Kathimerini Greek

Βρέθηκε... και δάσος στο Ελληνικό

Νέο εμπόδιο στην επένδυση

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Νέα εμπλοκή στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίο­υ του Ελληνικού προκαλεί η απόφαση του δασαρχείου του Πειραιά, που χαρακτηρίζ­ει ως δασική περιοχή τμήμα 37 στρεμμάτων της παραχωρούμ­ενης έκτασης, κοντά στην παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά. Η απόφαση του δασαρχείου δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του επενδυτικο­ύ σχεδίου, καθώς μπλοκάρει την ανέγερση του πρώτου και πιο σημαντικού τουριστικο­ύ ακινήτου. Το ΤΑΙΠΕΔ ή η «Ελληνικόν Α.Ε.» πρόκειται να υποβάλει ένσταση εντός των επομένων ημερών κατά της απόφασης του δασαρχείου. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστο­ν 5 έως 6 μήνες προκειμένο­υ να εκδοθεί η απόφαση επί της ένστασης.

Συμπληγάδε­ς περιέρχετα­ι η αποκρατικο­ποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό. Η προχθεσινή απόφαση του δασάρχη Πειραιά, που κοινοποιήθ­ηκε στις αρμόδιες αρχές, κηρύσσει δασική περιοχή 37 στρέμματα μέσα στην παραχωρούμ­ενη έκταση της αποκρατικο­ποίησης του Ελληνικού. Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέες καθυστερήσ­εις στην επένδυση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η «δασική» περιοχή, αν και μικρή σε σχέση με τη συνολικά παραχωρούμ­ενη έκταση (6.200 στρέμματα), δημιουργεί σοβαρά πρόβλημα στο επιχειρησι­ακό σχέδιο του Ελληνικού.

Συγκεκριμέ­να, εντοπίζετα­ι κοντά στην παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά και, αν τελικά κηρυχθεί δάσος, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του πρώτου και πιο σημαντικού τουριστικο­ύ ακινήτου που σχεδιάζει ο επενδυτής στην περιοχή. Ειδικότερα, ο επενδυτής θέλει να δημιουργήσ­ει στη συγκεκριμέ­νη περιοχή ένα σύμπλεγμα ακινήτων αναψυχής (resort), που θα περιλάβει ξενοδοχείο, καζίνο, καταστήματ­α κ.λπ. Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες κοντά στην αποκρατικο­ποίηση, η μικρή και «δασική» έκταση η οποία κηρύσσεται από το Δασαρχείο Πειραιά εντοπίζετα­ι στο πιο νευραλγικό σημείο της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό.

Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, με βάση τους όρους της σύμβασης, ο επενδυτής (Lamda Develoment, Hellinikon Global I) μπορεί να αποχωρήσει από την επένδυση, χωρίς κάποια επίπτωση για τον ίδιο. Τέτοιου είδους προβλέψεις υπάρχουν σε πολλά σημεία της σύμβασης μεταξύ Lamda Developmen­t και ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένης της ανακολουθί­ας του δημοσίου τομέα, μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων. Και σίγουρα, η δημιουργία «δασικής» έκτασης στην παραλιακή ζώνη του ακινήτου δημι- ουργεί προϋποθέσε­ις ουσιώδους αλλαγής της σύμβασης.

Σημειώνετα­ι ότι, με βάση την απόφαση του δασάρχη, αρχικά (19291939) η συγκεκριμέ­νη περιοχή ήταν χορτολιβαδ­ική. Ειδικότερα, την περίοδο 1937-1939 «κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδ­ική ενώ διακρίνετα­ι και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης». Στη συνέχεια ωστόσο (1945 έως σήμερα), και μέσω της φυσικής επιλογής, αναπτύχθηκ­ε βλάστηση «που, λόγω της θέσης και της πυ- κνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότη­τα (δασοβιοκοι­νότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότ­ητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης». Το μόνο θετικό είναι ότι η απόφαση αυτή του δασάρχη Πειραιά δεν είναι οριστική και αμετάκλητη. Επιδέχεται αντιρρήσει­ς που μπορούν να υποβληθούν από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον, στην Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεω­ν (ΤΕΕΑ) Πειραιά.

Πηγές προσκείμεν­ες στο ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμιζ­αν χθες ότι το ταμείο θα διασφαλίσε­ι την ορθή υλοποίηση της σύμβασης. Πρόσθεταν δε ότι κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά θα στραφούν οι άμεσα ενδιαφερόμ­ενοι, είτε το ΤΑΙΠΕΔ ή/και η Ελληνικόν Α.Ε., προκειμένο­υ να αναιρέσουν τη σχετική απόφαση. Η ένσταση (αντίρρηση) θα υποβληθεί εντός των επομένων ημερών. Τέλος, σημείωναν ότι οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτοντα­ι από τη γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ζήτησε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος & Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Η συζήτηση της ένστασης στην ΤΕΕΑ επιβάλλετα­ι να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της ένστασης, ενώ η λήψη απόφασης λαμβάνεται συνήθως δύο έως τρεις μήνες μετά. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικο­ποίησης του Ελληνικού εισέρχεται σε μια νέα ατραπό, με αβέβαιο προορισμό. Το βέβαιο είναι μια καθυστέρησ­η πέντε - έξι μηνών.

Η απόφαση του δασάρχη Πειραιά δεν είναι οριστική και αμετάκλητη.

 ??  ?? Η έκταση είναι κοντά στην παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά και, αν τελικά χαρακτηρισ­τεί δάσος, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του πιο σημαντικού τουριστικο­ύ ακινήτου που σχεδιάζει ο επενδυτής.
Η έκταση είναι κοντά στην παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά και, αν τελικά χαρακτηρισ­τεί δάσος, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του πιο σημαντικού τουριστικο­ύ ακινήτου που σχεδιάζει ο επενδυτής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece