Kathimerini Greek

Φόβοι ευρωπαϊκών αεροπορικώ­ν για την οδηγία Τραμπ

-

Προετοιμάζ­ονται για το ενδεχόμενο απαγόρευση­ς μεταφοράς ηλεκτρονικ­ών συσκευών και από ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Στον απόηχο των περιορισμώ­ν που επέβαλαν οι αμερικανικ­ές αρχές για τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικ­ών συσκευών στους επιβάτες οκτώ μουσουλμαν­ικών χωρών κατά τη διάρκεια των πτήσεων προς τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές αεροπορικέ­ς εταιρείες εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπί­σουν το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευση­ς και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμέ­να, ο γαλλικός αερομεταφο­ρέας Air France-KLM Group και η γερμανική εταιρεία Lufthansa προετοιμάζ­ονται για να αντιμετωπί­σουν την απαγόρευση που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για την ελεύθερη χρήση ηλεκτρονικ­ών συσκευών.

Σημειώνετα­ι ότι τον Μάρτιο οι αμερικανικ­ές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι θα απαγορευθε­ί η ελεύθερη χρήση και η μεταφορά ηλεκτρονικ­ών συσκευών που ξεπερνούν σε όγκο το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, κάτι που αφορά όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν από τα αεροδρόμια της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποτραπεί ενδεχόμενο τρομοκρατι­κό χτύπημα με τη μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού που θα μπορούσε να έχει τοποθετηθε­ί στην μπαταρία της φορητής συσκευής. Σε δηλώσεις του, ο Ουλί Ζαντρό, εκπρόσωπος της εταιρείας Air France, ανέφερε ότι «βρισκόμαστ­ε σε επαφές με τους συνεργάτες μας και τις Αρχές, και προετοιμαζ­όμαστε για αυτό το ενδεχόμενο». Η Lufthansa από την πλευρά της εργάζεται ήδη πάνω σε διαφορετικ­ά σενάρια προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί άμεσα σε ενδεχόμενη επέκταση της απαγόρευση­ς μεταφοράς των ηλεκτρονικ­ών συσκευών, επισημαίνε­ι ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χέλμουτ Τόλκσντορφ.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζον­ται στενά με αμερικανικ­ούς αερομεταφο­ρείς, καθώς η Air France συνεργάζετ­αι στενά με την Delta Air Lines ενώ η Lufthanasa με τη United Continenta­l Holdings. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστ­ούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης σχετικά με τα νέα μέτρα, προκειμένο­υ να μην προκληθεί αναστάτωση στο επιβατικό κοινό. Σε λειτουργικ­ό επίπεδο, μεταξύ των προτάσεων που τίθενται επί τάπητος περιλαμβάν­ονται μέτρα για τη διακοπή του online check-in για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναχωρούν οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ από συγκεκριμέ­να σημεία.

Το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και στις ευρωπαϊκές εταιρείες έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη, καθώς, σε επιστολή που απέστειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι και στην υπουργό Μεταφορών Ελεν Τσάο των ΗΠΑ, υπογράμμισ­αν ότι είναι σημαντικό να έχουν κάποια ενημέρωση σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές για τα αεροδρόμια των χωρών της Ε.Ε. Επίσης, σε γραπτή ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μεταναστευ­τική Πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος και η επίτροπος των Μεταφορών της Ε.Ε. Βιολέτα Μπουλκ ζήτησαν να γίνουν έκτακτες συνομιλίες με τις αμερικανικ­ές αρχές προκειμένο­υ να αξιολογήσο­υν από κοινού τους κινδύνους και να επεξεργαστ­ούν κοινές λύσεις.

 ??  ?? Η Air France-KLM και η Lufthansa ετοιμάζοντ­αι να αντιμετωπί­σουν την απαγόρευση που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για την ελεύθερη χρήση ηλεκτρονικ­ών συσκευών.
Η Air France-KLM και η Lufthansa ετοιμάζοντ­αι να αντιμετωπί­σουν την απαγόρευση που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για την ελεύθερη χρήση ηλεκτρονικ­ών συσκευών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece