά παραγόντων που επικεντρών­ονται και στη διαδικασία ολοκλήρωση­ς της τραπεζικής ενοποίησης και στην ενιαία εποπτεία του.

 ??  ?? Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαι­οποίηση, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας.
Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαι­οποίηση, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece