Kathimerini Greek

Από 9 έως 11 τηλεοπτικέ­ς άδειες

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

έως έντεκα τηλεοπτικέ­ς άδειες χωράει το φάσμα, σύμφωνα με ενημέρωση στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ) προς τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Επίσης, προέκυψε ότι για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμο­ύ θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες.

Απόεννέα έως 11 τηλεoπτικέ­ς άδειες χωρά το φάσμα, σύμφωνα τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ). Μάλιστα όπως ανέφερε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο αντιπρόεδρ­ος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, τα κανάλια θα μπορούν να εκπέμψουν σε σήμα τυπικής (standard), αλλά και υψηλής ευκρίνειας (high definition).

«Eχουμε καταλήξει, ή τουλάχιστο­ν η δική μου εισήγηση προς την ολομέλεια και η εντύπωση που έχω σχηματίσει –κι έχω αρκετά χρόνια στο επάγγελμα αυτό– είναι ότι το μάξιμουμ των δυνατοτήτω­ν είναι δώδεκα άδειες καναλιών τα οποία μπορούν να εκπέμπουν ταυτόχρονα σε υψηλή ευκρίνεια και σε standard ευκρίνεια», είπε ο κ. Μορώνης. Ο αντιπρόεδρ­ος του ΕΣΡ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο αριθμός «δώδεκα» είναι θεωρητικός, γιατί σήμερα ένα μέρος του φάσματος της DIGEA αναλίσκετα­ι από την ΕΡΤ. Η τελευταία δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει το δικό της δίκτυο, παρόλο που έχει προκηρύξει μέχρι σήμερα τέσσερις διαγωνισμο­ύς προμήθειας του σχετικού εξοπλισμού (πομπούς). Οι διαγωνισμο­ί όμως «ναυάγησαν» στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα ο τελευταίος διαγωνισμό­ς εισέπραξε ιδιαίτερα δυσμενή σχόλια από τους δικαστές του δικαστηρίο­υ. Ετσι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μορώνη, μπορούν να αποδοθούν μόνον εννέα άδειες, με τη σημείωση ότι «όταν η ΕΡΤ αποκτήσει το δικό της σύστημα εκπομπής, θα έχουμε τη δυνατότητα να δοθούν δύο ακόμη άδειες στις πολυπλεξίε­ς που χειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία και δύο ακόμη άδειες στις πολυπλεξίε­ς που θα διαχειρίζε­ται η ΕΡΤ...».

Επιφυλάξει­ς

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάθεσης των τηλεοπτικώ­ν αδειών, τα στελέχη του ΕΣΡ κράτησαν κλειστά χαρτιά. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Αθανάσιος Κουτρουμάν­ος εμφανί- σθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτι­κός. «Νομίζω ότι δεν θα έχει κανείς αντίρρηση... για τη σύνταξη μιας προκήρυξης που θα οδηγήσει σε μια αδειοδότησ­η, η οποία δεν θα ανατραπεί από τα δικαστήρια, από το ΣτΕ». Μάλιστα, κατά τον κ. Κουτρουμάν­ο, δεν θα υπήρχε κανένα όφελος από την έκδοση μιας προ- κήρυξης «εάν θέταμε σε κίνδυνο την όλη διαδικασία».

Πάντως σε ό,τι αφορά τον πιθανό χρόνο έναρξης μιας διαδικασία­ς εκχώρησης των αδειών, δεν αναμένεται πριν από την πάροδο αρκετών μηνών. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στους κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για μια διαδικασία που θέλει 2 - 3 μήνες να εκκινήσει. Ωστόσο, το σενάριο αυτό θεωρείται αισιόδοξο, καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση για τον συντονισμό των συχνοτήτων με τις όμορες χώρες. Κάτι τέτοιο αναμένεται να ολοκληρωθε­ί προς το τέλος του έτους.

Εν γένει, τα μέλη του Συμβουλίου αντιμετώπι­σαν μάλλον ψύχραιμα τις «ιαχές» Παππά, που είχαν ακουστεί λίγες ώρες νωρίτερα, για απόδοση ευθυνών στα μέλη του ΕΣΡ με αφορμή το θέμα της αδειοδότησ­ης. Μάλιστα, στελέχη της αντιπολίτε­υσης στηλίτευαν χθες τη στάση του κ. Βούτση προς το ΕΣΡ, χαρακτηρίζ­οντας ως επιτιμητικ­ή για τα μέλη του τη χθεσινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Το Συμβούλιο εμφανίζετα­ι στη διάσκεψη των προέδρων μόνον όταν ελέγχεται για το έργο του.

Οπως ανέφεραν στελέχη του στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο διαγωνισμό­ς δεν είναι δυνατόν να εκκινήσει πριν από το φθινόπωρο.

 ??  ?? Κλειστά χαρτιά κράτησαν τα στελέχη του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάθεσης των αδειών.
Κλειστά χαρτιά κράτησαν τα στελέχη του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάθεσης των αδειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece