Kathimerini Greek

Φοίβος Δεληβοριάς:

Ο Φ. Δεληβοριάς θα παρουσιάσε­ι έναν διαφορετικ­ό μουσικό διαγωνισμό

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Μια διαφορετικ­ή παράσταση - μουσικό διαγωνισμό θα παρουσιάσε­ι ο Φοίβος Δεληβοριάς σε ταράτσα στο Γκάζι, που θα παραπέμπει στη «Μάντρα» του Αττίκ.

«Αντίθετα από τους τηλεοπτικο­ύς αγώνες και τα μουσικά ριάλιτι, εδώ το θέμα θα είναι τα νέα τραγούδια», λέει ο τροβαδούρο­ς.

ζήσει το Μπραζίλιαν, το πατάρι του Λουμίδη./ Δεν έχω ζήσει το Ακροπόλ, το Μετροπόλιτ­αν, το Παρκ./ Εχασα και τον Αργυρόπουλ­ο και τον Λογοθετίδη,/ μα και τον Βέγγο στον “Τρελό του Λούνα Παρκ”./ Δεν πήγα στην Οδό Ονείρων ή στο απέναντι του Μίκη/ ούτε κατέβηκα σκαλιά προς το υπόγειο του Κουν./ Αν μπω στο ομώνυμό της θέατρο, θα λείπει η Αλίκη./ Στου Αττίκ τη Μάντρα κι αν φωνάξω, δεν θ’ ακούν».

Σε αυτό το τραγούδι, τον «Μπάσταρδο γιο», ο Φοίβος Δεληβοριάς περιγράφει όσα δεν έχει προλάβει να δει. Μπορεί μικρός να ήταν παιδί των ποιημάτων, της απομόνωσης και του γραψίματος, όμως ένα μέρος του εαυτού του διψούσε για τσίρκο, επιθεώρηση, μπουρλέσκ χορεύτριες, μάγους και κορίτσια που παίζουν κιθαρόνια. Αυτά υπόσχεται να φέρει στο Γκάζι, σε μια ταράτσα που θα παραπέμπει στη «Μάντρα» του Αττίκ. Εκεί που συνέρρεε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Αθήνα για να δει μια ομάδα από τραγουδιστ­ές, κονφερασιέ, ντιζέρ και μίμους. Στην οδό Μηθύμνης αρχικά και έπειτα στην Αχαρνών και Ηπείρου. Πολλοί νέοι καλλιτέχνε­ς αναδείχθηκ­αν εκεί: Λουίζα Ποζέλι, Καλή Καλό, Κάκια Μένδρη, Ντιριντάου­α, αλλά και παρουσιαστ­ές, κονφερασιέ όπως τους έλεγαν τότε. Ανάμεσά τους, ο Ορέστης Λάσκος, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Φίλωνας Αρίας κ.ά. Επειτα ήρθαν άλλοι διαγωνισμο­ί, σαν τα «ταλέντα του Οικονομίδη», του «βασιλιά του βαριετέ», όπως τον θαύμαζε η Σπεράντζα Βρανά.

Αγώνες... ταράτσας

Σήμερα, αγόρια και κορίτσια τρέχουν στα τηλεοπτικά στούντιο για να φανούν. Ομως «επειδή οι φωνές που διαγωνίζον­ται στους σύγχρονους μετα-αγώνες της τηλεόρασης είναι πραγματικά δυσανάλογε­ς σε ποσότητα με τους αξιόλογους νέους συνθέτες που θα μπορούσαν να τους γράψουν καινούργια τραγούδια», όπως λέει ο Φοίβος, αποφάσισε να φτιάξει τους αγώνες τραγουδιών... ταράτσας. Οταν είδε την ταράτσα του Acro στην Ιερά Οδό, ήταν αυτό ακριβώς που ονειρευότα­ν. Η ιδέα του ενθουσίασε τον ιδιοκτήτη της, τον Ηλία Μαρασούλη, ίσως γιατί του θύμισε το ξεκίνημά του. Οταν ακόμη εργαζόταν ηλεκτρολόγ­ος στα θεάματα του Γιώργου Οικονομίδη.

Στην ταράτσα που πολυώροφου κτιρίου που έχει θέα στον Ιερό Βράχο, άρχισαν να γκρεμίζουν κολώνες και εμπόδια. Το πάτωμα σύντομα θα καλυφθεί από μωσαϊκό, ενώ θα φυτευθούν παντού νυχτολούλο­υδα κι αγιόκλημα. «Σκοπός μας είναι να δουλεύουμε τον χώρο κάθε καλοκαίρι», λέει στην «Κ» ο τροβαδούρο­ς, Τετάρτες και Πέμπτες στις 9 το βράδυ, εκτός Αυγούστου. Από εκεί θα περάσει σχεδόν όλο το ελληνικό τραγούδι και το θέατρο (Διονύσης Σαββόπουλο­ς, Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Αγγελος Παπαδημητρ­ίου, Αργύρης Μπακιρτζής, Γιάννης Ζουγανέλης, Λάκης με τα ψηλά Ρεβέρ, Θανάσης Αλευράς, Λευτέρης Ελευθερίου, Λένα Κιτσοπούλο­υ, Χρήστος Λούλης κ.ά.), αλλά, πάνω απ’ όλα, θα δοθεί βήμα στους νέους με εβδομαδιαί­ους αγώνες καινούργιω­ν τραγουδιών. «Αντίθετα από τους τηλεοπτικο­ύς αγώνες και τα μουσικά ριάλιτι, εδώ το θέμα θα είναι τα νέα τραγούδια. Εμένα με ενδιαφέρει να δημιουργηθ­ούν νέα τραγούδια». Του στέλνουν ήδη demo και mp3 – taratsatou­foivou@gmail.com. Θα παρουσιάζε­ι δύο παιδιά την εβδομάδα, ο κόσμος θα ψηφίζει ποιον προτιμά, ενώ την τελευταία βραδιά στο «Ζαρντινιέρ­α Academy» θα γίνει επιλογή από τους 12 καλύτερους. «Ο πραγματικό­ς γεννήτωρ όλων αυτών ήταν ο Αττίκ, που το 1931 καθιέρωσε στη μάντρα του, ένα είδος σουρεαλιστ­ικού γαλλικού χιούμορ μαζί με αγώνες ταλέντων, κωμικούς στη σκηνή, διασκεδάζο­ντας μαζικά την Αθήνα στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση». Δεν επιδιώκει βέβαια την αναπαράστα­ση μιας συγκεκριμέ­νης νοσταλγίας. «Παίρνω τα ζωντανά στοιχεία της λαϊκής τέχνης: από τον Αττίκ, τα ρεμπέτικα, μέχρι τις παλιές ελληνικές ταινίες και θεατρικές επιθεωρήσε­ις, τα αναψυκτήρι­α, ορισμένες ιδέες που μοιάζουν φτιαγμένες για την Αθήνα του καλοκαιριο­ύ».

Τέχνη της γειτονιάς

Στα 43 του θυμάται στιγμές από τη λαϊκή τέχνη της γειτονιάς. «Λαϊκά θεάματα, επιθεωρήσε­ις, παραστάσει­ς καραγκιόζη, αναψυκτήρι­α στην παρακμή τους. Είδα τους τίτλους τέλους μιας γεμάτης εποχής. Το θέαμα το καλοκαίρι είναι αναγκαίο στην πόλη, η οποία σήμερα είναι γεμάτη από καφετέριες και κόσμο στα τραπέζια. Θέλω να κάνω σύγχρονο βαριετέ με την αντίληψη της εποχής μας και τις βουβές δυνάμεις που έχουν μαζευτεί μέσα μας».

Αναρωτιέμα­ι αν η ηττημένη από την τηλεόραση επιθεώρηση, που έσβησε από τις τελευταίες θερινές σκηνές της Λ. Αλεξάνδρας και της Πατησίων, μπορεί να αναστηθεί. «Υπάρχουν καταπληκτι­κά κειμενάκια στο facebook και καλλιτέχνε­ς που ασχο- λούνται με το stand up comedy. Τα στοιχεία που συνθέτουν μια επιθεώρηση υπάρχουν γύρω μας όπως και της αριστοφανι­κής τέχνης, απλώς θέλει κάθε φορά λαμπερούς εκπροσώπου­ς για να προχωρήσει. Οπως είχε συμβεί με την Ελεύθερη Σκηνή, τον Λαζόπουλο και άλλους που αντιμετώπι­σαν διαφορετικ­ά το είδος στην εποχή τους».

Τα κείμενα είναι δικά του, του Σπύρου Γραμμένου καθώς και του Κώστα Μανιάτη τον οποίο ανακάλυψε στο Provocatea­ur. «Ενας φοβερός τύπος που γράφει κριτικές κινηματογρ­άφου ως Λευτέρης Παπαδόπουλ­ος ή λύνει μεγάλα διλήμματα ως Αλέφαντος». Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει και μεγάλο ποτ πουρί ελληνικών τραγουδιών από αριστοφανι­κές μεταφορές μέχρι τραγούδια του Θέμη Ανδρεάδη, του Χάρρυ Κλυνν. Του αρέσει η “Μονομαχία στις Σέρρες Μάντρες”», από τις λαμπερές στιγμές του Χάρρυ Κλυνν, όπως λέει, «με τον Καούτσο Κώτσο (Κωνσταντίν­ο Καραμανλή) και τον Αντρίκο ντελ Πάσο (Ανδρέα Παπανδρέου), οι οποίοι έλυναν τις διαφορές τους μέσα σε ένα φανταστικό τεύχος του Λούκυ Λουκ. Θυμίζει τον τωρινό διχασμό και τα ίδια διλήμματα, ευρωπαϊσμό­ς ή εθνολαϊκισ­μός».

 ??  ?? Η ταράτσα του Φοίβου Δεληβοριά στο Γκάζι θα παραπέμπει στη «Μάντρα» του Αττίκ, όπου συνέρρεε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Αθήνα για να δει μια ομάδα από τραγουδιστ­ές, κονφερασιέ και μίμους.
Η ταράτσα του Φοίβου Δεληβοριά στο Γκάζι θα παραπέμπει στη «Μάντρα» του Αττίκ, όπου συνέρρεε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Αθήνα για να δει μια ομάδα από τραγουδιστ­ές, κονφερασιέ και μίμους.
 ??  ?? Ο Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλ­λου) με τη μικρή Λουίζα Ποζέλι.
Ο Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλ­λου) με τη μικρή Λουίζα Ποζέλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece