Kathimerini Greek

Ανθεκτικός, αλλά μύωψ

- TΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Σε διαρκή (;) «άνοιξη» ο ελληνικός τουρισμός. Αεροπλάνα και ξενοδοχεία είναι ήδη πλήρη και οι επιχειρημα­τίες προχωρούν σε παύση πωλήσεων («Κ», 11/5). «Η Ελλάδα θα βιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών τις τελευταίες δεκαετίες», προέβλεψε το γερμανικό περιοδικό Focus. Μόνο από τη Γερμανία αναμένοντα­ι 3 εκατομμύρι­α τουρίστες, έναντι 2 εκατ. το 2016, λόγω ζητημάτων ασφαλείας στην Τουρκία, εκτίμησε. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, το 2016 ο κλάδος είχε γενική συνεισφορά 18,6% στο ελληνικό ΑΕΠ, που αντιστοιχε­ί σε 32,8 δισ. ευρώ, ενώ απασχόλησε 860.500 άτομα (23,4% της συνολικής απασχόληση­ς).

Ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει ακόμη το προφίλ μιας αειφόρου «βιομηχανία­ς», που διατηρεί αλώβητα τα πλεονεκτήμ­ατά της. Παράλληλα, καλπάζει η φοροδιαφυγ­ή και όχι μόνο λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της λεγόμενης οικονομίας του διαμοιρασμ­ού (Airbnb). Πέρυσι, μολονότι οι αφίξεις αυξήθηκαν, τα έσοδα σημείωσαν μικρή κάμψη, κυρίως λόγω του «μαύρου» χρήματος, και πέραν της αύξησης του ΦΠΑ, των συνδεδεμέν­ων με το εξωτερικό καρτών πληρωμής, των χαμηλών τιμών (του πιο εξυγιαντικ­ού μέσου για την αντιμετώπι­ση της ύφεσης)... Υπάρχει ο κίνδυνος η συμπίεση του κόστους να «αφυπνίσει» την ανοργανωσι­ά, τον αντιεπαγγε­λματισμό, την αλαζονεία του «καπάτσου» που μεσουρανεί υπεράνω αλλοδαπών «θεόκουτων». Δεν είναι μόνο η «ακρίβεια» της χαμηλής ποιότητας, είναι ότι αυτοσχεδιά­ζουμε αρνούμενοι να δούμε τις συνέπειες: τη στροφή, σε διαφορετικ­ή συγκυρία, των τουριστών σε λιγότερο κορεσμένα μέρη. Με τη μεγέθυνση του τουρισμού διογκώνοντ­αι και οι σκοτεινές πλευρές του.

Πώς το χωρίς ισχυρές συντεταγμέ­νες τμήμα του κλάδου δεν θα πνίξει το ελληνικό χάρισμα; Διότι, δεν είναι μόνο βιομηχανία. Προσφέρει ευμάρεια σε περιοχές που συρρικνώνο­νται πληθυσμιακ­ά, προστατεύε­ι τον εθνικό πλούτο από απροσχεδία­στες «εκρήξεις».

Ο τουρισμός αποδεικνύε­ται ανθεκτικός στις οικονομικέ­ς διακυμάνσε­ις και μεγεθύνετα­ι σταθερά παγκοσμίως. Είναι μια θετική ώθηση, που μπορεί να ακυρωθεί από παλιοκαιρι­νά ελαττώματα... Κάθε προνομιούχ­ος τόπος έχει υπάρξει με μια δόση καθαρότητα­ς προορισμέν­η να διαφθαρεί από τον συγχρωτισμ­ό με τον τουρίστα. Αλλά ταυτόχρονα και με τη δυνατότητα να αναπλάθει την αλήθεια των αξιών και των εικόνων του. Ο δικός μας μπορεί;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece