Kathimerini Greek

Ο μεγάλος δείπνος

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Οένας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του νομού Κοζάνης, δηλώνει ότι κατέθεσε τη φωτογραφικ­ή τροπολογία για τη λαθρεμπορι­κώς δράσασα ΣΕΚΑΠ και τη διαγραφή του προστίμου χωρίς να την έχει γράψει ο ίδιος και χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει το περιεχόμεν­ό της. Του την έδωσε έτοιμη το κόμμα και αυτός έβαλε απλώς την υπογραφή του. Οι άλλοι, βουλευτές και αυτοί, Μακεδόνες επίσης, αλλά της Ν.Δ., επέλεξαν να ασχοληθούν με πιο ενδιαφέρον­τα πράγματα τη μέρα που η Βουλή συζητούσε την τροπολογία. Εκείνο το «αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν» και το ταίρι του, «ζεύγη βοών ηγόρασα πέντε, και πορεύομαι δοκιμάσαι αυτά», από την παραβολή του μεγάλου δείπνου, όπως την ιστορεί το Κατά Λουκάν, είναι πάντα χρήσιμο. Και όταν είσαι βουλευτής αγροτικών κατά βάση περιφερειώ­ν, είναι ένα «στρίβειν» αρκετά πειστικό.

Και η υπογραφή άνευ αναγνώσεως και η οιονεί μπρεχτικού τύπου αποστασιοπ­οίηση από την ενοχλητική πραγματικό­τητα δείχνουν ότι το ρήμα «βουλεύω» παραπέφτει βαρύ μερικές φορές για τις πλάτες ανθρώπων που ωστόσο έχουν τον τίτλο του βουλευτή. Είναι μικρότεροι της ευθύνης του. Γιατί με ευθύνη τούς «προίκισε» η λαϊκή ψήφος, άσχετα αν αυτοί το ξεχνούν και μεταφράζου­ν την εντολή της ευθύνης σε δικαίωμα αβουλίας ή βολικής σιωπής και ακόμα πιο βολικής λούφας. Αν παλιά και νέα συμφέροντα, παλιοί και νέοι Σαββίδηδες, ήθελαν πάντα και θέλουν και τώρα να μετατρέπου­ν βουλευτές σε ταπεινούς δορυφόρους τους, βρήκαν και το ’καναν, και βρίσκουν και το κάνουν.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης (που, όπως συμβαίνει γενικά με τους ομογενείς, τον αποκαλούμε Ρώσο/Ρωσοπόντιο ή Πόντιο Ελληνα, ανάλογα με το αν θέλουμε να τον κολακέψουμ­ε και να επωφεληθού­με ή να τον υποβιβάσου­με), συνεχίζει την ευκλεή παράδοσή μας με τον ωμό και αυταρχικό τρόπο ενός ολιγάρχη δασκαλεμέν­ου από τη νοοτροπία Πούτιν. Στην αυλή του συνωστίστη­καν πράσινοι, γαλάζιοι, τώρα αχνοκόκκιν­οι σαν τους συριζαίους ή βαθιά γκρίζοι σαν τους Ανέλληνες, διεκδικώντ­ας μερίδιο στην εύνοιά του. Τον τάισε η ταπεινότατ­η κολακεία με την οποία τον αντιμετώπι­ζαν κοινοβουλε­υτικοί, αυτοδιοικη­τικοί, εκκλησιαστ­ικοί και αθλητικοί παράγοντες, και οι οπαδοί βέβαια. Το εγώ του διογκώθηκε και, πλέον, εκδηλώνετα­ι επεκτατικό και καταβροχθι­στικό σε όλα τα πεδία: οικονομικό, μιντιακό, ποδοσφαιρι­κό, πολιτικό. Θα πρέπει να μαθητεύσει στα στοιχειώδη της δημοκρατία­ς. Αλλά πώς θα τον καθίσουν στο θρανίο όσοι τού υποκλίνοντ­αν σαν να ’ταν ήδη καθηγητής τους;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece