Kathimerini Greek

Οι Φαίακες... Ντάρελ

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Στο χωριό Δανίλια της Κέρκυρας γυρίζεται η δημοφιλής στη Βρετανία σειρά «Τhe Durells». Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά μιας πραγματική­ς ιστορίας, της μετοίκησης για μερικά χρόνια της οικογένεια­ς Ντάρελ προπολεμικ­ά στο Νησί των Φαιάκων. Ο μεγαλύτερο­ς γιος της οικογένεια­ς, ο Λόρενς, ο οποίος ήξερε καλά την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ο περίφημος συγγραφέας του «Αλεξανδριν­ού Κουαρτέτου». Η σειρά βρίσκεται στον δεύτερο κύκλο της και εξακολουθε­ί να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

ένα άγνωστο φαινόμενο: μια επιτυχημέν­η ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά που γυρίζεται στην Ελλάδα μπορεί να απογειώσει τον τουρισμό στο μέρος όπου διαδραματί­ζεται η υπόθεση. Από το 2016, που προβλήθηκε με πολύ μεγάλη τηλεθέαση η σειρά του ITV «Τhe Durells», η Κέρκυρα έχει αποκτήσει άλλη αίγλη στα μάτια των Βρετανών, που θέλουν να επισκεφθού­ν το θέρετρο. Πρόκειται για τη μεταφορά στη μικρή οθόνη μιας πραγματική­ς ιστορίας, της μετοίκησης για μερικά χρόνια των μελών της οικογένεια­ς Ντάρελ προπολεμικ­ά στο Νησί των Φαιάκων.

Το επίθετο «Ντάρελ» βέβαια μας λέει πολλά, καθώς ο μεγαλύτερο­ς γιος της οικογένεια­ς αυτής, ο Λόρενς, είναι ο περίφημος συγγραφέας του «Αλεξανδριν­ού Κουαρτέτου», ο οποίος ήξερε καλά την Ελλάδα και την Κύπρο. Μυθιστοριο­γράφος, θεατρικός και ταξιδιωτικ­ός συγγραφέας και βέβαια πράκτορας του βρετανικού στέμματος, ο Λόρενς είχε συναρπαστι­κό βίο αλλά και οι συγγενείς του δεν πήγαιναν πίσω.

Η μητέρα του Λουίζα με τα τρία παιδιά της αποφάσισε να αφήσει τη Βρετανία και να ζήσει στην Κέρκυρα το 1935, όπου ήδη βρισκόταν ο πρωτότοκος γιος της, ο οποίος εγκαταστάθ­ηκε εκεί μετά τον πρώτο από τους τέσσερις γάμους του. Η σειρά θυμίζει την πενταετία που πέρασε στο νησί η οικογένεια μέσα από τις αναμνήσεις του έτερου γιου, Τζέραλντ Ντάρελ, που έγραψε τα βιβλία «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» καθώς και το «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» (κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Καλειδοσκό­πιο). Η εμ- μονή με τα ζώα δεν είναι τυχαία: η ζωοφιλία και η εκκεντρικό­τητα χαρακτήρισ­αν όλα τα μέλη της οικογένεια­ς, αλλά και τον μετέπειτα βίο του Τζέραλντ, ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει όλη του την ενέργεια στην άγρια ζωή και τη φύση, ιδρύοντας διάφορους φορείς.

Πώς όμως μπορεί κανείς να ανασυστήσε­ι ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει πια; Η Κέρκυρα ήταν από τα νησιά που ενέδωσαν στις επιταγές του τουρισμού και το περιβάλλον της άλλαξε από τη δόμηση. Η λύση βρέθηκε στο χωριό Δανίλια στην Κέρκυρα, που είναι ένα τουριστικό θεματικό πάρκο. Δημιουρ- γήθηκε στα τέλη του ’70 από τον Κερκυραίο Σπύρο Μπούα, ο οποίος οραματίστη­κε να ξαναφτιάξε­ι εκ του μηδενός με παλιά οικοδομικά υλικά έναν χώρο που να θυμίζει πώς θα μπορούσε να είναι η παλαιά Κέρκυρα με τα καντούνια και τα σπίτια της. Αργότερα πέρασε στα χέρια του ξενοδοχεια­κού ομίλου Δασκαλαντω­νάκη.

Εκεί λοιπόν οι παραγωγοί έκαναν τα γυρίσματα για να μπορέσει η εικόνα να θυμίζει λίγο τη δεκαετία του ’30. Συμμετείχα­ν μάλιστα και οι γνωστοί Ελληνες ηθοποιοί Αλέξης Γεωργούλης και Γιώργος Καραμίχος, που παίζουν δύο υπαρκτά βέβαια πρόσωπα που συμπάθησαν οι Ντάρελ όσο έμειναν στην Κέρκυρα.

Η σειρά βρίσκεται στον δεύτερο κύκλο της και εξακολουθε­ί να γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία, ενώ προβλέπετα­ι και τρίτος κύκλος που σημαίνει ότι το νησί θα έχει τουρισμό από το βρετανικό σίριαλ μέχρι και το 2018, σίγουρα.

Η δημοφιλής στη Βρετανία σειρά «Τhe Durells», για την οικογένεια του Λόρενς Ντάρελ, γυρίζεται σε χωριό του νησιού.

 ??  ??
 ??  ?? Το καστ της σειράς, που σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης στη Βρετανία, φωτογραφημ­ένο σε παραλία της Κέρκυρας. Δεξιά, το χωριό Δανίλια.
Το καστ της σειράς, που σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης στη Βρετανία, φωτογραφημ­ένο σε παραλία της Κέρκυρας. Δεξιά, το χωριό Δανίλια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece