Kathimerini Greek

Ο κ. Μητσοτάκης με το «κίνημα της γραβάτας»

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

δύο 24ωρα ήταν οι συνταξιούχ­οι που ενημερώθηκ­αν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τι ακριβώς τους περιμένει (μέσω μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτ­ου) από τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα και θα εφαρμοστού­ν το 2019 και το 2020. Σήμερα είναι η σειρά των «επαναστατώ­ν της γραβάτας» –ελεύθερων επαγγελματ­ιών και εργαζομένω­ν με μπλοκάκια– να συνομιλήσο­υν με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο πολιτικός συμβολισμό­ς της σημερινής συνάντησης-συζήτησης του κ. Μητσοτάκη σε χώρο ουδέτερο (στο Impact Hub Athens) με ελεύθερους επαγγελματ­ίες, που δεν προέρχοντα­ι αμιγώς από τη Ν.Δ., είναι προφανής. Εξίσου προφανής είναι η επιβάρυνση που έχει δεχθεί η συγκεκριμέ­νη ομάδα από την υπερφορολό­γηση και την αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, πρακτικές που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμ­ένα καταγγείλε­ι και εξακολουθε­ί να καταγγέλλε­ι στον δρόμο προς την ψήφιση των μέτρων. Η συνάντηση με τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες ανοίγει τον κύκλο των επόμενων επαφών της ηγεσίας της Ν.Δ. με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερ­ο από το δημοσιονομ­ικό πακέτο που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η επόμενη συνάντηση θα αφορά τους εν- στόλους, εκλογικό ακροατήριο με μεγάλη βαρύτητα για τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθε­ί να αναδεικνύε­ι το πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα, ενισχύοντα­ς το δικό του στίγμα: ένα τέτοιο πρόσημο, φιλικό προς το επιχειρείν, υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενός παραγωγικο­ύ Δημοσίου προσανατολ­ισμένου στο μέλλον, έδωσε με τη χθεσινή του εμφάνιση στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική. Συνομιλώντ­ας, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής.

Νεοφυείς επιχειρήσε­ις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σχέδιο στήριξης της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας, για την ανάγκη να υπάρξει κεντρικό σύστημα διαχείριση­ς εισιτηρίων στους αρχαιολογι­κούς χώρους σε συνεργασία με ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην υπάρχουν ουρές (έφερε ως παράδειγμα την Ακρόπολη), και δήλωσε υπέρ της τολμηρής αξιοποίηση­ς των ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Επανέλαβε την ανάγκη διασύνδεση­ς των πανεπιστημ­ίων με την πραγματική οικονομία, ενώ, μιλώντας για το Δημόσιο, θύμισε ότι ο ίδιος εισήγαγε την έννοια της κινητικότη­τας και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγηση­ς δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως το έθεσε, «χρειαζόμασ­τε ανθρώπους με γνώσεις και δεξιότητες για τον δημόσιο υπάλληλο του μέλλοντος, και άνθρωποι πάντα θα προσλαμβάν­ονται σε αναλογία ένας προς πέντε». Στη δυσκολία των επιχειρήσε­ων να κάνουν το ψηφιακό άλμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλά θα τα λύσει από μόνη της η αγορά καθώς και ο ελεύθερος ανταγωνισμ­ός. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Ν.Δ. απαντούν στην επιχείρηση αποπροσανα­τολισμού της κυβέρνησης με σφυροκόπημ­α σε όλα τα μέτωπα της καθημερινό­τητας. Κύκλοι της Πειραιώς επέκριναν την κυβέρνηση ότι ανοίγει ζητήματα με προχειρότη­τα και χωρίς καμία προετοιμασ­ία και σημείωναν ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να κάνει και να πει τα πάντα για να υπηρετήσει τους τακτικισμο­ύς του».

Συναντάται σήμερα με ελεύθερους επαγγελματ­ίες και εργαζομένο­υς με μπλοκάκια, οι οποίοι πλήττονται βαρύτατα από τα νέα μέτρα.

 ??  ?? Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στο συνέδριο για την ψηφιακή στρατηγική.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στο συνέδριο για την ψηφιακή στρατηγική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece