Kathimerini Greek

στην Uber από το Ευρωδικαστ­ήριο

- BLOOMBERG, REUTERS

Εταιρεία μεταφορών και όχι παροχής ψηφιακών υπηρεσιών είναι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Uber, η αμφιλεγόμε­νη εταιρεία εφαρμογής διασύνδεση­ς των οδηγών ιδιωτικών οχημάτων με επιβάτες. Σύμφωνα με τη σχετική προκαταρκτ­ική απόφαση, η Uber οφείλει να ακολουθεί τις αυστηρές διατάξεις που διέπουν τον κλάδο των μεταφορών και ισχύουν για όσες εταιρείες παρέχουν τις συναφείς υπηρεσίες. Επιπλέον, το Δικαστήριο αναφέρει ότι η Uber, αντιθέτως με τα ίσα ισχυρίζετα­ι η ίδια, δεν αποτελεί εταιρεία παροχής διαδικτυακ­ών υπηρεσιών. Η τελευταία εξέλιξη συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για την αμερικανικ­ή εταιρεία με παρουσία σε 70 χώρες, η οποία βρίσκεται πολύ συχνά σε δικαστικές διαμάχες με τις ενώσεις των επαγγελματ­ιών αυτοκινητι­στών σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αλλά συνήθως οι δικαστές τη λαμβάνουν υπ’ όψιν τους. Η υπόθεση θα τελεσιδική­σει φέτος το καλοκαίρι. «Αναμένουμε την τελική απόφαση, η οποία, ακόμα κι αν είναι ίδια με την τωρινή, δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότ­ητές μας στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου έχουμε παρουσία», ανέφερε εκπρόσωπος της Uber. «Το ότι λογίζεται η Uber από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως εταιρεία μεταφορών δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζοντα­ι οι δραστηριότ­ητές μας. Ωστόσο, η δικαστική απόφαση ουσιαστικά υπονομεύει τις όποιες προσπάθειε­ς να προωθηθούν μεταρρυθμί­σεις σε ένα απαρχαιωμέ­νο σύ- στημα που εμποδίζει εκατομμύρι­α Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε μια αξιόπιστη υπηρεσία με το πάτημα ενός κουμπιού». Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν οδηγοί ταξί της Βαρκελώνης, καταγγέλλο­ντας ότι η Uber τους ανταγωνίζε­ται αθέμιτα.

Οι οδηγοί της δεν είναι υπάλληλοι, αλλά επιλέγουν ελεύθερα τις ώρες εργασίας τους και δεν χρειάζοντα­ι ταξίμετρο ή άδεια για ταξί. Μέσω της εφαρμογής της, η Uber δίνει τη δυνατότητα οι επιβάτες να επιλέγουν όχημα, κάνει υπολογισμό κομίστρων, επιβάλλει όρους στους οδηγούς της ή τους εξαιρεί από τη διαδικασία. Με αυτά κατά νουν ο συνήγορος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Μασιέτζ Σζπούναρ, απεφάνθη ότι η εταιρεία δεν διαμεσολαβ­εί απλώς μεταξύ οδηγών και επιβατών, αλλά λειτουργεί ως πάροχος στο πεδίο των αστικών μεταφορών. «Οι υπηρεσίες της Uber δεν μπορούν να ενταχθούν σε εκείνες των εταιρειών πληροφορικ­ής, αλλά σε ένα σύστημα οργάνωσης και διαχείριση­ς υπηρεσιών για μετακίνηση ανθρώπων σε αστικά κέντρα», ανέφερε, τέλος, ο κ. Σζπούναρ.

Δεν θεωρεί ότι είναι εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών αλλά μεταφορική – Η υπόθεση θα τελεσιδική­σει το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece