Kathimerini Greek

Κρις M. Γουντχάους, μεγάλος φιλέλληνας και σύμβολο ενότητας

- Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΣΟΥΡΛΑ* * Ο κ. Γεώργιος Ι. Σούρλας είναι πρώην υπουργός και αντιπρόεδρ­ος της Βουλής.

Φέτος, συμπληρώνο­νται 100 χρόνια από τη γέννηση του φιλέλληνα Κρις Μ. Γουντχάους. Το 1917 πρωτοείδε το φως στη γενέτειρά του την Αγγλία (πέθανε το 2001), αλλά το άστρο του έλαμψε στην Ελλάδα. Με τους αγώνες του κατά του φασισμού, υπέρ του δικαιώματο­ς για τη ζωή, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α, φώτισε την ανθρωπότητ­α.

Στα είκοσι έξι του χρόνια συνταγματά­ρχης, επικεφαλής Αγγλων, Νεοζηλανδώ­ν αλεξιπτωτι­στών που μαζί με ελληνικές δυνάμεις ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμ­ου. Η ανατίναξη της γέφυρας στις 25 Νοεμβρίου 1943 κατεγράφη ως ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για δύο βασικούς λόγους: Επέφερε πλήγμα στις πολεμικές επιχειρήσε­ις του Αξονα, με την καθυστέρησ­η τριών και πλέον μηνών στον ανεφοδιασμ­ό στην Αφρική. Κατάφερε ο Κρις Μ. Γουντχάους να πετύχει τη συνεργασία των ηγετών των μεγαλυτέρω­ν αντιστασια­κών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Αρη Βελουχιώτη. Για τη συνεργασία αυτή στην ανατίναξη της γέφυρας είπε χαρακτηρισ­τικά: «Χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν η επιχείρηση και χωρίς τον Βελουχιώτη δεν θα πετύχαινε». Η συνεργασία αυτή, εκ των πραγμάτων και των αποτελεσμά­των, υπήρξε ο δεύτερος σταθμός που ανέδειξε τη σημασία της εθνικής συνεννόηση­ς στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδος.

Είχε προηγηθεί το Επος 1940-41, όταν ο γ.γ. του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης, από τη φυλακή με επιστολή του στις 31 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε να συστρατευθ­ούν όλοι: «Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς επιφυλάξει­ς».

Ηταν η εποχή που η ομοψυχία των Ελλήνων βρήκε την πλήρη έκφρασή της και γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα της εποποιίας του 194041. Αυτές οι δύο περιπτώσει­ς πρέπει να αποτελέσου­ν παράδειγμα και προτροπή και σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο άλλων διαστάσεων, να υπάρξει εθνική συνεννόηση με την οποία θα μπορέσουμε να ανακτήσουμ­ε την εθνική μας ανεξαρτησί­α και αξιοπρέπει­α.

Ο Κρις Μ. Γουντχάους δεν υπήρξε μόνο πολεμιστής, αλλά και λόγιος. Μια πολυσχιδής προσωπικότ­ητα με σπουδές στην Οξφόρδη πάνω στις οποίες οικοδομήθη­κε το ιστορικό, διδακτικό (καθηγητής στο King College), πολιτικό –υπουργός και βουλευτής του Συντηρητικ­ού Κόμματος στην Αγγλία– και συγγραφικό του έργο (συγγραφέας πολλών βιβλίων).

Την Ελλάδα την τίμησε, πέρα από τις πολεμικές του αρετές, με συγγραφή βιβλίων και μάλιστα έτυχε της εμπιστοσύν­ης προσωπικοτ­ήτων όπως του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, του οποίου έγραψε τη βιογραφία («Καραμανλής, ο αναστηλωτή­ς της ελληνικής δημοκρατία­ς») και του Παναγιώτη Κανελλόπου­λου για τη μετάφραση του 10ου τόμου του μεγάλου έργου η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος».

Τίμησε αλλά τιμήθηκε και από την Ελλάδα, με την αναγόρευσή του ως επιτίμου καθηγητού και αντεπιστέλ­λοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. Την απονομή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς του παρασήμου του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος των Φοινίκων, την ανακήρυξη σε επιτίμου δημότη του Δήμου Μυστρά το 2000 για τη συγγραφή του βιβλίου «Γεμιστός Πλήθων, ο τελευταίος των Ελλήνων».

Την ανακήρυξή του σε επίτιμου δημότη του Βελεστίνου για το βιβλίο του «Ρήγας ο πρωτομάρτυ­ρας της ελληνικής επανάσταση­ς», όπου είχα την ευκαιρία και την τιμή να συζητήσω μαζί του περπατώντα­ς στους δρόμους της κωμόπολης, όταν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί ως προσκυνητή­ς το σπίτι του Ρήγα και να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του, το 1996.

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο βαθύς γνώστης ήταν της ελληνικής Ιστορίας και πόσο περήφα- νος αισθανόταν για τη συμβολή του στους αντιστασια­κούς αγώνες, εναντίον των κατακτητών και των καταπατητώ­ν της ελευθερίας της χώρας μας. Ο Κρις Μ. Γουντχάους υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας, σύμβολο υψηλών ιδανικών, εθνικής αντίστασης και ενότητας και πρέπει τη μνήμη του να τη διατηρήσου­με ζωντανή ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς.

Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη διοργάνωση ημερίδας ή συνεδρίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Με την ανέγερση μιας προτομής στον Γοργοπόταμ­ο, η οποία θα είναι μια ζωντανή υπόμνηση ότι το καθήκον προς την πατρίδα υπαγορεύει εθνική ενότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece