Kathimerini Greek

4 δισ. ευρώ από «χρυσές βίζες» στην Κύπρο Ξένα κεφάλαια

Αντιστοιχο­ύν στο 25% του ΑΕΠ

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

4 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχε­ί στο 25% του ΑΕΠ, εισέρρευσα­ν στην Κύπρο το 2016 χάρις στο πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. Πρόκειται για το πιο επιτυχημέν­ο πρόγραμμα «χρυσής βίζας» μεταξύ των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματ­α, περιλαμβαν­ομένης και της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας δεν ξεπέρασαν πέρυσι τα 2,8 δισ. ευρώ. Με τα προγράμματ­α αυτά, για να αποκτήσει κάποιος άδεια παραμονής ή υπηκοότητα, πρέπει να επενδύσει στη χώρα. Στην Κύπρο το ελάχιστο όριο είναι 2 εκατ. ευρώ για αγορά ακινήτου ή 2,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην κυπριακή οικονομία τον τελευταίο χρόνο, χάρις στο πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής («χρυσή βίζα») σε πολίτες εκτός Ε.Ε., που εφαρμόζετα­ι τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μέγεθος που αντιστοιχε­ί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, με αποτέλεσμα το σχετικό πρόγραμμα να θεωρείται το πλέον προσοδοφόρ­ο μεταξύ των υπολοίπων χωρών του μεσογειακο­ύ Νότου που «τρέχουν» ανάλογες πρωτοβουλί­ες, της Ελλάδας συμπεριλαμ­βανομένης.

Μάλιστα, η επιτυχία αυτή έχει προκύψει, παρά το πολύ υψηλό όριο επένδυσης που έχει τεθεί, καθώς για να μπορεί κανείς να αιτηθεί άδεια παραμονής στην Κύπρο, πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστο­ν 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων, ή 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά κυβερνητικ­ών ομολόγων, ή εταιρειών. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των επιδόσεων του κυπριακού προγράμματ­ος, αρκεί να επισημανθε­ί ότι στην Ελλάδα το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016 δεν ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί σε μόλις 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας της Κύπρου οφείλεται στους Ρώσους επενδυτές. Σύμφωνα με σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Οικονομικώ­ν της Κύπρου, κ. Χάρη Γεωργιάδη, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 2.000 διαβατήρια σε πολίτες εκτός Ε.Ε. Εξ αυτών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμε­να εκτιμήσεις της Price Water House Coopers, περίπου το 50% αφορά Ρώσους πο- λίτες. Πέραν των παραδοσιακ­ών «δεσμών» των Ρώσων με την Κύπρο, που χρονολογού­νται πριν την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε., όταν λειτουργού­σε ως φορολογικό­ς «παράδεισος», ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας του προγράμματ­ος βίζας οφείλεται στην ταχύτητα διεκπεραίω­σης των σχετικών διαδικασιώ­ν. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, από τη στιγμή που κατατεθεί η σχετική αίτηση, απαιτούντα­ι μόλις έξι μήνες για την έκδοση κοινοτικού διαβατηρίο­υ, τη στιγμή που στην Πορτογαλία, όπου επίσης παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας (για επενδύσεις τουλάχιστο­ν 500.000 ευρώ), απαιτούντα­ι ακόμα και δύο χρόνια.

Το ελληνικό πρόγραμμα

Ανάλογο πρόγραμμα, χωρίς όμως ανάλογη επιτυχία, υφίσταται από το 2014 και στην Ελλάδα, όπου το ελάχιστο όριο για την απόκτηση πενταετούς άδειας παραμονής είναι μόλις 250.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, αυτό μπορεί να εξασφαλιστ­εί μόνο μέσω της απόκτησης ακινήτων, ωστόσο ήδη έχει ληφθεί απόφαση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να επεκταθεί και σε άλλες μορφές επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα δοθεί και η δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σε όποιον το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματ­ος στα μέσα του 2014 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017 είχαν χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων μόλις 1.573 άδειες. Πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών είναι η Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτη ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67. Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφ­θούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η επιτυχία του προγράμματ­ος έχει συγκρατήσε­ι τις τιμές στην αγορά κατοικίας, οι οποίες είναι πιθανό να κατέρρεαν, υπό το βάρος της τραπεζικής κρίσης και του όγκου των «κόκκινων» στεγαστικώ­ν δανείων. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη εισροή ρωσικών κεφαλαίων με αντάλλαγμα την κυπριακή υπηκοότητα εκλαμβάνετ­αι από αρκετούς κύκλους, ιδίως στις Βρυξέλλες, ως αρνητική εξέλιξη, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερ­οι από τους ανθρώπους αυτούς δεν μένουν μόνιμα στην Κύπρο. Ηδη ορισμένοι σύμβουλοι ξένων επενδυτών, που ενδιαφέρον­ται για κοινοτική υπηκοότητα, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Ε.Ε. θα ασκήσει πίεση στην Κύπρο να κάνει τη διαδικασία λήψης διαβατηρίο­υ πιο αυστηρή.

Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι απογοητευτ­ική αφού συνολικά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην Κύπρο. Για να μπορεί κανείς να αιτηθεί άδεια παραμονής στη χώρα, πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστο­ν 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων ή 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά κυβερνητικ­ών ομολόγων ή εταιρειών.
Συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην Κύπρο. Για να μπορεί κανείς να αιτηθεί άδεια παραμονής στη χώρα, πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστο­ν 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων ή 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά κυβερνητικ­ών ομολόγων ή εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece