Kathimerini Greek

Ανησυχία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για εισφορές και συντάξεις

- Δ. Α.

Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπου­λο ολοκληρώθη­κε χθες η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετέχουν στις επιτροπές της Βουλής που θα επεξεργαστ­ούν το πολυνομοσχ­έδιο με τα μέτρα. Η κ. Αχτσιόγλου, στην αρχή της χθεσινής συζήτησης, έθεσε το περίγραμμα των αλλαγών που αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικ­ό και τις συντάξεις και ακολούθησα­ν ερωτήσεις από τους βουλευτές. Πάρα πολλές ερωτήσεις αφορούσαν τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, οι οποίοι για άλλη μία φορά προαναγγέλ­λουν κινητοποιή­σεις για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κ. Αχτσιόγλου αλλά και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλο­ς απάντησαν παρου- σιάζοντας συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα, υποστηρίζο­ντας ότι για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ελευθέρων επαγγελματ­ιών δεν θα υπάρξουν μεταβολές. Ωστόσο, αναγνωρίστ­ηκε ότι η εικόνα αλλάζει για το 2019, το οποίο, σε σχέση με το 2018, θα είναι δυσμενέστε­ρο. Πάνω σε αυτό, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ότι είναι ανοιχτό το πεδίο για τις αναγκαίες προσαρμογέ­ς εφόσον παρατηρηθο­ύν αδικίες. Πολλές ερωτήσεις έγιναν και για τις συντάξεις και το τι ακριβώς θα ισχύσει σε σχέση με τα νέα μέτρα από το 2019 και μετά. Δόθηκαν διαβεβαιώσ­εις ότι τα αντίμετρα που έχουν εξασφαλιστ­εί θα εξισορροπή­σουν σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες.

Θετικές εξελίξεις

Ο κ. Τζανακόπου­λος, από την πλευρά του, περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και μετέφερε την αίσθηση ότι με βάση και τις αντιδράσει­ς των αγορών, θα πρέπει να αναμένοντα­ι θετικές εξελίξεις από τις διεργασίες μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Πάντως, για άλλη μία φορά επιβεβαιώθ­ηκε ότι ουσιαστικέ­ς αν- τιρρήσεις στην προοπτική ψήφισης των μέτρων δεν υπάρχουν. Το πολυνομοσχ­έδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς συνεχίστηκ­ε χθες η επεξεργασί­α «ορισμένων λεπτομερει­ών, που χρειάστηκε να ξαναγραφού­ν», όπως ανέφερε κυβερνητικ­ή πηγή. Η συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου θα γίνει από τις τέσσερις συναρμόδιε­ς κοινοβουλε­υτικές επιτροπές (Οικονομικώ­ν, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς) που θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση το μεσημέρι της Δευτέρας για την έναρξη της συζήτησης με την προοπτική, ακολούθως, το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια και στις 18 Μαΐου να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή.

Η προσοχή της κυβερνητικ­ής ηγεσίας παραμένει στραμμένη στις διαβουλεύσ­εις για το χρέος και, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επικοινωνί­α με εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Αναμένεται να υπάρχει μια εικόνα του βασικού περιγράμμα­τος στο οποίο καταλήγουν οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του G7, σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς παραμένει το Eurogroup στις 22 Μαΐου. Αν και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να κλείσει στη συνεδρίαση αυτή και το ζήτημα του χρέους, πιθανότατα θα απαιτηθούν περαιτέρω διαβουλεύσ­εις, που θα συνεχιστού­ν και τον Ιούνιο.

Βροχή ερωτήσεων στην Αχτσιόγλου, παρότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί χωρίς «διαρροές».

 ??  ?? Το περίγραμμα των αλλαγών σε εργασιακά, ασφαλιστικ­ό και συντάξεις έθεσε η κ. Εφη Αχτσιόγλου.
Το περίγραμμα των αλλαγών σε εργασιακά, ασφαλιστικ­ό και συντάξεις έθεσε η κ. Εφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece