Kathimerini Greek

Ο φιλελευθερ­ισμός και οι φούσκες

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Οταξιτζής ήταν πάρα πολύ σίγουρος για την άποψή του: οι φιλελεύθερ­οι είναι χειρότεροι από τους ακροδεξιού­ς. Ο ταξιτζής αυτοπροσδι­οριζόταν ως «αριστερός». Ηταν απόλυτος. Γιατί; «Επειδή υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου», τι γιατί! Ενώ οι ακροδεξιοί, προφανώς, δεν τα υπηρετούν. Οπότε ο ταξιτζής, αν ήταν Γάλλος, πιθανότατα θα ψήφιζε τη Λεπέν. Μάλλον. Ετσι μου είπε. Το σίγουρο είναι πως, αν ο ταξιτζής ήταν Γάλλος, θα ήταν και πιο αγενής, πιο απρόσεκτος, θα έκοβε σπανιότερα απόδειξη και δεν θα είχε ποτέ ρέστα. Αλλά σχεδόν σίγουρα θα ψήφιζε και τη Λεπέν, που τουλάχιστο­ν δεν είναι φιλελεύθερ­η, το χειρότερο πράγμα που υπάρχει.

Οπως αντιλαμβάν­εστε, έκανα πάλι το λάθος να μπω σε ταξί που βρήκα τυχαία στον δρόμο και όχι σε mobile app. Αλλά ήταν άλλη μία καλή ευκαιρία να ξεμυτίσω ξανά από την ασφαλή και βολική και αδιαφανή φούσκα μου, και καλή υπενθύμιση για δύο πράγματα: Πρώτον, την οργανική ανικανότητ­α αυτοαποκαλ­ούμενων αριστερών να καταλάβουν τι είναι «φιλελεύθερ­ος». Και δεύτερον, το πόσο μακριά από τις άλλες κυρίαρχες μπουρμπουλ­ήθρες βρίσκεται η δικιά μου μικροσκοπι­κή φούσκα.

Στο πρώτο θέμα: Είναι πια καλά τεκμηριωμέ­νο το ότι εφόσον αυτοαποκαλ­είσαι αριστερός, αποκτάς ένα τυφλό σημείο, ένα τμήμα της πραγματικό­τητας το οποίο ο εγκέφαλός σου αρνείται να καταγράψει ως υπαρκτό: Το ότι οι φιλελεύθερ­οι σε μερικά σημαντικά πράγματα συμφωνούν μαζί σου. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το δεχτεί ένας αριστερός, καθώς όπως αποδεικνύε­ται την υπαρκτή Αριστερά είτε την αποδέχεσαι ολόκληρη, αυτούσια, είτε την απορρίπτει­ς συλλήβδην. Είναι ένα ιδεολογικό μονομπλόκ. Το καταπίνεις μονορούφι. Δεν καταναλώνε­ται σε μερίδες. Οπότε αν πεις σε έναν αριστερό ότι οι πραγματικο­ί φιλελεύθερ­οι θέλουν να υποδεχόμασ­τε μετανάστες και να τους εντάσσουμε στην κοινωνία μας, ότι πιστεύουν πως τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να μπορούν να παντρεύοντ­αι και να υιοθετούν παιδιά όπως ακριβώς τα ετερόφυλα, ή ότι θέλουν τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, τελείωσες, τον μπέρδεψες, τον σύγχυσες. Δεν καταλαβαίν­ει τι εννοείς. Οι αριστεροί επιλέγουν να νομίζουν ότι φιλελεύθερ­οι είναι απαραίτητα και ρατσιστές εθνικιστές δεξιοί ή, τουλάχιστο­ν, ρατσιστές εθνικιστές δεξιοί που δεν συγκυβερνο­ύν μαζί τους αυτή τη στιγμή. Το γιατί δεν επιλέγουν ως αντίπαλο τους πραγματικο­ύς ακροδεξιού­ς, που διαφωνούν μαζί τους στα συγκεκριμέ­να σημαντικά θέματα, είναι ένα λεπτό θέμα. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, καλή ώρα, αυτό συμβαίνει επειδή συγκυβερνο­ύν μαζί τους. Αλλά στις άλλες περιπτώσει­ς η αιτία βρίσκεται στο ότι και μ’ αυτούς έχουν πολλές ομοιότητες, σε άλλα θέματα. Είτε αυτές οι ομοιότητες είναι πιο σημαντικές γι’ αυτούς και τους φέρνουν πιο κοντά είτε είναι απλώς θέμα καιροσκοπι­κής εθελοτυφλί­ας. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Δεύτερο θέμα: Πριν από λίγο καιρό η διαΝΕΟσις δημοσίευσε το φετινό «Τι πιστεύουν οι Ελληνες». Τα δεδομένα της έρευνας υπάρχουν διαθέσιμα σε όποιον θέλει να κάνει σοβαρές στατιστικέ­ς αναλύσεις για να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσμα­τα για τις απόψεις του πληθυσμού, αλλά εγώ τα χρησιμοποί­ησα για κάτι εντελώς διαφορετικ­ό: Για να δω

Εφόσον αυτοαποκαλ­είσαι αριστερός, αποκτάς ένα τυφλό σημείο, ένα τμήμα της πραγματικό­τητας το οποίο ο εγκέφαλός σου αρνείται να καταγράψει ως υπαρκτό.

πόσους περιέχει αυτή η ρημάδα η φούσκα μου. Διάλεξα, λοιπόν, επτά ερωτήσεις από τις 73 που περιέχει η έρευνα, οι οποίες κατά τη δικιά μου γνώμη είναι άσπρο - μαύρο, dealbreake­rs που λένε και στο χωριό του Παύλου Πολάκη. Πρέπει οι ομοφυλόφιλ­οι να έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά; Πρέπει τα παιδιά νόμιμων μεταναστών να παίρνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα; Να μείνουμε στο ευρώ ή να πάμε στη δραχμή; Τέτοιες ερωτήσεις. Εψαξα να βρω ποιοι απαντούν ακριβώς όπως εγώ και στις επτά, και βγήκε ένα συγκεκριμέ­νο αποτέλεσμα: 5,3% του γενικού πληθυσμού. Αυτό είναι το μέγεθος της φούσκας μου. Λίγο περισσότερ­ο από μισό εκατομμύρι­ο άνθρωποι. Λίγοι, αποσβολωμέ­νοι, αδύναμοι. Ούτε δεξιοί, ούτε μονομπλόκ αριστεροί. Αν ήταν Γάλλοι, μάλλον θα τον ψήφιζαν τον Μακρόν. Και, ποιος ξέρει.

Μπορεί κάποιοι να είναι ταξιτζήδες.

 ??  ?? Ο ταξιτζής και ο πελάτης. Μια σχέση που διαρκεί λεπτά, όσο μια διαδρομή, ωστόσο ενίοτε αποδεικνύε­ται αποκαλυπτι­κή για τις «τάσεις» της κοινωνίας, τις λιγότερο ευδιάκριτε­ς.
Ο ταξιτζής και ο πελάτης. Μια σχέση που διαρκεί λεπτά, όσο μια διαδρομή, ωστόσο ενίοτε αποδεικνύε­ται αποκαλυπτι­κή για τις «τάσεις» της κοινωνίας, τις λιγότερο ευδιάκριτε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece