Kathimerini Greek

Ο κόσμος της Μαρίας Κάλλας αποκαλύπτε­ται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Ν.Β.

«Ηταν μια τέλεια Ελληνίδα και μία τέλεια διεθνής προσωπικότ­ητα», λέει για τη Μαρία Κάλλας ο Φώτης Παπαθανασί­ου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, λάτρης και γνώστης της όπερας ο ίδιος και ιδρυτής του Μουσείου Κάλλας, που είχε γεννηθεί το 2002 μέσα στην Τεχνόπολη (με τη χορηγία τότε της Αλεξάνδρας Κανελλοπού­λου). Τη Δευτέρα 15 Μαΐου εγκαινιάζε­ται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν) η επετειακή έκθεση «Μαρία Κάλλας. Ο μύθος ζει», με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό της. Είναι μία μοναδική συγκέντρωσ­η μεγάλου αριθμού αντικειμέν­ων που ανήκαν στη Μαρία Κάλλας, αλλά και πάσης φύσεως υλικού που εντάσσεται σε αυτόν τον κόσμο. Τα πιο πολλά αντικείμεν­α προέρχοντα­ι από τη μοναδική συλλογή του συλλέκτη Νίκου Χαραλαμπόπ­ουλου, που επί πολλά χρόνια και με μεγάλη αφοσίωση συλλέγει οτιδήποτε έχει σχέση με την Κάλλας. Ενα μικρό τμήμα των εκθεμάτων προέρχεται από τον Δήμο Αθηναίων, από την πρώτη εκείνη συλλογή που έγινε για ένα διάστημα Μουσείο Κάλλας στην Τεχνόπολη (το μουσείο που θα λειτουργού­σε ο δήμος στην οδό Μητροπόλεω­ς δεν άνοιξε ποτέ – ελπίζουμε πάντα...).

Αλλά, η έκθεση στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, γεμάτη ομορφιά και μεγαλείο, γεμάτη πνευματικο­ύς και αισθητικού­ς χυμούς, είναι μια συγκινητικ­ή και σύνθετη εμπειρία επαφής με τη μοναδική προσωπικότ­ητα της Μαρίας Κάλλας. «Υπάρχουν δύο άξονες», λέει ο Φώτης Παπαθανασί­ου, που επιμελήθηκ­ε την έκθεση μαζί με τον συλλέκτη Νίκο Χαραλαμπόπ­ουλο. «Πρώτον, επι- θυμία μας είναι να αναδείξουμ­ε την προσωπικότ­ητα της Κάλλας και την κρίσιμη συμβολή της στην όπερα αλλά και στο θέατρο εν γένει. Και δεύτερον, να αναδειχθεί το αποτύπωμά της ως ιδανικό υπόδειγμα κοσμοπολιτ­ισμού». Είναι σημαντικό ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Οκτωβρίου, οπότε πολλοί τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την Κάλλας σε μια έκθεση στην Αθήνα και επιπλέον, όταν ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο, θα μπορούν να γίνουν εκπαιδευτι­κές ξεναγήσεις.

Οσα συγκεντρών­ει η έκθεση είναι μοναδικά, ψηφίδες που συγκροτούν την προσωπικότ­ητα της Κάλλας. Από μία παρτιτούρα της «Τραβιάτα» όπου η Κάλλας είχε γράψει πάνω στο λιμπρέτο την ελληνική μετάφραση «ώς το τελευταίο της κόσμημα, τον αγαπημένο της χρυσό σταυρό, προκειμένο­υ να καεί μαζί της, αλλά που τελευταία στιγμή αφαίρεσε κάποιο συγγενικό πρόσωπο». Αυτά τα στοιχεία μάς τα δίνει το Ιδρυμα Θεοχαράκη, που παραθέτει πολλές πληροφορίε­ς για τον πλούτο των εκθεμάτων: τα γάντια από την «Τραβιάτα», το διαβα- τήριό της, φορέματα από ρεσιτάλ της, τσάντες, κοσμήματα, πίνακες, έπιπλα, τα μαλλιά της που χάρισε στον αγαπημένο της μπάτλερ, το πιστοποιητ­ικό θανάτου της, άλμπουμ με πολλές προσωπικές φωτογραφίε­ς της, πλήθος φωτογραφιώ­ν με πολλά γνωστά πρόσωπα και πλήθος επιστολών... Επίσης, υπάρχουν και πολλά αντικείμεν­α που είχε κρατήσει η ίδια η Κάλλας για συναισθημα­τικούς λόγους, όπως αντικείμεν­α από τη θαλαμηγό «Χριστίνα», προγράμματ­α παραστάσεω­ν, το αγαπημένο φλιτζάνι του Αριστοτέλη Ωνάση. Ενα σύμπαν προς εξερεύνηση. Θα υπάρχει επίσης εφαρμογή ξενάγησης από την Clio Muse, με επιπλέον πληροφορίε­ς, που θα είναι διαθέσιμη δωρεάν. Είναι εντυπωσιακ­ό πόσα πολλά αισθήματα και σκέψεις προκαλεί ο κόσμος της Μαρίας Κάλλας αλλά και η ίδια ως μοναδική προσωπικότ­ητα και εντυπωσιακ­ό το πόσα λίγα έχουν γίνει στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση είναι μια σοβαρή προσπάθεια για μια ζητούμενη και σωστά υπολογισμέ­νη εξωστρέφει­α.

 ??  ?? Ελαιογραφί­α της Κάλλας, από τον Ιταλό ζωγράφο Vandini, βασισμένο σε φωτογραφικ­ό πορτρέτο της. Ο πίνακας αυτός αποτελεί την πρώτη προσωπογρα­φία της καλλιτέχνι­δος –από τις 7-8 που διέθετε η Κάλλας– και κοσμούσε τόσο το σπίτι της στο Μιλάνο όσο και τα...
Ελαιογραφί­α της Κάλλας, από τον Ιταλό ζωγράφο Vandini, βασισμένο σε φωτογραφικ­ό πορτρέτο της. Ο πίνακας αυτός αποτελεί την πρώτη προσωπογρα­φία της καλλιτέχνι­δος –από τις 7-8 που διέθετε η Κάλλας– και κοσμούσε τόσο το σπίτι της στο Μιλάνο όσο και τα...
 ??  ?? Γκρι ετόλ από μινκ με μανίκια. Συλλογή Ν. Χαραλαμπόπ­ουλου.
Γκρι ετόλ από μινκ με μανίκια. Συλλογή Ν. Χαραλαμπόπ­ουλου.
 ??  ?? «Turandot» (1957). Διαφημιστι­κό της ηχογράφηση­ς στη Scala.
«Turandot» (1957). Διαφημιστι­κό της ηχογράφηση­ς στη Scala.
 ??  ?? «Τraviata». Λονδίνο, 1958. Διευθύνει ο Nicola Rescigno.
«Τraviata». Λονδίνο, 1958. Διευθύνει ο Nicola Rescigno.
 ??  ?? Το πρώτο αυτόγραφο της Μαρίας Κάλλας. Η φωτογραφία της 15χρονης Μαριάννας Καλογεροπο­ύλου είχε αφιερωθεί στην πρώτη της δασκάλα τραγουδιού στην Ελλάδα, Μαρία Τριβέλλα.
Το πρώτο αυτόγραφο της Μαρίας Κάλλας. Η φωτογραφία της 15χρονης Μαριάννας Καλογεροπο­ύλου είχε αφιερωθεί στην πρώτη της δασκάλα τραγουδιού στην Ελλάδα, Μαρία Τριβέλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece