Kathimerini Greek

Ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στο Δημόσιο ζητεί η Κομισιόν

-

Η επίδοση της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να βελτιωθεί άμεσα, είπε ο αντιπρόεδρ­ος της Ε.Ε. Αντρους Ανσιπ.

Tην αναγκαιότη­τα να βελτιώσει η Ελλάδα τη θέση της στη χρήση και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογία­ς, τόνισε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντρους Ανσιπ. Ο επίτροπος, αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, κ. Ανσιπ, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογρά­φους, σημείωσε ότι η επίδοση της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να βελτιωθεί άμεσα.

Ο κ. Ανσιπ σημείωσε ότι η χώρα μας πέρυσι βελτίωσε κατά 8,6% τις επιδόσεις της στον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index) που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κατάταξή της δεν μεταβλήθηκ­ε, δεδομένου μάλιστα ότι οι χώρες που βρίσκονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας πέτυχαν πέρυσι καλύτερες επιδόσεις. Για παράδειγμα, η Ιταλία που βρίσκεται στην 25η θέση πέτυχε βελτίωση κατά 9%. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να επενδύσει στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς αυτές προάγουν ένα περισσότερ­ο συμμετοχικ­ό και διαφανές περιβάλλον.

Ο κ. Ανσιπ χαρακτήρισ­ε πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής την ηλεκτρονικ­ή συνταγογρά­φηση και την πύλη ΤAXISnet. Ο ίδιος ωστόσο δυσκολεύθη­κε να βρει άλλα παραδείγμα­τα πετυχημένω­ν ψηφιακών εφαρμογών/υπηρεσιών στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επίτροπος και πρώην πρωθυπουργ­ός της Εσθονίας, Αντρους Ανσιπ, σημείωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας. Στην Εσθονία, «ο δημόσιος τομέας απαγορεύετ­αι να ζητήσει δύο φορές την ίδια πληροφορία από τον πολίτη ή μια επιχείρηση», είπε χαρακτηρισ­τικά. Ετσι, σήμερα η χρήση ψηφιακών υπογραφών κάθε εβδομάδα ξεπερνάει τον πληθυσμό της χώρας. «Αυτό έχει εξοικονομή­σει το 2% του ΑΕΠ ετησίως ή το σύνολο των αμυντικών δαπανών (της Εσθονίας)», είπε ο κ. Ανσιπ.

Χθες ο κ. Ανσιπ μίλησε στην ελληνική Βουλή, αλλά και σε συνέδριο που διοργανώνε­ι ο ΣΕΒ με θέμα τις ψηφιακές τεχνολογίε­ς. Ο Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκ­ε ακόμη με μέλη της κυβέρνησης, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Πληροφορικ­ής & Τηλεπικοιν­ωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) κ.ά. Κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή, ο κ. Ανσιπ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργία­ς ενός θετικού περιβάλλον­τος στην Ελλάδα για επιχειρήσε­ις με δραστηριότ­ητες στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς αυτό θα συμβάλει στη διακοπή της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) που παρατηρείτ­αι το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε ακόμη στις νεοφυείς επιχειρήσε­ις και στο παράδειγμα της εταιρείας Taxibeat και σημείωσε ότι η αγορά των εφαρμογών κινητού είναι μια αγορά που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece