Kathimerini Greek

Διαβεβαιώσ­εις της Ουάσιγκτον

-

Διαβεβαιώσ­εις προσέφερε η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Γιλντιρίμ, κατά τις οποίες οι Κούρδοι μαχητές θα αποσυρθούν από τη Ράκα του Ιράκ μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από αυτήν.

«Νέα αρχή» για τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας χαρακτήρισ­ε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν επανέλαβε χθες τις επικρίσεις του κατά της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους πολιτοφύλα­κες της YPG στη Συρία, λέγοντας ότι η πρωτοβουλί­α αυτή πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών. Σε χθεσινές του δηλώσεις, όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει διαβεβαιώσ­εις ότι οι πολιτοφύλα­κες της YPG θα αποσυρθούν από τη Ράκα μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσε­ων.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεταβατική περίοδο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικο­ί και ευαίσθητοι. Ορισμένες κινήσεις των ΗΠΑ έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στην κυβέρνηση Ομπάμα, όπως η προσφορά οπλισμού στους Κούρδους της YPG. Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει αντίθετους», είπε ο Τούρ- κος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Ερντογάν επανέλαβε χθες την πρόθεσή του να ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ την έκδοση του ισ- λαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ως τον εγκέφαλο του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος.

Στο μεταξύ, τον διευθυντή της ιστοσελίδα­ς της προσκείμεν­ης στην αντιπολίτε­υση εφημερίδας Cumhuriyet έθεσαν χθες υπό κράτηση οι τουρκικές αρχές. Τη σύλληψή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ογκούζ Γκιουβέν, μέσω μηνύματός του στο Twitter στις επτά το πρωί. Σύμφωνα με το φιλοκυβερν­ητικό, ημικρατικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Γκιουβέν ετέθη υπό κράτηση για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε αυτή την εβδομάδα το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο Τούρκου εισαγγελέα. Ο εκλιπών εισαγγελέα­ς ήταν αρμόδιος για τις διώξεις εναντίον υπευθύνων του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος του Ιουλίου. Μεταξύ των δημοσιογρά­φων της Cumhuriyet, οι οποίοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίου­ς μήνες, ξεχωρίζουν ο διευθυντής του φύλλου, Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπαντσού και ο ρεπόρτερ Αχμέτ Σικ.

Την ερχόμενη εβδομάδα η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον – Συνελήφθη ο διευθυντής της ιστοσελίδα­ς της Cumhuriyet.

 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δέχεται ερωτήσεις δημοσιογρά­φων, χθες, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δέχεται ερωτήσεις δημοσιογρά­φων, χθες, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece