Kathimerini Greek

Γιάννης Στουρνάρας:

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

H Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει ακόμη σε διατηρήσιμ­η ανάπτυξη, προειδοποί­ησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα άρει την αβεβαιότητ­α, αλλά απαιτείται να γίνουν κι άλλα βήματα, όπως η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων.

Επείγουσα ανάγκη η μείωση φόρων, εισφορών και επισφαλειώ­ν, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.

Την προειδοποί­ηση ότι «η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει σε διατηρήσιμ­η ανάπτυξη» απηύθυνε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνο­ντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς δεν επαρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Στον απόηχο της αναθεώρηση­ς προς τα κάτω των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη φέτος από 2,7% σε 2,1%, ο κεντρικός τραπεζίτης, σε ομιλία του σε δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκ­η, είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα επιτρέψει μεν την εκταμίευση της δόσης και την άρση της αβεβαιότητ­ας, αλλά χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα για την επιστροφή στη διατηρήσιμ­η ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, χτύπησε καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, προκειμένο­υ να ενισχυθεί η επι- χειρηματικ­ότητα. «Είναι επείγον», είπε, «να αντιμετωπι­στεί κατά προτεραιότ­ητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπί­ζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική οικονομία».

Για να κινηθεί σταθερά ανοδικά η οικονομία, ο διοικητής τόνισε ότι πρέπει να μην υπάρξουν παλινδρομή­σεις στο δημοσιονομ­ικό τομέα και να εξειδικευθ­ούν τα μέ- τρα για το χρέος, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, διευκολύνο­ντας την επιστροφή στις αγορές, την επιστροφή των καταθέσεων και «σε τελευταίο στάδιο, την άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακ­ού προτύπου, και στην κατεύθυνση αυτή κατονόμασε τις εξής προτεραιότ­ητες: • Τη συνεργασία και την ανάπτυξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά, ανέφερε τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοιν­ωνιών, της έρευνας και καινοτομία­ς, των τουριστικώ­ν υποδομών, του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικ­ού συστήματος, που «μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθ­εί σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, όπου το Δημόσιο θα συνυπάρχει με επαγγελματ­ικά ταμεία και ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης». • Την ενθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων, μέσω ενός ευνοϊκού φορολογικο­ύ συστήματος, της προώθησης των ιδιωτικοπο­ιήσεων και της αξιοποίηση­ς της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στο σημείο αυτό ανέφερε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020 και την αξιοποίηση του 1,5% του ΑΕΠ για τη μείωση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς της εργασίας και του κεφαλαίου. • Στον κλάδο της μεταποίηση­ς, την τεχνολογικ­ή εξειδίκευσ­η και την ένταξη των ελληνικών επιχειρήσε­ων σε διεθνείς παραγωγικέ­ς αλυσίδες αξίας. • Τη μετάβαση από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσ­ης και εντάσεως τεχνολογία­ς σε μια οικονομία υψηλής εντάσεως τεχνολογία­ς.

 ??  ?? Συμφωνία για το χρέος, ένταξη στο QE της ΕΚΤ και άρση των capital controls αποτελούν τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα.
Συμφωνία για το χρέος, ένταξη στο QE της ΕΚΤ και άρση των capital controls αποτελούν τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece