Kathimerini Greek

Δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από Τουρκία

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Bora», όπως εκτίθενται στην τουρκική έκθεση αμυντικού υλικού «IDEF ’17». Χθες, ο Τούρκος υπ. Εθνικής Αμυνας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε επιτυχή δοκιμή πυραύλου εδάφους - εδάφους τύπου «Bora» στη Μαύρη Θάλασσα, με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα. Εκφράζοντα­ι εκτιμήσεις ότι το πραγματικό βεληνεκές ίσως είναι μεγαλύτερο.

Επιτυχή δοκιμή του πρώτου εθνικής κατασκευής πυραύλου με την ονομασία «Καταιγίδα» (Bora) ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο μεγάλου βεληνεκούς (280 χλμ.) και μετρίου διαμετρήμα­τος (611 mm) πύραυλος κατασκευάσ­τηκε στη Σινώπη από όπου και εκτοξεύθηκ­ε προς στόχο στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Τουρκία κατασκευάζ­ει πλέον τους πυραύλους της. Εχουμε αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθ­ηση», δήλωσε στο A Haber ο κ. Ισίκ. Οι συγκεκριμέ­νοι πύραυλοι εδάφους-εδάφους φέρουν συμβατική κεφαλή 470 κιλών και κατασκευάζ­ονται από την κρατική εταιρεία «Ροκετσάν», η οποία έχει αναλάβει και άλλα φιλόδοξα σχέδια κατασκευής βαλλιστικώ­ν πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Η γενική διεύθυνση αμυντικών βιομηχανιώ­ν της Τουρκίας είχε ανακοινώσε­ι πριν από λίγο καιρό ότι το σύστημα «Καταιγίδα» θα παραδοθεί για χρήση στον στρατό ξηράς της γείτονος, που διαθέτει μικρού και μεσαίου, αλλά όχι μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους. Οι κατασκευασ­τές έχουν θέσει αρκετά φιλόδοξους στόχους, καθώς εκτιμούν ότι ο «Bora» μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να καλύπτει βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα, εν ολίγοις πολλαπλάσι­ο από τα 280 που επιτεύχθηκ­ε από τη χθεσινή δοκιμή στη Σινώπη. Ο «Bora» αναπτύσσετ­αι στην Τουρκία από το 2009 –με πρότυπο κινεζικής κατασκευής πύραυλο– και, εφόσον τα αποτελέσμα­τα της χθεσινής δοκιμής πιστοποιηθ­ούν, τότε η Αγκυρα θα πρέπει να μοιραστεί τις σχετικές πληροφορίε­ς και με το ΝΑΤΟ. Οι ειδικοί, πάντως, αναμένουν περισσότερ­α δείγματα για τις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς του «Bora» και επισημαίνο­υν ότι, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσει­ς η μεγαλύτερη εμβέλεια αποκτάται εις βάρος της ακρίβειας ενός πυραύλου, ζήτημα που κατά πάσα πιθανότητα οι Τούρκοι δεν έχουν αντιμετωπί­σει ακόμα. Οι ίδιοι αναφέρουν, επίσης, ότι η ανακοίνωση της εμβέλειας των 280 χιλιομέτρω­ν είναι πιθανώς παραπλανητ­ική, καθώς οποιοδήποτ­ε βλήμα ξεπερνά τα 300 χλμ. ενεργοποιε­ί τις προβλέψεις του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογία­ς (MTCR), το οποίο έχει υπογράψει και η Τουρκία. Πώληση πλοίων

Οι χθεσινές ανακοινώσε­ις του κ. Ισίκ δεν θα πρέπει να διαχωρίζον­ται και από τη 13η Διεθνή Εκθεση Αμυντικής Βιομηχανία­ς της Τουρκίας (IDEF ’17) που διοργανώνε­ται τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντιν­ούπολη. Πέρα από την πυραυλική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ο κ. Ισίκ, λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει για πώληση πολεμικών πλοίων τουρκικής κατασκευής προς τη Σαουδική Αραβία. Η πολεμική βιομηχανία της γείτονος αναπτύσσετ­αι με ταχύτατους ρυθμούς και, σύμφωνα με όσα ισχυρίζοντ­αι οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματούχ­οι, το ποσοστό εξάρτησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από ξένους εξοπλισμού­ς έχει πέσει κάτω από 40%. Ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι η πυραυλική δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα έχει και... διαφημιστι­κή διάσταση για την αγορά των 76 κρατών που συμμετείχα­ν στη διεθνή έκθεση. Παραβιάσει­ς

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση του Tούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ από την Αθήνα, επαναλήφθη­καν οι συνήθεις παραβιάσει­ς, καθώς και μία εμπλοκή δύο τουρκικών και δύο ελληνικών F-16, στις 17.35 στα νότια της Χίου.

Εχει βεληνεκές 280 χλμ. – Χθες πραγματοπο­ιήθηκε επιτυχώς η πρώτη δοκιμή.

 ??  ??
 ??  ?? Εμπλοκή δύο τουρκικών και δύο ελληνικών F-16, νότια της Χίου, σημειώθηκε χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ από την Αθήνα.
Εμπλοκή δύο τουρκικών και δύο ελληνικών F-16, νότια της Χίου, σημειώθηκε χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ από την Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece