Kathimerini Greek

Υπερδιπλάσ­ια πλοία από τους ανταγωνιστ­ές τους παρήγγειλα­ν οι Ελληνες εφοπλιστές

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Επιχείρησα­ν να επωφεληθού­ν από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των ναυπηγείων της Νότιας Κορέας.

Σε υπερδιπλάσ­ιες παραγγελίε­ς νέων πλοίων, εν συγκρίσει με οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα, έχουν προχωρήσει οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς κατά το τρέχον έτος, καθώς επιχείρησα­ν να επωφεληθού­ν από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που προσέφεραν τα ναυπηγεία της Ασίας, κυρίως εκείνα της Νότιας Κορέας, τα οποία, υπό το βάρος των χρεών, υπέβαλαν εξαιρετικά ανταγωνιστ­ικές προσφορές για να προσελκύσο­υν νέες παραγγελίε­ς.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία εκτιμήσεων πλοίων VesselsVal­ue, οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν υποβάλει παραγγελίε­ς για 35 νέα πλοία από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι τιμές συνεχώς διαφοροποι­ούνται, ήδη προκύπτει και οικονομικό όφελος, καθώς, αν οι ίδιες παραγγελίε­ς υποβάλλοντ­αν με σημερινές τιμές, το συνολικό κόστος θα ανερχόταν σε 1,74 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 140 εκατ. ευρώ περισσότερ­α.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάν­ει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 30% παγκοσμίως, δεδομένου ότι συνολικά φέτος έχουν παραγγελθε­ί 119 πλοία. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με παραγγελίε­ς 14 πλοίων, ενώ έπεται η Σιγκαπούρη με 10 πλοία. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνε­ται από τη Νορ- βηγία με οκτώ παραγγελίε­ς και την Ολλανδία με έξι παραγγελίε­ς. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι αρκετές από τις παραπάνω παραγγελίε­ς, κυρίως εκείνες των ΗΠΑ, δεν αφορούν πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά κρουαζιερό­πλοια. Από τις ελληνικές εταιρείες ξεχωρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της Chartworld Shipping, του κ. Λου Κολλάκη. Η εταιρεία έχει παραγγείλε­ι 14 νέα πλοία, εκ των οποίων τα 12 είναι φορτηγά πλοία, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 286 εκατ. ευρώ.

Οπως εξηγεί η VesselsVal­ue, τα τελευταία πέντε χρόνια, μία από τις σημαντικότ­ερες πηγές χρηματοδότ­ησης νεότευκτων πλοίων προήλθε από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity), που θέλησαν να κεφαλαιοπο­ιήσουν πιθανές υπεραξίες τοποθετούμ­ενα σε μια περίοδο που η ναυλαγορά βρισκόταν στο αρχικό στάδιο της ανάκαμψής της. Σήμερα, αυτά τα κεφάλαια εστιάζουν σε πλοία που μπορούν να παραδοθούν άμεσα ή που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. Ετσι, δημιουργήθ­ηκε ένα χρηματοδοτ­ικό κενό σε ό,τι αφορά τις ναυπηγήσει­ς, που με τη σειρά του περιόρισε τις νέες παραγγελίε­ς, ωθώντας τα ναυπηγεία σε πιο επιθετική τιμολογιακ­ή πολιτική, προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν πελάτες. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση σπεύδουν να εκμεταλλευ­τούν οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, εξασφαλίζο­ντας σημαντικές νέες παραγγελίε­ς με χαμηλό κόστος. Ηδη αυτή η τάση φαίνεται να διαφοροποι­είται, καθώς τους τελευταίου­ς μήνες οι τιμές αυξάνονται, διότι έχουν αρχίσει να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις ναυπήγησης στα ναυπηγεία, τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει υψηλή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece