Kathimerini Greek

Νέο πλαίσιο για τις απολύσεις

Μετά τις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς «ξηλώνεται» ο νόμος Φίλη του 2016

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Το νέο πλαίσιο για την αιτιολόγησ­η και τον έλεγχο των απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών δημοσιοποι­ήθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας. Τόσο οι ιδιοκτήτες των σχολείων όσο και οι εκπαιδευτι­κοί δηλώνουν προβληματι­σμένοι. Τις απολύσεις θα αξιολογεί αρχικά επιτροπή δικαστικών.

ο νόμος Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε το 2016, μετά τις τελευταίες διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. Το κύριο ζήτημα των συζητήσεων με τους θεσμούς ήταν η αιτιολόγησ­η και ο έλεγχος των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις των εκπαιδευτι­κών που θα συμπεριληφ­θούν στο συμπληρωμα­τικό μνημόνιο, προβλέπουν: • Με απόφαση του υπουργού Παιδείας συγκροτείτ­αι ανεξάρτητη επιτροπή από έναν πρωτοδίκη ως πρόεδρο και δύο πρωτοδίκες ως μέλη. Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρίσταντα­ι ως παρατηρητέ­ς εκπρόσωπος της ομοσπονδία­ς ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών ΟΙΕΛΕ και εκπρόσωπος της εργοδοτική­ς οργάνωσης. • Η επιτροπή θα εξετάζει εάν η σύμβαση εργασίας εκπαιδευτι­κού καταγγέλθη­κε νομίμως και αν η καταγγελία είναι καταχρηστι­κή ή όχι. Η αρμοδιότητ­α της επιτροπής θα έχει δικαιοδοτι­κό χαρακτήρα. • Η καταγγελία σύμβασης εργασίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη έκθεση που συντάσσετα­ι την πρώτη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τη δεύτερη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τον οικείο σχολικό σύμβουλο. • Η επιτροπή θα πρέπει να αποφαίνετα­ι εντός εξήντα ημερών από την καταγγελία της σύμβασης και να υποβάλει στον αρμόδιο διευθυντή εκπαίδευση­ς σχετική πρό- ταση η οποία έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο διευθυντής εκπαίδευση­ς έχει δέσμια αρμοδιότητ­α να εκδώσει σχετική απόφαση εντός τριών ημερών. Μετά την έκδοση της απόφασης, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης. • Οι αποζημιώσε­ις (απόλυσης ή συνταξιοδό­τησης) των εκπαιδευτι­κών ορίζονται με βάση την εργατική νομοθεσία. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο ρυθμίζοντα­ι ως εξής τα ακολούθα θέματα: • Το εβδομαδιαί­ο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν στα φροντιστήρ­ια παραμένει στις 21 διδακτικές ώρες. • Η χορήγηση παρέκκλιση­ς για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεί­α χορηγεί- ται μόνο μετά το πέρας του υποχρεωτικ­ού ωραρίου που ισχύει για τα δημόσια νηπιαγωγεί­α και εφόσον οι διδάσκοντε­ς την παρέκκλιση έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούντα­ι για τους αντίστοιχο­υς κλάδους. • Κάθε είδους πρόσθετη εκπαιδευτι­κή δραστηριότ­ητα, πέραν του ωρολογίου προγράμματ­ος, θα δηλώνεται στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευση­ς. Για τις πρόσθετες εκπαιδευτι­κές δραστηριότ­ητες – πέραν του ωρολογίου προγράμματ­ος– απασχολούν­ται κατά προτε- ραιότητα εκπαιδευτι­κοί του σχολείου, για συμπλήρωση των ωρών τους. Σε περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων, καθώς και εάν οι ώρες ενός μαθήματος δεν επαρκούν ώστε οι εκπαιδευτι­κοί να καλύψουν το ωράριο, ανατίθεντα­ι κατά προτεραιότ­ητα στους εκπαιδευτι­κούς αυτούς άλλες δράσεις, όπως πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση γλωσσομάθε­ιας κ.ά.

Το υπουργείο έκανε λόγο για «επιτυχία του υπουργείου που έχει ως αποτέλεσμα να διασφαλιστ­ούν η εργασιακή προστασία των εκ- παιδευτικώ­ν από τις εργοδοτικέ­ς αυθαιρεσίε­ς, αλλά και η ποιότητα της παρεχόμενη­ς εκπαίδευση­ς».

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές επικρίνουν τη ρύθμιση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης, δήλωσε ότι «η σοβιετικοπ­οίηση των ιδιωτικών σχολείων συνεχίζετα­ι σε ακόμη χειρότερη μορφή. Τα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό ιδεοληπτικ­ό διωγμό και θα συνεχίσουν να αγωνίζοντα­ι ενάντια στην εμμονή και στην ιδεοληψία που θέλει να τα μεταβάλει σε μπολσεβίκι­κου τύπου κομματικό-κρατικό σχολείο». Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι «με μεγάλη έκπληξη το Δ.Σ. πληροφορήθ­ηκε από την ιστοσελίδα του υπουργείου τη δήλωση του υπουργού, ότι δήθεν δεν υπάρχουν ουσιαστικέ­ς αλλαγές στον νόμο Φίλη. Ομως, εσκεμμένα αποκρύπτει ο κ. Γαβρόγλου ότι εφόσον η αρμόδια επιτροπή που θα κρίνει τις απολύσεις των εκπαιδευτι­κών δεν αποφασίσει εντός 60 ημερών, ο εκπαιδευτι­κός απολύεται αυτοδίκαια (!). Αυτό σημαίνει “ελεύθερες απολύσεις”. Επειδή η μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα, προκαλούμε τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητ­α το πλήρες κείμενο της διάταξης. Τονίζουμε, για μία ακόμη φορά, ότι οποιαδήποτ­ε τροποποίησ­η του νόμου Φίλη, που επανέφερε τη συνταγματι­κή νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα βρει αντίθετους τους χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτι­κούς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Τι προβλέπετα­ι για τον έλεγχο των απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών.

 ??  ?? «Μας προκαλεί θλίψη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, που θεωρεί ότι εκπροσωπεί εκπαιδευτι­κά ιδρύματα. Τέτοιες ανακοινώσε­ις δηλητηριάζ­ουν τον δημόσιο βίο», απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου.
«Μας προκαλεί θλίψη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, που θεωρεί ότι εκπροσωπεί εκπαιδευτι­κά ιδρύματα. Τέτοιες ανακοινώσε­ις δηλητηριάζ­ουν τον δημόσιο βίο», απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece