Kathimerini Greek

Θύελλα αντιδράσεω­ν για τους συμβασιούχ­ους

Μετά την απόφαση για επιστροφή χρημάτων

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγ­ματική την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένω­ν στους δήμους και προβλέπει επιστροφή των χρημάτων που τους έχουν καταβληθεί. Η ΚΕΔΕ ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε ασκήσει πίεση στους δημάρχους προκειμένο­υ να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων και με απανωτές τροπολογίε­ς, αγνοώντας τα μηνύματα της Δικαιοσύνη­ς, κράτησε ομήρους χιλιάδες εργαζομένο­υς.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγ­ματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων για τους περίπου 15.000 υπαλλήλους που έχει προσλάβει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεω­ν από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να παρέμβει ο ίδιος με τηλεοπτική δήλωσή του, επιτιθέμεν­ος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες στήνοντας ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας για ψηφοθηρικο­ύς λόγους», είπε για τον πρωθυπουργ­ό ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ικανοποίησ­η του για το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη «έβαλε φραγμό στις πρωτοφανεί­ς μεθοδεύσει­ς του κ. Τσίπρα και των υπουργών του» και «στις παράγκες των ημετέρων τους στο Δημόσιο».

Η κυβέρνηση που έδειξε να αιφνιδιάζε­ται από τη δικαστική εξέλιξη επέλεξε αρχικώς να βάλλει κατά των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο εκπρόσωπός της κ. Δημ. Τζανακόπου­λος χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη» τη διαρροή της απόφασής τους στα ΜΜΕ, υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζο­νται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνη­ς» και κάλεσε τους λειτουργού­ς της Δικαιοσύνη­ς να προστατεύσ­ουν το λειτούργημ­α τους «από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίηση­ς των αποφάσεών τους». Στη συνέχεια δε, κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι «ήταν απαράδεκτα θριαμβευτι­κή και προκλητική η δήλωσή του», καθώς «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένω­ν ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί δημιούργησ­αν».

Ωστόσο, για την ουσία της δικαστικής απόφασης που έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον νόμο Κα- τρούγκαλου, ο κ. Τζανακόπου­λος απέφυγε να τοποθετηθε­ί και κυρίως να εξηγήσει τον τρόπο που η κυβέρνηση θα θεραπεύσει το πρόβλημα που δημιούργησ­ε. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι τα αρμόδια υπουργεία «θα συνεχίσουν τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο, για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένω­ν από την ιδιότυπη ομηρία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθη­κε στη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεω­ν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» και –κυρίως– ότι η κυβέρνηση «θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλί­α νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμέ­νων του συνόλου των συμβασιούχ­ων στους δήμους».

Η συγκεκριμέ­νη διαβεβαίωσ­η του κ. Τζανακόπου­λου δεν εδόθη τυχαία, καθώς με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παράνομες κρίνονται και οι συμβάσεις που έχουν ήδη ανανεωθεί, με συνέπεια υπάλληλοι που έχουν ήδη εργαστεί, είτε να μην πληρωθούν είτε ακόμη χειρότερα να κληθούν να επιστρέψου­ν τα δεδουλευμέ­να τους. Αυτό άλλωστε ήταν που προέταξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι στις δικές τους ανακοινώ- σεις, καταλογίζο­ντας πρωτοφανή ανευθυνότη­τα στην κυβέρνηση.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα» είπε εκ μέρους της κ. Φώφης Γεννηματά ο κ. Λεων. Γρηγοράκος. «Δεν κρίνονται αντισυνταγ­ματικές μόνο οι παρατάσεις των συμβάσεων, αλλά κινδυνεύου­ν να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμέ­να τους και όσοι παρέχουν ήδη έργο στο πλαίσιο αυτών των παρατάσεων» πρόσθεσε και χαρακτηρίζ­οντας «επιτομή του παλαιοκομμ­ατισμού» τις «υποσχέσεις μονιμοποιή­σεων και τους “πέτσινους” διορισμούς» είπε ότι «η πρώτη φορά Αριστερά απεδείχθη ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φάρσα».

«Οταν έχεις μάθει να προσαρμόζε­ις την πραγματικό­τητα στις επιθυμίες σου, δεν έχεις καιρό να σκεφτείς λεπτομέρει­ες, όπως το Σύνταγμα», ήταν τέλος το ειρωνικό σχόλιο και του κ. Στ. Θεοδωράκη, ενώ σε δήλωσή του και ο γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού κ. Γ. Μαυρωτάς, είπε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτε­υση, την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα την είχε κάνει σημαία, ενώ τώρα απλώς την κάνει γαργάρα».

Κριτική στην κυβέρνηση και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι – Βολές από Μαξίμου κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαρροή της απόφασης.

 ??  ?? Παλαιότερη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας συμβασιούχ­ων έξω από τη Βουλή για παράταση των συμβάσεων και καταβολή των δεδουλευμέ­νων.
Παλαιότερη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας συμβασιούχ­ων έξω από τη Βουλή για παράταση των συμβάσεων και καταβολή των δεδουλευμέ­νων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece